• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 09:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Мухъл/слуз по корен

Започната от hank87, 13.02.2014 22:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hank87

Здравейте,

Преди 2 седмици стартирах новия аквариум, но имам един проблем.
По единия корен има някаква слуз, която на пръв поглед изглежда като мухъл
От четене из нета разбрах, че това се случва когато коренът не е бил напълно изсъхнал и все още пуска някакви сокове
Уж е безвреден за рибите, но все още не смея да пусна риби (иначе параметрите на водата са екстра: нитрити и амоний няма, така че го смятам за зациклен)
Коренът е по-голям от всички съдове, които имам и не можах да го изваря, но стоя 2 седмици в кофа с вода (частично потопен) като първата седмица всеки ден при смяната на водата наливах гореща
Не ми оцветява водата в аквариума

Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо? Има ли нещо, което да направя като решение? Ако не - за колко време е нормално да изчезне?

Асен Евгениев

Цитат на: hank87 - 13.02.2014 22:22
за колко време е нормално да изчезне?
7-10 дни.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

petko

Цитат на: akapulko - 13.02.2014 22:28
7-10 дни.
Може и месец да мине.До 7-10 дни ще се покрие почти целия корен. :-)
Безвреден е за рибите.Може като чистиш водата да изсмукваш с маркучето от слузта колкото може.

Асен Евгениев

Ако не е стигнат пика, да, доста повече. Мине ли апогея, до десет дни ще изчезне.

hank87

Мерси за бързите отговори!

Лора

Анциструсите не го ли папаха това?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

petko

Цитат на: Лора - 13.02.2014 23:08
Анциструсите не го ли папаха това?
Никой не го яде. :-)

Лора

Ммм гадост. По моя корен не съм забелязвала да има или поне не толкова забележимо.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

petko

Не знам от какво се появява.Купувал съм два еднакви корена от един и същи магазин всичко е едно и също.Единия целия се покри ,а другия почти нищо.Изтраях го две седмици ,изкарах го от аквариума и го измих под чешмата и повече не се появи по него.

Борис Христов

Появява се само, ако коренът не е изсъхнал достатъчно преди да се постави в аквариума.
И както казва Петко:
Цитат на: petko - 13.02.2014 23:09
Никой не го яде. :-)

hank87

И аз го мих под душа, имаше известна пауза и днес пак е побелял
Иначе четох, че уж анциструси и молинезии я хапват тая гадост, но нe ми се местят анциструсите от другия аквариум

petko

Цитат на: hank87 - 13.02.2014 23:23
И аз го мих под душа, имаше известна пауза и днес пак е побелял
Иначе четох, че уж анциструси и молинезии я хапват тая гадост, но нe ми се местят анциструсите от другия аквариум
Изчакай го да спре да се развива и тогава го измий.

Асен Евгениев

Цитат на: Bobby_Bobby - 13.02.2014 23:17
само, ако коренът не е изсъхнал достатъчно
А как стои въпросът с гумата? :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2Fogslrmycl%2F038_Picture_2012_11_07.jpg&hash=453254629a9f6b381d87bd8801c4793ed927d795

Борис Христов

Toва е бактериална колония.Появява се най-често в скоро стартирани аквариуми,(както прочетох в началото на темата на hank87) неговия аквариум е точно такъв.
При не ''затворен'' азотен цикъл и недостатъчно нитрифициращи бактерий във филтъра.Предполагам няма още и риби.
Появаява се върху гумени материй, когато такива за първи път бъдат потопени в аквариума, а това, че дървото не е изсъхнало е допълнитена предпоставка за появата на подобен тип колония.
Предплагам, че на снимката със слузта  по вендузите на нагревателя случея е същия, и става въпрос за новостартиран аквариум, или такъв с временно нарушен азотен цикъл.
Има го и като филм по стъклата, пак при новостарирани съдове.
Още нещо което може силно да допринесе за появата на подобен тип бактериална слуз е изваряване на материали за декорация, или обработването им с гореща вода преди да бъде поставен в аквариума, най-вече дърво.
Хубавото е, че 10-ина дни след пълното си развитие, колонията изчезва.

Асен Евгениев

Цитат на: Bobby_Bobby - 14.02.2014 00:12
или такъв с временно нарушен азотен цикъл
Така е. *DRINK* Колонията се появи след рестарт и за една седмица изчезна.

Similar topics (5)

57376

Започната от crazzzy

Публикации: 10
Прегледи: 3731

28039

Започната от ivanchoy_mk

Публикации: 5
Прегледи: 3894

34116

Публикации: 9