• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.06.2025 20:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за JBL и Eheim

Започната от daka 76, 23.03.2014 20:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

daka 76

Става въпрос за тези два филтъра. Eheim 2215 и JBL cristalprofi 901e.
Данните гледам от нета:
Ehaim 2215 - 620 l.h. , филтърен обем 4.8 литра , за аквариуми до 350 литра.
JBL 901e - 900 l.h. , филтърен обем 7,6 литра , за аквариуми до 300 литра.
Защо филтъра с по големия дебит и по големия филтърен обем , го дават за по малък аквариум от този с по малкия дебит и филтърен обем ,който  го дават за по голям?
И кой от двата модела е за предпочитане?

asito

JBL-a е за предпочитане.Разликата е,че едните повече се доближават до реалността от другите :)

Penta

Ehaim е мерцедеса в аквариумната техника, винаги е за предпочитане (особено пък при толкова близки цени на двата). Asito е прав че данните на Ehaim са близки до реалните с пълнеж, докато на JBL са само теоретични - на практика е по-слаб.

daka 76

Колебая се между двата , чакам още мнения.

cardin

И аз съм за Еhеim-а, имал съм много марки филтри, сега съм само с  Еhеim- 6бр.

kuvert

sVGNsali

Цитат на: asito - 23.03.2014 21:33
JBL-a е за предпочитане.Разликата е,че едните повече се доближават до реалността от другите :)
+1 и от мен.
Имам JBL 901 от 3 месеца. Много съм доволен - лесен за монтаж. Тих - чува се съвсем леко само вечер при абсолютна тишина. Добра цена, с добри пълнежи.

EHEIM не мога да коментирам, не съм ползвал, но сигурно има защо да го хвалят. Следващият ми канистър ще бъде от тази марка.

Лошото е, че мой познат майстор си купи Мерцедес, на старо, въпреки че можеше да си вземе нов. Мотивът бе, че мерцедесите не са били това като едно време. Та така и с EHEIM, дано не са ги развалили.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

vanko77777

Които от двата да избереш няма да збъркаш, но точно този модел на eheim се е доказал през годините като един от най добрия
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.

20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

daka 76

Цитат на: vanko77777 - 24.03.2014 11:28
Които от двата да избереш няма да збъркаш, но точно този модел на eheim се е доказал през годините като един от най добрия
За 2217 отнася ли се същото?

asito

Като гледам всеки е доволен от ехайм и джи би ел.Взимай,който те кефи повече,но да имаш предвид,че джи би ел-а събира доста повече филтърен материал,което е доста голям плюс.
Наскоро някой беше писал,че ехайма му бил шумен,друг пък за теч беше писал.Притежателите на джи би ел не са чак толкова,колкото на ехайм,но не съм чул някой да се оплаква от нещо.
Да пише някой,който има от двете марки,ще е най-добре.
Колегата е прав за качеството на производство-много често се променя във времето,обикновено в отрицателна посока :)
Между другото единия филтър е с 2,а другия е с 4г гаранция-Гледа ли го това?

daka 76

Цитат на: asito - 24.03.2014 12:54
Като гледам всеки е доволен от ехайм и джи би ел.Взимай,който те кефи повече,но да имаш предвид,че джи би ел-а събира доста повече филтърен материал,което е доста голям плюс.
Наскоро някой беше писал,че ехайма му бил шумен,друг пък за теч беше писал.Притежателите на джи би ел не са чак толкова,колкото на ехайм,но не съм чул някой да се оплаква от нещо.
Да пише някой,който има от двете марки,ще е най-добре.
Колегата е прав за качеството на производство-много често се променя във времето,обикновено в отрицателна посока :)
Между другото единия филтър е с 2,а другия е с 4г гаранция-Гледа ли го това?
Всичко гледам колега ,още се колебая между двата. За сега повечето колеги  препоръчват  Ехейма , ще видим на къде ще се наклонят везните.

gogod

daka 76

Благодаря на всички , филтъра вече е купен - Eheim 2217.

vanko77777

Честито, да си го ползваш със здраве и дълги години
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.

20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

daka 76

Мерси. Сега кажете с какво да го напълня?

Similar topics (5)

35771

Публикации: 11
Прегледи: 5940

23608

Публикации: 5
Прегледи: 4704

41470

Започната от edeseu

Публикации: 1
Прегледи: 2198

10018