• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 08:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на Virosss

Започната от Virosss, 08.11.2014 02:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Virosss

@zariio, ами днес измервах водният стълб и в момента е около 30-31 см. Дали при мен ще успея да го накарам да тръгне с моите скромни 36W?

hunter

Цитат на: zariio - 08.11.2014 16:39
Зависи и височината на водния стълб колко е.
По принцип фактора който най често води до бум на водорасли е силната светлина.Започнат ли да се появяват водорасли първо гледай осветлението.
За пример ще ти дам моя аквариум.В момента водния стълб е 30см.
Светя 6 часа с 1х14W Т5 а по обяд за 3 часа се палят 2х24W Т5.
Дъното е цялото с куба.Подрязвам го всяка седмица.
+1 Водния стълб е много важен за полянка. Както и осветление на 2 кръга е много добър вариант, пробвал съм го и аз и съм много доволен. Аз бях със 8часа свето ден 2:4:2 беше при мен. Във началото докато се хванат и тръгнат китките го карай със слабото. След време го вдигни малко и тогава подкарай поляна. Тоест да се е зациклил да си има стабилната среда и хранителни вещества в грунда. За да ти е по лесно с поляната.

zariio

Ами защо не?
Аз съм стигнал до извода че специално кубата не иска толкова силна светлина.
За мен една от причините кубата да расте на горе е не толкова силната светлина колкото страха да се реже.Аз моята я режа от първата седмица на засаждането.Всичко което видя да се насочва вертикално го режа веднага.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Virosss

@hunter, да преди всичко искам да тръгнат другите растения, че с това пресаждане в новият грунд ще им трябва малко време да тръгнат пак (в старият грунд тъкмо бяха тръгнали и то доста добре).

Цитат на: zariio - 08.11.2014 16:51
Ами защо не?
Аз съм стигнал до извода че специално кубата не иска толкова силна светлина.
За мен една от причините кубата да расте на горе е не толкова силната светлина колкото страха да се реже.Аз моята я режа от първата седмица на засаждането.Всичко което видя да се насочва вертикално го режа веднага.

Мерси, успокои ме някак и вече по-спокойно може да я пробвам след като се стабилизират другите растения. Едно от нещата, които ме предупредиха за Кубата е, че вероятно с слабо осветление няма да се развие като полянка, а ще тръгне като високо-стеблено растение, но и така да тръгне нищо не пречи да вадя изрязаното и да присаждам отстрани.

Virosss

Да добавя към темата си малко обновления, придружени с снимки.

Ето какво ми пристигна днес от колегата bunzip2 и с това вечерта се отдадох на сеитба  *CRAZY*

Ето и крайният резултат, след сеитбата:

Малко е размазана последната снимка, но с телефона толкова :D

От кубата взех най-малко, понеже не съм много сигурен, че ще успея да я задържа и като гледам как я погнаха Молинезите и САЕ-тата... може и да се окажа прав. :(

yanev90

Всяка туфа елохарис трябваше да я разделиш на 10-20 по-малки и тогава да го бучкаш. А защо е с такъв кафеникав цвят? Някои туфи направо са като изгнили...

manyg

Нищо им няма на цвета, а е надводно и идва есенния сезон. Подготвят се за зимата - така да го кажем. Ще избият нови зелени подводни издънки. Преди време взех 2 саксиики от колега в които нямаше зелен цвят. Насадих ги и след 2-3 дена избиха новите подводни издъбки.
Туфичките найстина ги разреди ги разреди на много по-малки ако искаш да стане полянка и да се разраства :)

Virosss

Дам малко на едричко съм ги засял, но чак след като ги засадих и цъкнах се усетих, че можеше още да се поразреди, но това ще го направя малко по-късно, понеже наистина крайната цел е полянка.

За цвета, перфектен си е, просто както каза manyg, гледано е надводно и понеже почва да става студено си се зазимява. Би трябвало до няколко дни да си се раззелени като хората :)

bunzip2

Ще отговоря, тъй като елеохариса е взет от мен.
Причината е, точно тази, която, което manyg каза.
Растението е гледано надводно. При топло време си стои свеж и зелен. При настъпване на зимния период, растението пожълтява и придобива малко неугледен вид, което не означава, че му има нещо.
Просто се "зазимява".

При подрязване и засяване в аквариума, след няколко дни избиват новите зелени листа. До 14-15 дни има съвсем друг вид :)

Virosss

О по принцип в туфичките изглеждаше още по-кафяв, но като го сложих се виждат и свежи зелени листа. Като се захване и се събуди ще добавя още снимки да видите как се е получило :)

Virosss

Айде да добавя още 1-2 снимки от днес.

Елеохориса вече е на едно подрязване, а скоро ще го подрязвам отново, но чакам да пристигне новата по-малка аква и направо с отделяне на елеохорис за нея, да подрежа и всичко де що е за подрязване.

Тая седмица успях да направя и леки обновления, едното е замяната на маята+захарта с CO2 система d501. Страшно симпатична и удобна... стига един път да се преборя с нея, че вече 1 път успях да тествам изпускателният клапан, а днес сутринта пак от 0.5, налягането беше се вдигнало на около 3 и без малко да тичам пак за нови дози лимонена киселина и сода, но май засега се разминаха нещата.

За скаридарника, който чакам реших да взема и дифузера на тропика да видя дали си заслужава парите и честно казано съм доволен, като изключим леките недостатъци на дифузера на Tropica за които писах в блога си (ако модераторите смятат, че връзката може да се сметне като реклама, моля да я премахнат) и с които ще се наложи да се примиря или да търся някакво решение, но все пак разтваря доста добре и съм доволен от покупката. Прилагам и нагледен снимков материал:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Faquarium.ninja%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F12%2Fsnimka2.png&hash=bf11dd2532af038cabaa6d25f61e41e73832ea59

danielm

Елеохариса го раздели на по-малки туфи, че така ще се задуши.

Virosss

Ок... и без това планирам в скаридарника да има предимно елеохарис, така, че направо ще разреждам от туфите. Мислех, че когато са така ще се развиват по-лесно и няма да изглежда постно...

Virosss

Здравейте отново,
след 2 години несполуки и трупане на горчив опит, преди 2-3 дни реших да правя рестарт на двата си аквариума (големият 112 л. и малкият скаридарник - 30 л).

Големият аквариум реших да го правя бавен без co2 с съвсем малко торене. Понеже се наложи местене на мястото на аквариума и куп други процедури, старите растения от добро състояние, сега наблюдавам окапване и гниене на някой листа, но предвид, че и друг път ми се е случвало при вадене и засаждане на ново, предполагам докато се завърти цикъла ще се оправят.

Добавих и малко растения, които се чудих къде да сложа, понеже поръчката за тях беше за наното, но в край на сметка не остана много място да ги слагам там. Отчитам, че доста от тях не им е мястото в бавен аквариум, но все пак реших да видя до къде ще я докарам, макар да отчитам, че е малко вероятно тяхното оцеляване. Другата причина поради която си мисля, че е малко вероятно оцеляването на част от растенията е твърдостта на водата в региона - прекалено твърда.

Ето и докъде я докарах с големия:

Плановете за големият са да взема около 15-20 неона тия дни(да се надяваме, че ще успея да намеря в Ямбол, понеже в Елхово освен даниота и молинезии в момента няма), само трябва да се преборя с температурата. За момента в него има единствено един анциструс (оцелял от предишната микс колекция) и няколко черита от наното.

Понеже от доста време ми се въртеше в главата идеята да пробвам с сух старт, реших направо да експериментирам с наното. Плановете бяха да бъде само с куба, но в край на сметка след многобройните подаръци от колегата danielm, реших да добавя и още 2 типа растения, точните имена не знам, но ми се видяха подходящи за полянка(дано се окажа прав) :D

Така, изчистих наното от водораслите, измих хубаво грунд-а, сложих малко камъни за цвят и набучих китките.

Резултата за мен е задоволителен, като за първи старт. Днес е втори ден от сухият старт, засега китките изглеждат свежи и в добро здраве.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Faquarium.ninja%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F09%2FIMG_0835-1024x768.jpg&hash=b44018225ebc90c66797c93d67869e5b52502b61

Четох материали и гледах доста клипове за сухият старт и честно казано може да е малко объркващо, но по мое преценка, плана за действие е, пръскане ежедневно с пулвелизатор, отваряне за по 5-10 минути дневно да поеме свеж въздух и по 8-10 часа светене дневно. Така докато се постигне желаният резултат, след което следва пълнене с трапезна вода с подходящи параметри (чешмяната е прекалено твърда, затова планирам да ползвам трапезна с подходящи параметри) и пускане на co2.

Вие сте на ход с препоръките и критиките. ;)

Virosss

Няколко дни след сухият старт, вече почва да се забелязва растежа на растенията. Също така се забелязва и тук там леко загниване на някой листенца по кубата и тук идват следните въпроси:

- Дали не идва слаба светлината (светя с 12W енерго-спеспестяваща, не помня колко lm). Другото което ме кара да мисля, че може светлината да не е толкова силна е, че кубата вместо да се пръска настрани, по-скоро расте нагоре към светлината;
- Дали причината не е в това, че имам натрупана вода;
- Дали натрупаната вода от ежедневното пръскане не е хубаво да я обирам, че с това темпо след месец ще се покрият растенията.

Ако някой има опит с сухият старт и е минал през моите дилеми, моля да сподели опит.

Ето и резултата в снимки(не особено качествени):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Faquarium.ninja%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F09%2FIMG_0837-1024x768.jpg&hash=11635db25fbf648a238cd16eae86418738e9fc90

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Faquarium.ninja%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F09%2FIMG_0836-1024x768.jpg&hash=5b82b24379c9c8ec2e48229777f6775c41b4da21

Similar topics (5)

13213

Публикации: 2
Прегледи: 2251

25036

Започната от Tedok

Публикации: 16
Прегледи: 7593

46868

Започната от Ssasho0

Публикации: 1
Прегледи: 1890