• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

1500 литра от Пловдив

Започната от vankata_032_pld, 16.04.2013 10:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

diabolique

Е какво сега, ще се дразним ли?! ;) Разкажи за какво става въпрос?  :popcorn:

vankata_032_pld

Всъщност тъкмо преди да продавам и стъкларията защото само тя остана  нещо в мен ме  сръчка ей какво правиш бе кретен само сипи вода и сол  :duvar:
Това е дълга история. Както и да е радвам се че, отново съм сред вас с подгизнали ръкави и солен привкус.
Просто започвам отначало  *CRAZY*

Асен Евгениев

Цитат на: vankata_032_pld - 14.01.2015 00:35
радвам се че, отново съм сред вас
Бивш акварист няма. :-) Рано или късно се започва наново. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

_Kirilov

Защо си искал да махаш системата след цялото това време и финанси и нерви и т.н. които си отделил за нея?

vankata_032_pld

Добре де, ако трябва да съм точен си купих парцел в покрайнините на Пловдив и възнамерявах там да си строя къща и да се изнасям. В същия момент започнах да продавам и да се освобождавам от аквариума защото възнамерявах да продавам апартамента в който се намира в момента аквариума (сещате се че са малко клиентите които ще искат да си купят апартамент  с 1500 литра в хола) след това тъкмо да продам и останалото от аквариума и доста умуване стигнах до извод , че не е лошо да си оставя и апартамента в Пловдив и паралелно да си строя къща  . :duvar: доста объркващо но в общи линии става ясно защо се случи така с аквариума :-D

iivs

Цитат на: Асен Евгениев - 14.01.2015 01:14
Бивш акварист няма. :-) Рано или късно се започва наново. *DRINK*

С това съм напълно съгласен и аз последно бях акварист преди 20 години и преди две водата отново нахлу в мен. Първоначално на село защото апартамента беше малък сега в 130 квадрата мезонет място има в момента за два аквариума а ми замирисва и на трети и четвърти в скоро време.Май май тиха лудост!

vankata_032_pld

Честно казано в момента съм пред дилемата какво да предвидя за борба с нитрати и фосфатите дали да сложа обикновенни пелети или от тези новите all in on ? Четах в темата за тях и честно казано съм със смесени чувства но разчитам на вашите  препоръки относно това. Другото което ми направи впечатление е и голямото количество храна което слагате четох за до 3 кубчета замразена храна което за мен е голямо количество каквото аз никога не съм слагал повече от 2 и то много рядко .питам защото останах с впечатление че пелетите се дозират съобразно храненето а не според количеството на водата поправете ме ако греша. Ще съм благодарен на съвети защото наистина ми е трудно да реша още повече че от годиня се бях откъснал от хобито.
Поздрави!

mi6okalkana

Ванка,
при мен видял ли си някви пелети и тем подобни глупости? :-| обема ти е подобен сложи повечко корали и тва ти е съвета.
Скимера ти е ненормален, имаш калциев реактор тоя път няма да си с гадни камъни, няма от какво да се притесняваш.
сигурен съм, че ще ни изненадаш с някъв супер авангарден хардскейп ще помагаме с корали аз митака после ще ни връщаш като ти се разраснат. Бодни разни мангрови дървета сложи разни хаетоморфи в съмпа и си ок по- добро няма от натуралното. Трябва аз да дойда тия дни да си поговорим сериозно май хем да черпя за колата *DRINK*

Стоян Михов

Здравей Ванка, още не ми е приключил теста с АО пелетите и не мога да кажа как се държат по отношение на фосфатите (което май е единственото им предимство пред обикновените). Недостатъците им са, че искат по-специален реактор и има опасност, ако не нагласиш както трябва течението в реактора, в дисплея да влязат частици от тях, което предизвиква циано и зеленясване на стъклата. Ако искаш да си на по-сигурната страна си вземи обикновените пелети в обикновен реактор и ако не успяват да се справят и с фосфатите си вземи хубав фосфат ремувър - PO4X4 е най-доброто от фосфат ремувърите според мен. Другият вариант, ако си падаш малко химик е дозиране на водка и/или оцет, но е доста повече играчка (очаквайте и моето включване на тази тема малко по-късно тази година). И хетеротрофни бактерии определено е добре да се добавят.

Дозирането на пелетите спрямо храната е моя спекулация, никой производител не определя консумацията така, обикновено дават обеми вода, но е близко до ума, че всъщност нещото, което определя количеството на нитратите е количеството на храната, която даваме, а не на водата :). Относно храненето аз доста се колебах преди да напиша с колко храня, защото правилното разчисление колко храна да се дава на рибите и коралите е сигурно най-тънката част в хобито. При мен храненето е много интензивно, но системата ми е доста пълна със живот (и бактерии :)) и аз съм стигнал до това количество много бавно на мааалки стъпки. Аз храня два пъти дневно с общо 2 до 4 кубчета замръзена храна, отделно е сухата храна и храната за корали, като видя че нитратите се качват над 1 мг/л намалям малко количеството, като видя че падат под 1 увеличавам храненето и така, но за да си позволя такова прехранване имам скимер, който е много пъти над препоръчваното за моя обем и  имам пелети, които са много над това, което се препоръчва за моя аквариум. Не знам дали е хубаво да храниш толкова много, но аз просто обичам да си храня рибите и коралите и да ги гледам как се ядат, за много хора е досадно задължение, но за мен си е голям кеф.
Но неразчетеното прехранване е много опасно, по-опасно от недохранването и може да крашне аквариума за броени дни.
Според мен всеки трябва да си изчисли какъв е капацитета откъм храна на неговия аквариум, за всеки аквариум той е различна величина и зависи от количеството камъни, пясък, обитатели, скимери, методи за премахване на биогени, периодичност на смени на вода, дозиране или не на бактерии и т.н. Това че в моя аквариум, аз си позволявам да слагам 3-4 кубчета замръзена храна не значи, че всеки с 300 л аквариум, дори и със същя брой риби, ще може да си позволи същото количество без да крашне системата.
Може би ще трябва да отворим една тема как да си захраним аквариума и как да му определим капацитета откъм хранене, за да не цапаме темата ти тук.

Радвам се, че не се отказа от хобито, добре дошъл отново  *DRINK*
Видях че Мишо е писал паралелно с мен, аз също мисля че рефугиума е най-естествения начин за премахване на биогени, но е малко олд фешън вече, ако искаш да залагаш на класиката рефугиума е ок,  но ако искаш да храниш рибите и коралите на корем, ще трябва да пробваш новите моди.

Мишо, кога каза, че ще черпиш за новия хавтомобил?  *DRINK*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

mi6okalkana

аз малко ги мъча моите рибки много не ги храня и за това нямам и проблеми май.

vankata_032_pld

Доста изчерпателен и обобщаващи коментари благодаря ви !
Така като гледам наистина това не е за мен, аз храня много мако по едно кубче храна дневно като два пъти седмично добавям и сушени водорасли за танговете.
Май ще заложа на по консевативния метод но ще видим. Най вероятно ще ползвам фосфат ремувър, ако се покачат нивата на фосфати.
Истината е, че ме гони някаква параноя на тема филтрация понеже имах доста проблеми с цианото и затова сега искам да се презастраховам.
Кои са хетеротрофните бактерии има ли ги в специиал бленда?

Стоян Михов

Да има ги в спешъл бленда и в други като бактериални продукти като тези на фауна марин и BioMate  на Корален зухт и др.
Без да искам да те подстрекавам, но имай в предвид, че една недооценявана причина за появата на циано е често недохранването и небалансираното хранене. По отношение на цианото недохранването е почти толкова опасно колкото и прехранването. Най-тежките ми ситуации с циано са били в периодите с нула нитрати и недохранване. Цианобактериите са уникални със способността си при липса на нитрати във водата да използват азота от въздуха и по този начин да конкурират всички останали бактерии в аквариума при използването на фосфатите по субстрата. Освен това могат и да фотосинтезират, което ги прави пък независими от източниците на въглерод, пак за разлика от другите бактерии. Затова за да се отървеш от цианото е необходимо да създадеш добри условия за конкурентите им - като добавяш въглероден източник и осигуриш достатъчно нитрати и съответно да добавяш щамове от "полезни бактерии".

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Хайде Ванка ние сме с теб :) отново :) . Един съвет - не слушай Мишо, в три тонна система има пет риби и доста корали и просто няма как да има нитрати и фосфати, да не говорим и че не ги храни. Още от старта си реши как ще процедираш в борбата с нитрати и фосфати, защото всяка промяна в бъдеще е доста стресираща за системата. В момента няма по-добър и чист начин от биопелети и фосфат ремувър в реактори. С рефюджиум е малко по-трудно да се поддържат ултраниски нива, но също е начин.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Стоян Михов

+1
Може би малко по-чист (и малко по-бърз) начин е дозирането на водка/оцет или еквивалентните им NOPOX на Ред Сеа или Zeostart 3 на KZ и разни други подобни течни източници на органичен въглерод. Но не съм ги пробвал (все още).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Не искам да опонирам никого,гледам че се оформят два фронта,само ще добавя нещо от моя опит.Имам 270л реално вода и 10 рибета,до лятото на 2013г имах нитрати 10~25 и фосфати не знам колко защото салиферта не ги мери,въпреки наличието на реактор с пелети.В същия момент ме нападна такова циано,което унищожи половината ми корали.Като крайна мярка прибягнах до антибиотик.От тогава нямам нито пелети,нито активен въглен съм сменял.Обаче имам доста биомедии и рефуджиум.Преди четоморфата растеше като бясна,в дисплея алги,сега всичко е чисто,фосфати ниски без фосфатремувър,нитрати ниски.Всичко,което правя е да не прехранвам,добре работещ скимер,добавям желязо,което хем ми оцветява коралите,хем държи фосфатите ниски.За нитратите добавям много малко и рядко захар и нитратите са около1,5~4.Оптимални за акропори и чудесни за лпс—и,зоантиди и т.н.Пробвах и ултра ниски нива,но са рискови за моята малка система.Така,че може и с минимални усилия да се поддържа рифа.Ако нитратите са неконтролируеми(значи сте прекрачили границите на възможностите на вашата система),то каквото и да ползвате водка,захар,оцет или пелети и т.н. в един момент всичко ще ви се върне тъпкано,натрупват се органики и токсини от дейността на бактериите(освен полезни е бъкано и с патогенни ) и така дори всичко да е в норми системата се срива по незнайни причини.Май основно правило е колкото по—малко се намесваме,толкова по—добре.Пелетите ми седят на склад ,реакторите са пълни с : единия зеолит,втория денитрираща медия на Seachem.Друго което забелзах,кафяви корали се дължат не само на високи нитрати,но и на ниски,когато въглеродните източници не са усвоени от бактериите.Може и да греша,но това съм го забелязъл повтарящо се в няколко цикъла,затова гледам да не прекалявам с въглеродните източници,та умната с пелети и каквото и да било.

Similar topics (5)

52811

Започната от nemo565


Публикации: 6
Прегледи: 4562

37910

Публикации: 16
Прегледи: 7802

21868

Публикации: 11
Прегледи: 5016

46202

Публикации: 19
Прегледи: 7954

31474

Публикации: 16
Прегледи: 9701