• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.06.2025 10:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kaloqn_0998

Добре и да продължавам ли всеки ден да сменям вода?

Caxapa

Действаш по рецептата както е написана до  изчистване на животните. Ако имаш активен въглен във филтъра, нищо не си направил с хапчетата.

kaloqn_0998

Не махнал съм го активния въглен.

svilen_t

Здравейте,
След 30 год. прекъсване малко по неволя започнах пак да се грижа за един аквариум от около 35 литра.  *YAHOO* И понеже нямах никаква представа от тази болест - няколко неонки, които бяха нови обитатели си заминаха една по една. Едва на последната забелязах точки. Добре, че вече може да се намери много информация и така попаднах на тази тема. Резултата при мен - едно хапче (но забравих да махна активния въглен) свърши работа, може би защото сомчето (коридорас) си хапна от него. Пропуснах един ден и след това хапче и половина. Този път го разтворих във вода и махнах активния въглен. На следващия ден още една доза - този път натрошено хапче и половина. Не знам кой би бил най-добрия начин и правих опит трите пъти да е различно. Вода умишлено не сменях. След още два дни добавих Easy balance на Тетра и поставих активния въглен. В крайна сметка какво стана: точките на медните тетри изчезнаха след втората доза, а сомчето беше още два дни след последната доза с точки. Но бяха с променен цвят и може би е трябвало време да паднат сами. Но и тетрите бяха съвсем леко засегнати. Другите рибки - три данио и анциструс не се разболяха, а и те бяха от старите обитатели. Имаше водна леща по повърхността, която пожълтя и после побеля, а единствения охлюв наистина изчезна някъде - беше малък и не е преживял опита. Вода смених едва вчера (1/3) - 20 дни след първото третиране. Рибките са живи и енергични. Нистатина действа и е на много по-ниска цена: общо 4 хапчета за около 80 ст.  *BRAVO*

EMSI_

Здравейте!Не ме подмина и мен това инхио.
На 30-а ден след старта 50 процента от неонките побеляха.
Веднага започнах лечение с нестатин 500.
Аквата е с обем 150л.реални 120л.вода.
Вътрешен филтър bluwave 5.Аератор.
Първи ден смяна на вода 20л.Слагане на 5 таблетки нистатин.Хранене.
Втори ден смяна на вода 30л.Салгане на 6 таблетки нистатин.Хранене.
Сега ще изчакам пък да видим.
Аератора работи,вътрешния филтър работи,само съм му махнал гъбата с активен въглен,свтлината свети на 6 часа.
Рибките са:22 неонки от които 2 са аут.
Хелери 4бр.
Молинезии 4 бр.
Плати 3бр.
Воален анциструс 3
Гупи 3 +1бебе
Колиза 2
Макраканти 2
Розово данио 6 -1 аут
Леери 4 от които 3 са аут.
Вториат ден,няма жертви.Някои от неонките се поизчистват,а хвана леко мъжкия хелер,2 плати  и 2 макраканти.
Някакви съвети,някъде ако греша?
Филтъра да си работи ли,да слагам ли препарат с бактерии,лампите да работят ли?

Ариел е мъжки

Ще споделя моя опит. Рибите ми заболяха - появиха се малки, бели точици, нови риби не съм вкарвал в аквариума. Понеже преди за кратко са боледували от това - точките не ставаха големи и след няколко дни изчезваха сами, не взех мерки и не обърнах особено внимание. Мина седмица обаче и забелязах, че проблемът започва да става сериозен - разкъсваха се опашките и други перки, скаларията например започна да търпи бързи злокачествени промени в едната странична перка и основите на другите да стават червени, на 1 златна молинезия горния връх на опашната перка почервеня силно, някои риби започнаха да се изгърбват и да стават мудни, да губят апетит. Купих Нистатин от аптеката и го добавих във водата (55 л, някъде) по рецептата от първата страница. След денонощие рибите започнаха да стават малко по-живи, но абсолютно всички видове охлюви и мидата умряха. На 3-ия ден вече останалите живи риби бяха излекувани и имаха отново много апетит. Растенията, като че ли в първите дни подсилиха растежа си - покълнаха разклонения.

Въпросите ми са: Как се отразява на другите видове освен рибите подобно лечение - скариди, тритони, раци? Имали ли сте този печален опит с охлюви и миди като мен? Ако бях започнал лечение на първия, втория ден дали загубите щяха да са по-малки?

azanzu

преди няколлко дни сложих последната доза нистатин извадих всички охлюви и скариди от аквата преди да започна лечението , но съм пропуснал няколко скариди черита нищо им няма живеят си с Нистатина растенията не са много в час по скоро ми се струва заради завишената температура

Amev

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.tapatalk-cdn.com%2F15%2F07%2F15%2F81938d3cffc65c64409c20ed4689f1d4.jpg&hash=132592a7a9358072ceb6cc497fe7601f107fcbaa
Сега забелязах и аз петна по Неонките само , бегом до аптеката и им сложих една доза , водата стана мътилка , това трябва да е нормално ?!? (Разтворих го в вода от аквариума) махнах и активния въглен , оставих гъбата само. Засега е само по неонките , дали бъркам или избързвам ?!? И трябва ли да минат точно 24 часа за да сменя 20% от водата или може и по рано ? И след втората доза , кога да сложа пак въглена ?

ogun

И в моя аквариум се появи тая гадост. Молинезиите ми имат бели точки, другите риби - коридораси и един анцитрус нямат.
Аквариума е 70литра, водата сигурно е 60... Сложих 3 таблетки преди 2 дни, видгнах температурата на 28. Вчера смених 20% от водата и пак сложих 3 таблетки.
Днес е третия ден, подобрение няма. Трябва да изчакам още 4-5 дни за да има резултати или да мисля за друго лечение?

click1

Да се оплача и аз - прекалено късно осъзнах че белите точки по боциите са някаква болест. Зачетох се по форумите, но отидох и до зоо магазините - от там ми препоръчваха един през друг Costapur. Накрая си купих, въпреки че много ми се искаше да сложа нистатин... Сложих Costapur преди 3 дни. Температурата я повиших на 29 градуса. Никакво подобрение до днес - и едната боция умря(да не казвам колко ме е яд за това). Днес смених половината вода и сложих Нистатин както е указано 1хапче на 25л вода- мътилката е ужасна. Два охлюва се подадоха от грунда - явно умряха. Едната боция, която беше цялата насипана, както писах умря днес. Болестта я има по опашката на другата боция и на опашката на една неонка - другите риби нямат точки. Сега чакам да видя какво ще стане.
Направих и една друга глупост - реших да ги нахраня, защото от магазина ми бяха казали да не и храня докато трае лечението с костапура, но другите здрави рибки ровеха непрекъснато грунда, и без да искам изсипах почти 10 пъти повече от нужната храна.... Няма да казвам каква кочина стана аквариума... Опитах да сифонирам дъното - източих около 1/5 от водата,  опитвайки се да сифонирам и да изсмуча енужните хранителни люспи - една част се махнала - друга- остана. Добавих нова вода и съответното на нея количество нистатин.
Ще преядат ли другите риби при толкова много излишна храна? Утре ще сифонирам пак дъното и ще сменя голяма част от водата. След Costapur-a и Нистатина - азотни цикли изобщо останалили са? Не исках да мъча рибките - ще пиша как се развиват нещата...

Публикациите са слети: 16.10.2015 14:06

Белите точки още стоят по опашката на боцията. Вече три дни стояха с Costapur и три дни с Нистатин. Два пъти слагах Нистатин - да слагам ли пак или да чакам, както е написано в първия пост?
Предварително благодаря!

ianiovski

Само не разбрах един път ли се слагат хапчетата или всеки ден от лечението до като не отмине болестта ??? Осветлението намаля ли се като часове на светене и каква температура на водата трябва да бъде  ??

baygry

Колега click1,когато започнеш лечение с един препарат-давай с него до края на лечението..иначе е безсмислено.Когато смесваш различни препарати на различни фирми - става по-лошо.
Аз съм ползвал "costapur",в листовката изрично е казано че лечението се провежда на 1,3 и ако е необходимо и на 5-тия ден и препарата да не се смесва с други подобни.Тоест лечението отнема седмица,ти по средата го прекъсваш..
При мен нещата се оправиха на 4-тия ден,без жерви от риби,скариди и охлюви.
Просто спазвайте точно указанията в листовките,без значение за кой препарат става въпрос.
Пожелавам ти рибките ти да се оправят.

click1

Да обясня защо изхвърлих Costapur-а. Прочетох в нета, че малахитовото зелено било канцерогенно... А аквариума е в стаята на децата. И от чиста проба страх - не сложих втора доза Costapur.

click1

Да отчета успешно излекуван аквариум на 9-тия ден точките изчезнаха от боцията. На 8-те бебета гупи нищо им няма(бяха се родили 2 дни преди да започна лечението., но други две риби умряха - не знам дали беше от ихтиото... Температурата я намалих на 26 градуса - това е показанието на нагревателя, но термометъра показва 27 - не знам кой е в грешка.

baygry

Радвам се че са се оправили,браво.
Термометъра определено е по точен от нагревателя.

Similar topics (5)

25361

Публикации: 3
Прегледи: 3477

649

Публикации: 8
Прегледи: 18652

56612

Публикации: 0
Прегледи: 2572

18259

Публикации: 6