• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.07.2025 14:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

За кpokcho

Започната от Big_gonzo, 26.02.2006 15:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Big_gonzo

Уважаеми Крокчо, явно двамата с теб говорим на различен език.
Искам да внеса някои пояснения. На първо място с въпроса откъде се пръкна имах пред вид във форума. Останалото ми е ясно. Нямам чуството да съм се заял с теб повече отколкото с другите участници вув форума. Във мненията на другите все пак става въпрос за пазара. Аз не се захващам за думите но все пак темата е друга.
Между другото в тема "търся" този въпрос (с червената нимфея) е добре разнищен но ти от много писане явно не си успял да го прочетеш.

Искам да ти кажа ако досега не си разбрал акваристиката не е точна наука. Добре е аквариста да има по-широки познания по физика, биология и химия. Все пак отделните процеси не може и не трябва да се разглеждат изолирано един от друг и да се цитират таблици и формули непонятни за повечето участници във форума.
Ако не си забелязал и това форума е за акваристика. Не е академичен форум за химици, физици и др.

Участниците във форума са хора на различна възраст, с различно образование и професии и както се оказа с различна култура и възпитание. Общото между тях е интересът им към акваристиката. Те не се интересуват какво става в аквариумите им на атомно и молекулно ниво. Те искат аквариумите им да са красиви, всичко живо в тях да се чуства добре ида се развива нормално. Има доста писани и неписани принципи, които могат да се обяснят много по-лесно и разбираемо. Не е трудно и да се спазват. Ти критикуваш и носиш вода от 10 кладенеца доказвайки че си прав.
Процесите които протичат в природата (и в аквариума) не могат да се разглеждат изолирано един от друг. Аз мисля че ти грешиш като правиш точно това.
Ще използвам един груб и вулгарен пример за да ти обясня какво имам предвид.
Представи си ситуация: взимаш една линийка и премерваш дължината на половият си орган и откриваш че той е дълъг 10 см. Не бъди сигурен че това е така, в друга ситуация и при други обстоятелства дължината му може да е 15 см или дори 5 см. Всичко е относително и зависи от куп други фактори.

Относно заформилият се скандал между нас (аз мисля че такъв няма) искам да ти кажа че:
Във форума няма норма за брой написани отговори, също не дават награда за брой и обем. Виж със качество може да извоюваш позиция. Проблема "Червена нимфея" мога да обясна така: Представи си ситуация че аз искам да си купя коза (чифтокопитно, има рога и дава мляко) и питам от къде да намеря. Появаш се ти и ми казваш  "това е сиво искърско говедо" (чифтокопитно, има рога и дава мляко) това коза лие? Знам къде пасе в момента ако ти трябва да отидем да я вземем, сега му е времето-пастира  е пиян
Това е моето мнение по въпроса.

И един приятелски съвет - актуализирай си чуството за хумор. Полезно е да го имаш.

rakim

Пичове ,по добре като имате някакъв личен конфликт да си пишете на лични съобщения.Но най добре е да нямате :lol: Иначе се задръства форума с теми от които полза няма. :wink:
540л Южна Америка

Raven

да добавя искам- тези дискусий академични за строежа на атома и липсващата тъмна материя във вселената и акваристиката в частност сигурно са интересни за професионалните химици и биолози ,но 99% от участниците във форума хал хабер си нямат за какво става въпрос ,така че всичко това си остава на ниво  "чесане на езиците"
в това няма лошо ,но просто няма никаква практическа полза за акваристите като цяло.
аз имам крайно общи и елементарин познания по химия,биология и идруги свързани с хобито ми науки, не че не мога да поема повече но съм си преценил че толкова ми трябва.
така или иначе и малкото което знам ми е достатъчно- ако не вярвате елате ми вижте аквариума.
в този контекст странното е че тези абсолютно безсмислени дискусий се израждат в спорове и караници- като група изкуфели професори които си скубят брадите в спор за нещо неясно за всички останали.
както се каза вече ,акваристиката не е точна наука и тези съпътстващи я науки- химия,физика и др. имат само косвено отношение.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Legion

Akваристиката е наука :?:  :!:  :?:  :shock:
Рибкте са доценти,мекотелите,бактериите и т.н. са асистенти,а АЗ съм Професор :wink:Хобитата ми са ихтиология,ботаника,физика,химия и т.н. :cranky  ppp  ppp  ppp

kpokcho

Цитат на: "Big_gonzo"Уважаеми Крокчо, .
???
Мисля че ако имаш да ми кажеш нещо, това става на лична бележка...
Въпреки това, ти започна с думите че, този форум не е мястото за най-приятно изкарване в интернет, за това първи употреби думите: "откъде се пръкна", и с написаното тук в обща тема, ти продължаваш да показваш това. Според мен е въпрос на (липса на)възпитание използването на подобни думи и изрази на няколко пъти, но след като потребителите тука са такива (в частност и в твое лице), взех си бележката за приятното занимание, и реших да поставям идеите си в други форуми, където са направени с цел обмяна на информация, а не заяждане, защото видители тука не е мястото където да си прекарате приятно.

kraltchev

Крокчо,

Без да ти танцувам кючек на напускането (ако верно решиш да не идваш повече тук) може би ще ти е интересно да говориш с Том Бар на неговия форум -
Той публикува доста задълбочена месечна статия която бас държа ште ти хареса.  Прати ми лично съобщение ако искаш да хвърлиш око за какво става дума преди да му дадеш $20 за годишен абонамент.

Аквариумното хоби има различни страни - някой харесват дизайна, други фотографията, трети обичат да развъждат дискуси в тесни, влажни и полу-тъмни стаи пълни със красиви риби-съкровища.  Други хора пък - като тебе, Том и доста други - им харесва повече да обсъждат нещата на друго ниво.

Том е научен специалист по водните растения и се задълбава в научната страна на нашето хоби по много подобен на теб начин.  Членовете на форума му са хора които дискутират нещата на молекулно ниво, но често изобщо нямат или пък имат доста неугледни аквариуми.  Различни хора ги радват различни работи.

В закючение - няма да намериш по-приятелски настроен форум никъде другаде.  Разни хора, разни идеали - точно като в живота с някои се спогаждаме с някои не.  Защо да бягаме заради тия с които не се разбираме, а да не остваме заради тия с които сме ок? Вече казах на няколко хора в лични съобщения че лично аз не искам да избягаш, въпреки че подозирах че ще се стигне до леко емоционална ситуация както е ставало много пъти по други форуми.

--Николай

ВЕТЕРАН

Ехее чак и тема пуснали!Нямате ли си други занимания та чак и да се занимавате с Krokcho!Оставете го човека да си каже мъката!Вие сте като някакви учители-малко да кривне човек и айде нова тема и да го линчуваме! thumbdown

Nemo

Чак пък и тема отворили.... Мога само да кажа , на който НЕ му харесват постовете на kpokcho да не ги чете !  :?
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Stas

Цитат на: "Nemo"Чак пък и тема отворили.... Мога само да кажа че на който му харесват постовете на kpokcho да не ги чете !  :?

А на тези, на които не им харесват да ги четат, така ли? :)

dido

Абе гледай сега - убеден съм, че най-тежко им е на тия, дето искат да му отговорят  :lol:

Stas

Не бих се наел с такова нещо...
Всъщност прекалено натоварващо ми идва и четенето, пък камо ли отговорите - просто не умея! :)

Raven

нямам проблеми с четенето - проблема ми е с разбирането :(
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.