• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 02:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

от какво да лекувам (бели топчета по Родостомуси)

Започната от beonedge, 01.06.2014 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Здравейте :)
Имам проблем с няколко от родостомусите - бели топчета по тялото и/или перките . Засегнати са няколко рибки (не мога да преброя точно)
Данни за аквариума - обем 1000л ///50 родостомуса / 10 анциструса / 20 дискуса /10 червен неон/10 лим тетра/охлюви хелена/ред чери ///хранене - 4-5 пъти дневнo със суха храна и кайма///Т=28С///ежедневни смени на 10%вода///свтене 7 часа///подавам CO2///Kh~6 Ph~6.5
Родостомусите са в аквариума от миналото лято . Не съм имал проблеми със болести досега. Забелязах тези топчета преди седмица някъде - не се махат нити се увеличават (поне не е видимо) В поведението на рибките не виждам нищо небичайно .
Ето клип (бързи плувци са и не мога да ги снимам) :
https://www.youtube.com/watch?v=VEuKC8u8uz8&feature=youtu.be

Ако има нещо което съм пропуснал - питайте
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

M14iro

Вероятно е ИХТИОФТИРИУС. Ситни ,бели петна по рибките. Вземи си Sera" "Costapur".

beonedge

Може ли още едно мнение (понеже литрите са доста и ще трябва доста химия - иска ми се да съм сигурен) . Точките са големи и изпъкнали. Не се увеличават , нито се увеличава броя на рибите с точки . В поведението им няма нищо необичайно.
Сега чета темата за лечение с НИСТАТИН и се чудя , защо се ползва това , вместo Sera" "Costapur" (което излиза и по-евтино) ?
took a month too.

sVGNsali

Ако е ихтио, действай с нистетин.
Личен опит, оправя работа. Ако...
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

beonedge

И аз искам така да действам , но не зная дали ще ми дадат без рецепта ( смятам че ще ми трябват 80 хапчета) ...утре ще пробвам в някоя аптека.
От друга страна нямам опит с това заболяване , а от това което чета , оставам с впечатление че се развива бързо и със жертви , а при мен не е така.
took a month too.

DPI

http://www.tetrafish.ru/disease/ichthyophthirius.php Тух пише, че ако температурата на водата е по-ниска, разрастването на заболяването може да отнеме до две седмици.

paralaks

Също мисля,че е ихтио.Добре е при лечението да се повиши температурата,защото така се ускорява жизнения цикъл на причинителя.Така цистите се пукат по-бързо и стават податливи на лекарството,докато са под формата на цисти лекарствата почти не им действат.В помощ ще ти бъде и UV-C лампа ако имаш подръка.Успех в лечението.

Julliano

Точно защото температурата си е по-висока, би трябвало по-бързо да се разпространява и болестта, а както казваш това не се случва. Така че не знам дали е обикновено ихтио. А UV лампата се спира, когато се провежда лечение. В помощ може да е преди и след това
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

PIRANQ

колега знам че имаш много охлуви и то ценни ако ползваш нистатин всички охлуви ще пукнат *dead
Лорикариди (Loricariidae)

beonedge

Благодаря на всички за съветите . Донякъде се колебая дали е ихтио заради това че не се разпространява лавинообразно заразата , но все пак ще пробвам с нистатин (температурата ще я вдигна леко на 29 но повече не ми се иска заради китките)
Що се отнася до хелените - винаги съм имал по много , вероятно водата тук е подходяща . Преди време бях решил да ги махна напълно ( за друг аквариум говоря) и пуснах пак Нистатин , някаква част умряха , но явно не всички -след време пак се размножиха . по-скоро ще ме е яд за черитата , че бяха почнали да се увеличават доста бързо .
След седмица ще пиша какво е станало .
took a month too.

Lasho

Абе мислех да не се обаждам, че не съм голям капацитет по въпроса, ама сърце не изтрая  :-D
Така като гледам на клипа рибите имат по 1-2 точки. Мисля си че не е ихтио.   *STOP* Преди да си нахакал целия аквариум с хапчета, що не вземеш да извадиш 1-2 от тия рибки и да им удариш по една СПА процедура в разтвор на калиев перманганат. Може някакви гъбички да са. Още повече, че пишеш че това са топчета, а не точки. 1000 литра са това, не 1-2.

Те, казах си. Олекна ми.  :-) Успех!!!
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

beonedge

Е , аз вече сложих първата доза (40 хапчета) . След седмица ще се види дали действа или не  . Иначе изглежда лесно , но специално родостомусите нямат хващане :)
took a month too.

beonedge

Taka ,днес е 5ти ден от пускането на Нистатина (2х40 хапчета) . Може и да са намалели белите точки , но са далеч от изчезване т.е. вероятно е нещо различно от ихтио . Ето снимки на най- пострадалата рибка - почти няма гръбна перка .
Някакви идеи как да процедирам оттук нататък ?!
took a month too.

Lasho

Аз съм за Бактопур. Но не прибързвай като с Нистатина. Изчакай и други мнения.
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

beonedge

Моля някой с опит да даде съвет кое от специализираните лекарства е най-ефективно при ихтио т.е. кое да пробвам след фиаското с нистатина.
took a month too.

Similar topics (5)

22789

Публикации: 7
Прегледи: 7502

6775

Публикации: 7
Прегледи: 39284

18046