• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.06.2025 23:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Памук във филтара

Започната от Drago, 25.02.2014 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

shnufito

Ако все още не си сложил памука(не мисля,че ще реши проблема),може да го сложиш между гъбата и ротора.Сложи някаква решетка или мрежа,която да не позволи на ротора да засмуче памука.Внимавай за дебита на помпата,защото памукът ще се затлачва бързо. *DRINK*

Drago

Сложих го в долната част около гъбата, както каза колегата пред решетките. Това бе вечерта в която пуснах темата днес ще станат 48 часа и мисля да го сменя. Метнал съм и едно одеало и е затъмнен напълно, като и не ги храня същевременно. Водата се е поизбистрила, но си има един такъв зеленикаво млечен отенък. Чудя се, ако си взема кадастър sun sun 303B с UV дали ще му е в повече защото аквариума е 112 литра, а кадастъра е с дебит 1400л/час. Някои колеги може да кажат, че е излишен разход, но съм сигурен, че всички ще ме разберат, тъй като мерака /тръпката/ ми е огромен. Това ми е една от мечтите в живота като малък имах 6-7 аквариум, но в последствие живота така се завъртя, че нямах възможност. Сега имам и парите не са пречка. Единствено се съжалявам, че не взех нещо 250/600 литра. Хубаво си каза продавача в магазина, че един аквариум винаги е малък :)

sVGNsali

Според мен, за твоите литри, ще е множко един такъв канистър (не кадастър). Ще прави центрофуга и въпреки, че нямаш много растения, течението сериозно ще клати наличните. Освен това, може да ти се наложи да пробиваш капака за маркучите на канистъра, което не е добра идея.
Изчакай още седмица, 10 дена и тогава решавай.
Може да вземеш марков (JBL, Ehеim и др.) вътрешен филтър с хубави пълнежи - ще върши добра работа. Даже може да използваш секцията Пазар и да си намериш хубава медия (sera siporax) и да смениш наличната.
Освен това си мисля, че реалните ти литри вода, са даже под 100 l..
Като цяло, мога да споделя краткият си опит и да отбележа: използвай този аквариум като учение. След време може да си купиш поръчков с по-големи размери, а този да използваш, като карантинен, родилка, скаридарник и прочие. Или да го продадещ/подариш. Опции много.
Нека и по-знаещите да се изкажат, но не избързвай.
Успех!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

shnufito

За филтрацията,колкото повече толкова по-добре.Мисля,че канистъра ще ти свърши добра работа,ако решиш да го купиш.За дебита не трябва да се притесняваш според мен.Количеството вода,което преминава през филтъра може да се регулира по различни начини.Ако се напълни добре с филтърен материал дебита му ще падне доста.Може да пуснеш флейтата по дължина на аквариума и с промяна на ъгъла на отворите и да постигнеш желаното от теб.

Drago

Благодаря Ви. Ще изчакам. Знам, че си иска време та ще се наложи да спра да угаждам на мерака толкова :)

M14iro

След 7-я ден аквариума е вече бистър . Сменяй за по добре памучето на 24ч.

Drago

Смених памука преди малко. Бе един такъв кафеникав. А водата стои като червено кафява. Пуснах за 30-40 секунди осветлението и на светлината вода леко зеленее, но е по-бистра от преди 2 дни. В недоумение съм какво става. Памука ще го сменям вече всяка вечер и оставям одеялото да пази от светлина.

Drago

Водата вече е определено по-бистра. Остава кафеникавия отенък. Да видим след още седмица или две няма ли да се оправи това. Замислям се за един SunSun 303B. Рибите изглеждат добре щъкат във всички краища на аквариума и са доста жизнени, като цяло.