• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 18:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

има ли нужда от разпънки

Започната от bendji, 10.03.2014 18:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bendji

Аквариум с размери 100х40х40 от 6мм стъкло има ли нужда от разпънки?
Благодаря предварително на отзовалите се  *DRINK* *DRINK* *DRINK*

maior

При тази дебелина на стъклото задължително.

Caxapa

Ако сам го лепиш, не бих рискувал на твое място дори и с разпънки. Едно е майстор да ти го лепне, друго е сам да си го правиш.  Другото което е, че стари стъкла   не са за препоръчване при направа на аквариум с големи габарити.

ogogogo

Цитат на: Caxapa - 10.03.2014 20:22
Ако сам го лепиш, не бих рискувал на твое място дори и с разпънки. Едно е майстор да ти го лепне, друго е сам да си го правиш.  Другото което е, че стари стъкла   не са за препоръчване при направа на аквариум с големи габарити.
Къде пише че е със стари стъкла?
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

bendji

Стъклата са нови,аквата съм я залепил вече сега остава да залепя разпънките.мисля да будат две надлъжни и една напречна

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

negepamopukc

Цитат на: bendji - 10.03.2014 20:52
Стъклата са нови,аквата съм я залепил вече сега остава да залепя разпънките.мисля да будат две надлъжни и една напречна

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Правилно мислиш.  *THUMBS UP*  *CRAZY*
" И да пукна, няма да умра,
а ще възкръсна в старата си кожа
Защото алкохола, който съм изпил.
Не ще ми позволи да се разложа... "

Caxapa

Цитат на: ogogogo - 10.03.2014 20:43
Къде пише че е със стари стъкла?
Никъде не пише, но аз да кажа преди да се е счупила стомничката...

Асен Евгениев

Цитат на: bendji - 10.03.2014 20:52
две надлъжни и една напречна
С напречната се презастраховаш, може и без нея.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Никич

Преди години имах аквариум-100/50/40  от 6мм.стъкло само с надлъжни разпънки и нямаше проблеми. И аз мисля, че напречната ще ти е само за презастраховка.

emilisa

Моят нов аквариум е с размери 82х43х47 /дълж. х шир. х вис. / дебелината на стъклото е 10 мм и надлъжни разпънки пак от 10 мм. Правен е от фирма, това което ми казаха е че е хубаво ако височината или ширината са 50 см или повече освен надлъжни трябва да има и напречна разпънка може и две и повече зависи вече колко е дълъг. Имам стар аквариум от 6 мм стъкло 60 литра, като той обаче е с рамка от винкел. Моето лично мнение е по-добре да се презастраховате по-сериозно. Вярно че става по-скъпо но пък е по-сигурно. Винаги може да се бутне аквариума или шкафа докато се обслужва или нещо друго. Аз лично живея на 7 етаж и не ми се рискува.
Аквариум: 165л 82х43х47
Филтър: SunSun HW302
Обитатели: Златни рибки
Растения: Anubias, Microsorum, Ehinodorus, Vallisneria

koifish

Няма проблем и да е без разпънки, НО когато ко напълниш с вода ще се огъне като бъчва, стъклото е еластично и ще стане като дъга. Това не е естетично и се получава допълнителен ефект на лупа, който ще те дразни. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

Асен Евгениев

Цитат на: koifish - 11.03.2014 12:23
получава се допълнителен ефект на лупа, който ще те дразни
Няма такъв ефект - лични наблюдения. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

с.трифонов

Преди години имах аквариум-100/50/40  от 6мм.стъкло само с надлъжни разпънки и нямаше проблеми. И аз мисля, че напречната ще ти е само за презастраховка.
това май се е държало на магия при тази височина.

Никич

Не, нямаше никаква магия. Аквариума нямаше проблеми с огъване на стъклата. Така си работи повече от 4год.
Само да уточня, разпънките бяха със широчина 5см. и залепени върху аквариума, по цялата му широчина, на предното и задното стъкло, като захващаха и страничните стъкла със широчината си. С тези разпънки, в средата на аквариума, разликата в размера беше 1 или 2мм. не си спомням с точност.
По мое мнение, този вид разпънки са по-сполучливи от другия вид, който се лепи само на предното и задното стъкло, под горния ръб, без да захващат страничните стъкла.

с.трифонов

ами теса за да не издува в средата.ама една напречна в средата много помага

Similar topics (5)

57223

Започната от pavkata1988

Публикации: 13
Прегледи: 4766

49504

Публикации: 2
Прегледи: 2647

49111

Публикации: 2