• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 18:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Високо GH

Започната от stoyan, 16.05.2015 19:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stoyan

Здравейте колеги . Миналата седмица правих рестарт на аквариума . Всичко беше нормално до преди малко прибирам се и гледам няколко риби берат душа .Вадя тестовете меря и гледам всичко е нормално самo общата твърдост на водата е 20 че и нагоре. Аквариума е със вътрешен голям филтър правен от колега от форума . Вътре съм сложил керамиката от стария ми вътрешен филтър и някаква друга керамика която дойде със филтъра. Грунда е манадо. Възможно ли е керамиката да вдига твърдостта на водата друго обяснение нямам . Сега съм я извадил оставил съм само моята старата смених голямо количество вода рибите живнаха и ще меря пак през ден да видим какво ще стане . Ако се сетите за нещо друго от което може да е помагайте. Поздрави. *DRINK*

Penta

Цитат на: stoyan - 16.05.2015 19:39
Миналата седмица правих рестарт на аквариума .
От тук са ти проблемите с рибите. Сменяй по-често водата през следващите седмица-две.
Керамиката не влияе на параметрите на водата, не е от нея.

stoyan

Ами за сменям през 3 дни по 30 % .Не е ли достатъчно?

Публикациите са слети: 16.05.2015г 19:07ч

Освен това вчера сменях вода .

Публикациите са слети: 16.05.2015 20:37

Може ли да е от манадото .При рестарта ползвах всичката вода от аквариума източих я направих рестарта и напълних аквариума с нея.

borracho

Напиши от къде си, така ще се разбере каква е водата по принцип в населеното място. 20 си е висока твърдост, но има райони където това е водата и хората си гледат рибки.
бъди сеяч, а не разбирач!

stoyan

От Айтос Съм до Бургас на 30 км. Водата от чешмата я меря и показва 7-8 обща твърдост така че според мен не е от нея.

Penta

Дори и да имаш аквариум пълен до горе само с варовикови камъни, ще е нужен около месец без смяна на водата за да вдигнат общата твърдост от 7-8 до 20. Или си измерил грешно, или при последната по-голяма смяна така си е била водата от чешмата.
Така или иначе съмнява ме това да ти е бил проблема с рибите.

stoyan

Най вероятно водата от чешмата е била кофти при последната смяна защото предния ден я бяха спирали . При последното спиране на водата ми измряха скаридите така че най вероятно е станало нещо такова пак . Не знам какво слагат във водата . Така или иначе след вчерашната смяна на водата рибите са наред имаше само 3 жертви  :-( .

borracho

За съжаление от ВиК си правят каквото искат, случва се често напоследък. Не знам какво слагат във водата. Особено в райони където често я спират.
бъди сеяч, а не разбирач!

stoyan

Колеги мисля че открих от какво се получава така . Според мен е от грунда т.е. от манадото . Най вероятно е трябвало повече време да го кисна във вода преди да го сложа в аквариума . Аз го пресях измих и го киснах 2 дни във вода. Май ще трябва да сменям вода през ден и ще видим дали ще се получи.

petko

Много се съмнявам да е от Манадото.

stoyan

Ето това е от сайта на JBL .
Защо TH (обща твърдост) вървим напред, след като сте добавили JBL Manado?
В случай, че TH все още остават твърде високи въпреки няколко смени на водата, това е индикация, че JBL Manado не е била почистена достатъчно добре. Моля извършват ежедневно смяна на вода на най-малко 70% за около 4-5 дни. Процесът на прочистване след това трябва да бъде пълна

petko

Жълтата и синята графика са за Манадото.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2Fcdytjs7lh%2Fz_78e3c6d0.jpg&hash=aa7dcc648fe4a4a3e2775a9b4b6e45d8502c158f

Similar topics (2)

20528

Започната от rumenb

Публикации: 2
Прегледи: 3105

47972

Публикации: 12
Прегледи: 8219