• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.04.2025 17:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болест в аквариума

Започната от Tiana, 10.02.2014 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tiana

Здравейте на всички!
От 3 месеца горе-долу насам имам проблем с аквариума и през някакво време ми измират рибки, като предполагам, че е болест, която просто не мога да локализирам.

Дата на стартиране на аквариума: 15.юни 2013г
Обем на аквариума: 40 л
Височина: 35 см

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати: всичко е било в норми при няколкото измервания през времето
Температура: 25-26 градуса
Сменям по 10-15л литра на всеки 10 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 15-18 градуса. Наливам постепенно чрез малко маркуче.

Филтрация:
Аераторна помпа (с гъба): 50L/H
Вътрешен филтър л/ч: 250L/H
Система за СО2:

Филтрите работят непрекъснато. Аераторната помпа я изключвам понякога за през нощта.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: sera Baktopur

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 2 скаларии
Млади риби(видове, брой): 4 неонки, 1 молинеза, 1 сом (8 см), 2 анциструса, 2 коридораси, 1 охлювче ампулария
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 2-та коридораса и охлювчето

Храна:
Видове храна: Sera Vipan основна храна - люспи за възрастни, Sera Vipachips за дънните, Tetra Mint Junior
Колко често храните рибките си: Допреди 1 месец храних 6 дни в седмицата с Sera Vipan, 1 път в седмицата най-много Sera Vipachips за дънните, сега храня с Tetra Mint Junior през ден и по-рядко давам на дънните.
За колко време рибките изяждат порциите си: 1-2 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 30-40%
Колко % са бързо растящи: 80%
Колко са плуващи: 1 брой

Грунд:
Дебелина на дъното: 4 см
Размер на камъчетата: 2-3 мм

Осветление: лампа 50-60 HZ + саморъчно направен светлинен източник - 8 часа на ден

---
И сега стигам до проблема - от ноември насам започнаха да ми измират рибки.
След старта на аквариума юни месец (1 месец след пускането му сложих рибките) започнах с 2 скаларии, 2 молинези, 2 плати, 7 неонки, 1 сомче, 2 коридораси, 2 анциструса.
1. Ноември. Умря ми 1 молинеза - по-малката, която не наддаде много в теглото си. Намерих я като изсъхнала отгоре на водата.
Признаци преди това: стоеше почти до повърхността на водата, без да се движи, над филтъра.
2. Ноември. Умряха 3 неонки.
Признаци: нямаше. 2 от тях намерих отгоре на водата, третата изчезна и предполагам, че е била мъртва и изядена или от скалариите, или от сома.
3. Лекувах със Sera Baktopur, тъй като забелязах изяждане на перките на всички рибки по краищата, все едно са наядени. Предположих след четене в интернет, че е някакво бактериално заболяване.
4. В отделен аквариум държах 3 седмици сомчето, тъй като изглеждаше съсухрен, с изцъклени очи, изпъкнали перки, жълтеникав - признаци за воднянка. Лекувах с Sera Baktopur. Оправи се. Оттогава изглежда супер.
5. Ноември-декември. Умря 1 плата - пак я намерих на сутринта на повърхността.
Признаци: стоеше до повърхността на водата или се криеше зад филтъра и я намирах там забутана (филтърът е ъгълен).
6. Едната странична перка на мъжката скалария се възпали - беше червена и наполовина изчезнала в рамките на една нощ. Лекувах с Sera Baktopur в целия аквариум. Оправи се на по-следващия ден. Но още оттогава на двете скаларии + останалата молинеза перките сякаш са полу-прозрачни на места.
7. Умря ми една от първите коридораса-пандички. Намерих я съсухрена на дъното на аквариума.
Признаци преди това: стоеше на едно място, не се движеше почти изобщо.
8. Още на следващия ден отидох и си купих още 2 коридораса, но не са пандички, тъй като знам, че те са стадни рибки и искат компания. Останалата пандичка очевидно беше в депресия - през повечето време стоеше на едно място, като понякога се движеше заедно с новите коридораса, ту беше игрива, ту като депресирана... След 1 седмица също умря...
9. Миналата седмица ми умря и втората плата.
Признаци: стоеше по дъното на аквариума, почти не се движеше, а ако я бутнех, се държеше много мързеливо и не искаше да плува изобщо. Все едно й беше много тежко в буквалния смисъл.
10. Лекувах с Sera Baktopur целия аквариум миналата седмица, тъй като на молинезата й се увеличи прозрачността на перките и ми се струва, че тези на скалариите са една идея по-късни.

Моля ви, ако някой се сеща какво може да ми убива рибките, да пише. Отговарям на всякакви въпроси... Не искам да си взема нови рибки, ако вероятността да умрат е толкова висока.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2F5e5qg54pf%2F1622879_3953622695171_1647943926_n.jpg&hash=dbf5826e23af979a176ec886202a3fc6917bea81

shnufito

Според мен аквариумът ти е пренаселен.Скаларии не се гледат в аквариуми с такъв размер.Почти сигурно е,че прехранваш рибите си,натрупва се органика,нарушава се цикъла,рибите страдат и боледуват.Прави по- чести смени на вода,намери нов дом за скалариите,намали храненето,сифонирай дъното и накрая за лекарството ти-то НЕ Е универсално.

Desmoria

Колегата shnufito ти е казал. А тази комбинация скаларии и неони е просто безумна, защото неоните обикновенно стават закуска. Спри с тоя бактопур. Освен, че вероятно е избил предполагаеми полестотворни бактерии, той е унищожил и полезните такива. Аквариума си плаче за рестарт. Нахапването на плавниците обикновено не означава бактериална инфекция, а именно че някой похапва плавници. Бактериалната инфекция по плавниците е много лесно забележима, побеляване на крайниците, слепване и т.н. Моя съвет е да дадеш на някой скалариите или просто да си вземеш по-голям аквариум, поне 100л. Смени цялата вода в 40л с престояла поне 24 часа и добави някакви полезни бактерии, или вземи вода от аквариума на познат, за който си гурна, че няма болести. Остави само един филтър.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Tiana

Здравейте!
Благодаря ви много за съветите и бързата реакция.
Ще потърся по-голям аквариум най-вероятно, в този 100 л освен скалариите може ли да се гледат и други малки рибки, както имах преди? Искам да ги направя пак по двойки - 2 молинези, 2 плати, 7 неонки и другите дънни.

ПП: Скалариите са ми подарък след като си купих всички други рибки в началото. Затова се получи пренаселването, а иначе успяха да се разберат с неонките по някакъв начин, колкото и странно да ми изглеждаше.

Асен Евгениев

Цитат на: Tiana - 12.02.2014 09:27
Скалариите успяха да се разберат с неонките по някакъв начин, колкото и странно да ми изглеждаше.
Скаларии и неони е класика в жанра, просто обема е малък.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Lucky Fish

И аз отглеждам скаларии с неони , но в 60 литра. Тоест те са две скаларии и 12 неона. ;-)
А пък както си го обзавел аквариума.. много е хубаво, но той е по-скоро за гупи, плати, неони и такива риби дето не стават големи. Една скалария става доста голяма, виждала съм по магазините.
Те моите са на средна възраст. И въобще не забелязват неоните, дори отглеждам и мъжка бета с тях.
*THUMBS UP*
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници

tao

Цитат на: akapulko - 12.02.2014 10:13
Скаларии и неони е класика в жанра, просто обема е малък.

Ами никаква класика не е .
Да оставим на страна различните химични параметри на водата при двата вида.
Температурата при ,която неоните се чувстват най добре е 21-23 гр.
Тази при скалариите е 28-30.

hunter

Цитат на: tao - 16.02.2014 13:42
Ами никаква класика не е .
Да оставим на страна различните химични параметри на водата при двата вида.
Температурата при ,която неоните се чувстват най добре е 21-23 гр.
Тази при скалариите е 28-30.
Гледам те колега, че беше много на ясно със светлината сега си и с рибите, браво. Аз моите неони винаги съм ги гледал на 24-27градуса и не съм имал проблем. Ти как разбра, че така се чувстват най-добре? Или гледаш само какво е по книга? Според мен по добър учител от практиката няма. А книгата е база на която да стъпиш ;-) Ако случайно те засягам с този пост да знаеш, че не е нещо.... Просто не е строго регламентирано това и онова. С други думи има толеранс. И да, неонки и скаларии си е класика. Сори за спама ама не се сдържах :-[

tao

Цитат на: hunter - 16.02.2014 13:52
Гледам те колега, че беше много на ясно със светлината сега си и с рибите, браво. Аз моите неони винаги съм ги гледал на 24-27градуса и не съм имал проблем. Ти как разбра, че така се чувстват най-добре? Или гледаш само какво е по книга? Според мен по добър учител от практиката няма. А книгата е база на която да стъпиш ;-) Ако случайно те засягам с този пост да знаеш, че не е нещо.... Просто не е строго регламентирано това и онова. С други думи има толеранс. И да, неонки и скаларии си е класика. Сори за спама ама не се сдържах :-[

ЕЕЕ , разбира се , че няма как да ме засегнеш колега.
Особено на тема неони.
А дали си чувал как прекомерно високата температура се отразява на тези риби ако след време се използват за размножаване.
Ами просто са негодни за целта.
Не казах ,че е невъзможно общото отглеждане на двата вида.
Казах , че не е КЛАСИКА.
Чети по-внимателно.

Класика на отглеждане би трябвало да се разбира такова ,което не уврежда рибата , нали така ???
:-)

Асен Евгениев

Цитат на: tao - 16.02.2014 13:42
различни химични параметри на водата при двата вида
Двата вида обитават един и същ хабитат в северната част на Южна Америка - Амазония.

tao

Колега akapulko !
Амазония е регион обхващащ целия басейн на река Амазонка ,дори малко повече.
Има-няма десетина милиона квадратни километра.
Естествено ,че неоновата тетра и скаларията  се срещат в северната й част.
Само , че първата живее в горното течение на притоците , докато скаларията мноооого по надолу.

Асен Евгениев

Неоните са естествена храна на скалариите. Не задръствай още една тема
с безсмислени спорове.

tao

Цитат на: akapulko - 16.02.2014 15:32
Неоните са естествена храна на скалариите. Не задръствай още една тема
с безсмислени спорове.

Просто не си наясно колко далече си от истината.
Което всъщност ме кара да се съглася с теб и да спра с безсмисления спор.

hunter

tao забелязвам, че си фен на спора. Снощи спори с колеги за светлината. Днес спориш с akapulko за неони, просто си избираш тема с коментар на колега и се почва. Като се вижда ти си знаеш твоето и когато някой ти противоречи се почва със измисляне на нови правила, не си на ясто и тн. Кофти ми е, че спамя темата но искам да те питам какво целиш и защо си мислиш, че все ти си наясно и знаеш законите и ботаниката и хабитатите?

tao

Цитат на: hunter - 16.02.2014 17:00
tao забелязвам, че си фен на спора. Снощи спори с колеги за светлината. Днес спориш с akapulko за неони, просто си избираш тема с коментар на колега и се почва. Като се вижда ти си знаеш твоето и когато някой ти противоречи се почва със измисляне на нови правила, не си на ясто и тн. Кофти ми е, че спамя темата но искам да те питам какво целиш и защо си мислиш, че все ти си наясно и знаеш законите и ботаниката и хабитатите?

Не бе колега.
''Неоните са естествена храна в природата на скалариите''  тъй като обитават един и същи хабитат в Амазония ,а пък ''нимфеята расте перфектно осветена за 7 часа в денонощието''.

Аз просто съм се объркал малко.

Similar topics (5)

30777

Публикации: 29
Прегледи: 14401

55050

Публикации: 1
Прегледи: 2423

53063

Публикации: 7
Прегледи: 3332

50395