• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 13:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума ми зеленяса

Започната от Lucky Fish, 09.02.2014 20:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Цитат на: tao - 14.02.2014 17:20
При фактора светлина по- важен е момента с продължителноста , от колкото със силата.
При 8 часа, дори и силно осветен аквариум няма как да зеленяса.
Зелените водорасли са организми развиващи се на места където денят е дълъг.
Те не растат на екватора и в тропиците т.е на 12-13 ч..
Извинявай колега но и аз не съм съгласен с написаното от теб. Никога лампите ми не са светели по дълго от 8 часа. Но сложа ли прекалено много ватове и аквариума хваща зелено. Има си значение и силата не само часовете. Идеята е в баланса ;-)

Lucky Fish

Да, аз го чистя с една четка и една нормална гъба за миене на съдове. :-)
Значи проблемът е от светлината на слънцето ли? Последно колко часа е по-добре да държа светлината,че нещо не схванах
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници

vanko77777

Не е добре аквариума да го осветява слънцето, а по колко часа да ти светят лампите не повече от 8 часа
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.

20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

tao

Цитат на: petko - 14.02.2014 17:46
Не съм съгласен.
Малко си противоричиш. :-)Хем се развиват при по дълъг ден хем на 12-13часа не растът.
При 8часа силно осветление си зеленясва и пита за още.
Дали ще зеленясва не е само в светлината проблема,но тя е основната.
Не си противореча.
Много от вас отчитат времето на светене отчитайки светлината, която попада в аквеариума от изкуствения източник , без да се съобразят, че естественото осветление допълнително удължава съотвения фактор.
Няма как да ме убедиш , че на 8 часа светови ден аквариум без допълнителни предпоставки ще развие зелени водорасли.
Предпоставките освен светлината са ясни ,кои и какви са.
В горният си пост конкретирезирах обаче само фактора светлина.
Все още твърдя , че времето на светене , а не силата на светлината са причина дали ще ги има или не.
Нисшите водорасли, елодеята , лотосите, някои видове валиснерия ,роголисника.... не могат да се развиват на къс ден.
Недей измисля нови закони на ботаниката колега.

petko

Цитат на: tao - 14.02.2014 17:20
Зелените водорасли са организми развиващи се на места където денят е дълъг.
Те не растат на екватора и в тропиците т.е на 12-13 ч..

Разтълкувай ми ,моля те тези две изречения.Има ли или няма противоречие?
Цитат на: tao - 15.02.2014 20:31
Няма как да ме убедиш , че на 8 часа светови ден аквариум без допълнителни предпоставки ще развие зелени водорасли.
А могат ли да се изолират допълнителните предпоставки?В такъв аквариум няма да има значение колко светиш,то просто нищо няма да виреее.Той ще е стерилен.Не сме идеалисти ,а реалисти.
Все още твърдя , че времето на светене , а не силата на светлината са причина дали ще ги има или не.
Не съм въобще съгласен с това твое твърдение.
За един аквариум двете неща са свързани и обратно пропорционални.
Имал съм аквариум с минимално осветление 0,2W/л. и е светело 15часа на ден-никакви водорасли.Или ще кажеш малко е трябва да е светело 23часа.Да понякога съм го забравял и с дни е светело непрекъснато.Криптокорини и мъхове растяха перфектно.
Аз не измислям закони ,а знам от опит.

danielm

Е те тва помага, ама не е вярно ... поне не генерално!

skorpi_zoo

Все още твърдя , че времето на светене , а не силата на светлината са причина дали ще ги има или не

Аз в момента светя по 12 часа и смятам да вдигам до 14. през деня влиза и много слънчева светлина.
Можеш да ми видиш Анубиясите,светя с една силвания гролукс 8вата на 25 литра.
Та много малко хора ще се съгласят с теб.
Ако го хвана тоя Мърфи...

tao

Отговарям на колегата Petko.
1-
12 часа ден е равен на нощта тоест той не се счита ''дълъг''
В умереният пояс през лятото денят е над 13-14 часа.
На екватора и в тропиците ( мястото от където произлизат повечето аквариумни растения денят или е равен на нощта или разликата е минимална.
На такива места водораслите не могат да бъдат нашественици , независимо от силата на  светлината и параметрите на водата.
Защо- мога да го обясня ако имаш желание.
2-
Няма стерилен аквариум , това е ясно.
Обаче могат да се елиминират предпоставките за развитие на водорасли.
Това прави ли го стерилен ???
Не !
Нали !?
3-
За да има водорасли приятелю трябва да има органични вещества.
Светлината е само коректив дали ще предостави времето за фотосинтезата им  забележи -времето , а не спектъра , защото светлината е условно понятие , още повече когато става дума за растения висши или нисши.
Както казах и по-горе няма стерилни аквариуми , така както няма и напълно еднакви аквариуми.
Може в два съседни съда да посадиш еднакви видове растения, да сложиш едни и същи риби, да светиш еднакво и да използваш една и съща вода , но няма да получиш две напълно еднакви еко системи.
Примерът ти не е подходящ.

пп на колегата danielm няма да отговарям , тъй като не мога да му схвана идеята на изречението.

Lucky Fish

ами да ви кажа през деня влиза светлина, но няма слънце защото  е от другата страна (слънцето). Явно ще трябва да местя аквата.
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници

tao

cantiga

Цитат на: Lucky Fish - 15.02.2014 22:03
ами да ви кажа през деня влиза светлина, но няма слънце защото  е от другата страна (слънцето). Явно ще трябва да местя аквата.
Ако нямаш пряко слънце няма смисъл да го местиш, през деня така или иначе където и да го сложиш няма как да не влиза светлина.  ;-)
Поздрав!
Светослав

skorpi_zoo

Нисшите водорасли, елодеята , лотосите, някои видове валиснерия ,роголисника.... не могат да се развиват на къс ден

И тук не съм съгласен!
Опит отпреди 2 седмици.Сложих Егерия(Елодея) в едно отрязано шише(в тъмна стая) ,напълних студена вода директно от чешмата.След седмица част Егерията взе да гние(това го отдавам на факта от студената вода и липсата на хранителни в-ва,също и на почти никаква светлина).Бях я отписъл.
След още една седмица половината беше изгнила,а другата беше почнала да расте.
Това се дължи на факта,че растенията лесно се адаптират спрямо светлината.Хранителните в-ва са ясни от къде са се появили.
Водорасли нямаше,но при никаква светлина е нормално.Пък и егерията отделя доста в-ва ,които подтискат водораслите и Някои растения дори. ;-)
По-горе писах,че растенията се адаптират спрямо светлината,но при водораслите не е точно така.
Тяхната адаптация е доста по-дълъг период на време,за което време растенията са се развили и са започнали да отделят химикали за борба с другите растения и водораслите.
За повече информация книгата на Диана Валстад,раздели "Алеопатия на водните растения" и  "Светлината и водните растения"
Поздрави. *DRINK*

petko

Колега tao съгласен съм с последния ти пост в смисъл какво се случва в природата.( не този със знаменцето :-))
Но тук разглеждаме случаите в аквариума,където е затворена система и нещата не стават като в тропиците умерения климат или където и да било в природата.
В един аквариум при 8часа осветяване и дори средно силно осветление се завъждат водорасли.Какви зависи от другите условия и параметри.
Примера ми беше единствено за продължителноста на светоденя.
Покажи един твой аквариум и го опиши.
Теориите ги знам.
*DRINK*

skorpi_zoo

Цитат на: cantiga - 15.02.2014 22:15
Ако нямаш пряко слънце няма смисъл да го местиш, през деня така или иначе където и да го сложиш няма как да не влиза светлина.  ;-)
Това не е проблем,моят аквариум винаги е стоял на прозореца с гръб към него,но си е доста осветено  през деня.Проблема е друг,силна луминисцентна светлина,не добре развиващи се растения,прехранване и т.н.

tao

Цитат на: skorpi_zoo - 15.02.2014 22:18
Нисшите водорасли, елодеята , лотосите, някои видове валиснерия ,роголисника.... не могат да се развиват на къс ден

И тук не съм съгласен!
Опит отпреди 2 седмици.Сложих Егерия(Елодея) в едно отрязано шише(в тъмна стая) ,напълних студена вода директно от чешмата.След седмица част Егерията взе да гние(това го отдавам на факта от студената вода и липсата на хранителни в-ва,също и на почти никаква светлина).Бях я отписъл.
След още една седмица половината беше изгнила,а другата беше почнала да расте.
Това се дължи на факта,че растенията лесно се адаптират спрямо светлината.Хранителните в-ва са ясни от къде са се появили.
Водорасли нямаше,но при никаква светлина е нормално.Пък и егерията отделя доста в-ва ,които подтискат водораслите и Някои растения дори. ;-)
По-горе писах,че растенията се адаптират спрямо светлината,но при водораслите не е точно така.
Тяхната адаптация е доста по-дълъг период на време,за което време растенията са се развили и са започнали да отделят химикали за борба с другите растения и водораслите.
За повече информация книгата на Диана Валстад,раздели "Алеопатия на водните растения" и  "Светлината и водните растения"
Поздрави. *DRINK*

Не се адаптират приятелю
Те или се развиват или не.
Роголистника и елодеята правят зимни форми.
Така преживяват до следващия благоприятен сезон.
Нито едно растение ( освен еуглената) не може да се адаптира спрямо светлината.

Публикациите са слети: 15.02.2014 22:28

Цитат на: petko - 15.02.2014 22:20
Колега tao съгласен съм с последния ти пост в смисъл какво се случва в природата.( не този със знаменцето :-))
Но тук разглеждаме случаите в аквариума,където е затворена система и нещата не стават като в тропиците умерения климат или където и да било в природата.
В един аквариум при 8часа осветяване и дори средно силно осветление се завъждат водорасли.Какви зависи от другите условия и параметри.

Нима според теб  има разлика между природните закони и това което се случва в аквариума ???!!!
Примера ми беше единствено за продължителноста на светоденя.
Покажи един твой аквариум и го опиши.
Теориите ги знам.
*DRINK*

Similar topics (5)

58502

Публикации: 16
Прегледи: 9128

46561

Публикации: 16
Прегледи: 7618

30630

Публикации: 4