• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 01:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тестове

Започната от kalin09, 02.06.2014 01:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kalin09

Изскачащите теми в ляво съм ги изчел,благодарение на тях стана горе долу читав аквариум.
На въпроса-какви тестове да си закупя,макс 30 и малко лева,че жената ще полудее иначе.
Аквариума е 60 литра,с 6-7 стръка валиснерия,3 дъбчета,криптокорина с 6 разклонения,две шепи явански мъх,анубиас нана и две педи водна чума.
Обитатели-11 червени неона,9 ампуларии,и много ред черита.
Наскоро ми се споминаха 3 молинезии една след друга,изгърбиха се,отслабнаха и умряха,също и 2 ампуларии се предадоха. Аквариума е стартиран февруари,има УВ което работи с осветлението,2 вътрешни филтъра,единия е с керамика сера,осветлението е 2 Гро-лукс 45 сантиметра.
Искам съвет какви тестове,кога да меря и кои показатели да следя за да не губя вече обитатели. Казвам на щерката "мило,и тая риба ще си отиде,забрави я" а тя "никога няма да я забравя тате" с насълзени очи.
Благодаря предварително...

zariio

През колко време и по колко вода сменяш?
Осветлението ти е само от тези две лампи гролукс ли?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

kalin09

02.06.2014 02:00 #2 Last Edit: 03.06.2014 01:17 by kalin09
Всяка неделя по 20л.
Имам едно помощно осветление с диоди,но не го уцелих на цветна  температура и избягвам да го пускам.
По 8 часа на ден светят лампите.

Публикациите са слети: 03.06.2014 01:17

Е вярно ли никои не се включва?
Труден въпрос?
Да го направим по-лесно-вие какви тестове ползвате?
От къде? Каква им е цената? През колко дни проверявате?

kalin09

Lasho

JBL EasyTest 6 in 1. И някой за амоний/амоняк. На Sera примерно. Ама в 30 кинта няма да се вместиш. Подготви жената :)
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

iivs

Ти що казваш на жена ти кое колко струва?

Ivan_S

Аз ползвам само 2 теста - за рН и за нитрити, реактивите на Сера. На двата теста цената им е 25-30 лв. общо, зависи как ще ги намериш. Меря всяка седмица. Нитрита трябва да е 0, а рН според изискванията на рибите и растенията. При мен рН-то е 8, защото нямам растения, а на рибите им трябва точно толкова :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

kalin09

По-добре късно,отколкото никога  *ROFL*
Поръчах вече JBL EasyTest 6 in 1,23 лева. Амоний/амоняк да се изсилвам ли да взимам?
Всяка седмица ще меря,но кога,преди,след смяна или сменям вода в неделя,меря вторник?
Как да не казвам,мразя да лъжа :)

niky

Щом казваш, че си се запознал със статиите...
я пак прочети тази - http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4.
Ако си с нов аквариум, първо имаш амоняк, амоний, после нитрити, после нитрати.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.theaquariumwiki.com%2Fimages%2Fthumb%2F1%2F1f%2FCycling_graph.png%2F600px-Cycling_graph.png&hash=713df192e68bfce33a9927a4860de6bd2ea62783
Трябва да мериш тия неща. Поне докато не почнеш с растенията.
Сменяй редовно 20 процента вода и ще станат нещата.

aquafan

И на мен  ми умряха доста риби в последно време.Колебая се какви тестове да взема, като се има предвид че аквата е на около 2 години.

kalin09

Нов,нов,колко да е нов,от февруари е. Молинезиите 1 месец бяха супер жизнени,после една по една...
Ампулариите и те така. Сега от 9 ампуларии 2-3 да се видят да обикалят,другите все са затворени. А преди превеха навалица. Но са живи,маи повече нощно време щъкат.
Растенията в началото бяха зле,сега съм доволен от тях. Слагам им Профито и макро елементи от 2 месеца и веднага им пролича.
Сега събирам елементи за ЦО2,но кога ще стане не се знае.

danielm

Цитат на: kalin09 - 04.06.2014 23:02
По-добре късно,отколкото никога  *ROFL*
Поръчах вече JBL EasyTest 6 in 1,23 лева.
С ножицата режеш теста на две по дължина ... и става два пъти по-тънко и в двата смисъла, т.е. 23 стинки на тестване!
*ROFL* :-D

Penta

Цитат на: danielm - 05.06.2014 09:04
С ножицата режеш теста на две по дължина ... и става два пъти по-тънко и в двата смисъла, т.е. 23 стинки на тестване!
*ROFL* :-D
А аз си мислех че това е моя рационализация :(

kalin09

Страшна идея *ROFL* *YAHOO*
А кой ден да меря,като сменям вода неделя?

Ivan_S

Цитат на: kalin09 - 05.06.2014 13:02
Страшна идея *ROFL* *YAHOO*
А кой ден да меря,като сменям вода неделя?

Айде пак да си споделя моя опит, пък всеки си решава кога да тества  :-D. Когато аквариумът ми беше още сравнително нов и недотам зрял (3-4 месеца), съм мерил 2 пъти седмично - 24 часа преди смяна и 48 часа след смяна на водата. Меренето преди смяна го правих, за да видя какво е дереджето и ако нещо се е бъгнало, да знам какво да правя, колко вода да сменя и т.н. Пък меренето след смяната беше с контролна цел - ако е имало проблем, дали е оправен или пък със смяната на вода да не съм нарушил някои параметри. Като минаха тези месеци, започнах да меря 1 път седмично, в средата на периода на смяна на вода, т.е. трети, четвърти ден след смяната на вода. Така мисля, че параметрите на водата са стабилизирани и показанието ще е най-меродавно.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (1)

51070

Публикации: 8
Прегледи: 4950