• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 16:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Начални стъпки:)

Започната от G.Georgiew, 18.03.2015 23:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

G.Georgiew

Добър вечер, сравнително нов съм в акваристиката, преди няколко дена си извадих стария аквариум и реших да гледам пак любимите рибки, купих за аквариума нагревател няколко видя живородни рибки до тук добре, взех обаче и един филтер който засмуква вода отдолу и я връща отгоре, магазина в който я купих ми отговориха че ако струйте падат отгоре над водата не само че я пречистват, но ще снабдяват и с кислород, та сложихме водата няколко часа по-късно пуснахме и рибоците, но още вечерта водата стана...мътна...нещо като светло-зеленикаво...въпросът ми е дали задължително трябва да купя и помпа за кислород или да оставя това което пречиства водата, но ми се струва, че това не е направено да снабдява с кислород а да чисти водата от плуващите вътре неща, ще се радвам да помогнете.Благодаря предварително!

maxim17c

Като за начало процедурата е следната: пълниш с вода слагаш грунд,филтър,нагревател някакви укрития и аквариума работи поне 4-5 дни и то ако си сложил жива бактерия! Прочети статиите от полето в ляво!Преди да вземеш още риби се увери, че ще съжителстват с тези ако уживеяи де. А що се отнася до мътната вода ще се оправи след няколко дни.Колко литра е аквата?Колко литра прекарва помпата която си купил? И да водата са обогатява на кислород чрез повърхността си.

G.Georgiew

Здравей прочетох някой запитвания на начинаещи като мен, та аквариумът е 40 литра напълнен до горе(реално използваеми 35), в момента в него има 2 хелера, 2 скаларии, 2 мулинезии, пуснах ги 3-4 часа след наливането на водата в аквариума, и след като достигнах приблизително стайната темперетура от 25-26 градуса, до момента вече близо седмица са живи, плуват шават, хранят се...не дават причина да са болни или нещо подобно, аз също като повечето новобранци прочетох за грунда че кварцовият е най-добър вариант(между 0,3-0.5мм) аз също смятам да отглеждам растения(в момента в него няма нито едно) за грунд има камъчета който са ми останали от детството, но имам и сестра която е сложила цветни(прочетох не са качествени и ще ги махна)вътрешният филтър е (Hailea Rp-200) на кутията пише 50-200l/h, помпа за кислород нямам(продавача в магазина каза че това вкарвало и кислород-"стори ми се невеж") но може и да е прав, нагревателя е RS Electrical 50W, настройвам темп.и той я поддържа. Малко преди да спра да гледам рибките като дете купих и лампа тип пура(в момента не е при мен,но скоро ще ми я донесат) но нямам идея колко вата е, ще се радвам ако споделите за 40литрова аквариум какво препоръчвате като осветление. Другото което искам да попитам е дали на пазара на Подуяне мога да намеря кварцов пясък(прочетох за някаква фирма околу София, но в момента нямам кола) та ако там има да купя(прочетох и как се промива) За момента е това. Какво осветление ще ми препоръчате? Дали на Подуяне ще намеря това което търся - за грунд, да взема ли и една помпа за кислород(ако кажете вземам) и евентуално някакви препарати с който да третирам водата преди да почна да отглеждам и живи растения в нея. Благодаря и лека вечер !

maxim17c

Трябва да имаш едно маркуче и един кдължител в кутията на помпата то вкарва въздух.Осветлението според растенията, които ще гледаш, защото има такива, които изискват много светлина и подаване на СО² и такива които импт нужда само от 1 хбикновена лампа.

yasenst

Здравей! Лампата в момента ти е най-малкия проблем. Рибките, трябва да ги пуснеш в аквариума след 3-4 седмици, а не след 3-4 часа. Горе в ляво има едно меню, с доста полезни статии за начинаещи. Също така, всяка рибка си има профил, в който е описано от какво се нуждае, за да се чувства добре и да расте. Там пише и за температурата, не подържаш стайна, а такава, каквато рибките изискват. Ще ти отнеме време, но ще разбереш как да направиш един хубав дом за рибките си. Тези рибки стават твърде големи за твоя аквариум. Сядаш, четеш и каквото не ти е ясно питаш. Успех :-)

pl86

Здравей и добре дошъл,
за грунд на подуяне най-вероятно ще намериш някакъв, разгледай, само не взимай някой едър, защото много ще се навива с боклуци.
Колкото до акварима, в този обем нямаш много избор какво да гледаш, но за начало - става. Както казаха колегите избързал си с пускането на рибите, за да не стане още по-лошо - върни скалариите от там където си ги купил, настоявай да си ги вземат или да ти ги заменят за някое растение, те определено не са за твоя аквариум разгледай из нета за минималния обем, далеч е от твоя.
За да не стана още по-голям проблем ... давай много малко храна на останалите риби, като постепенно я увеличи до нормалното (в рамките на 2-3 седмици), и сменяй вода по 30% през ден като сипваш престояла, после постепенно може да разредиш смените.
Помпа за въздух не ти трябва на този етап, по-скоро вземи някакъв препарат за старт на аквариум и слагай от него както е предписано след смяна на вода.

Успех ;)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

G.Georgiew

Добро утро на всичи, благодаря за бързите отговори - скалариите ако се наложи ще ги подаря,  в кутията нямах никакво маркуче, имах само черната тръбичка с дупките и 4 лепки, друго нямах, yasenst - колега през телефона съм, не виждам меню горе в ляво: / какво пише за да го намеря и да прочета за всяка рибка за да знам какво да отглеждам за начало:)) До pl86 ще отида тази събота да погледна, а някой друг алтернативен вариянт?

G.Georgiew

Благодаря ще прочета всяка една от тях!! :))

Публикациите са слети: 19.03.2015 11:00

eminem_999 прочетох всичките статий, който си дал всичко беше много полезно, сега остана събота да отида и да накупя грунд, достатъчно осветление да преместя аквариума,  защото е до прозореца (прочетох че там нр му е мястото) също така и кой видове рибки са съвместни за живеене в този литраж аквариум, след няколко дена ще пиша отново да споделя до къде съм стигнал! :)