• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 18:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Стари и ефикасни номера

Започната от Caxapa, 27.12.2013 15:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

27.12.2013 15:26 Last Edit: 30.12.2013 17:30 by Caxapa
Едни позабравени  стари методи в помощ на аквариума ни.
Препрочитайки една стара и позабравена книжка на Марк Махлин  направих някои извадки и ги поствам тук.
Ако в аквариума ни се появят нишковидни водорасли- Спирогира , можем да пуснем в аквариума  си бръмбара-Голямо Водолюбче.
За борба с  зелените водорасли е добре да пуснем  живи Дафнии.
Ако аквариума ни е нападнат болест, предизвикана от паразити е добре да пуснем в него едър циклопс като предварително сме изкарали в карантинен аквариум рибите. Ако болеста се причинява от един определен вид инфузории, Циклопсите бързо ще унищожат "врага" и   ще дезинфикцират водоема. Срещу Хидрите ще помогнат Макроподите.

miTko

Бръмбара има ли латинско наименование?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Caxapa

За съжаление, латинско наименование на този бръмбар не е дадено. Потърсих с гугъл и не намерих. Като допълнение само казват да захранваме от време на време бръмбара и с парченца месо за да не посяга   иа рибките.

saxon

май е това Hydrophilus piceus

miTko

Просто ми стана интересно, не че имам намерение да пускам бръмбари. Ще вземе да плъзне из хола и жената ще ме изгони... *spank*
Разни мои АКВАРИУМИ 

Caxapa

Не сзм много по бръмбарите, макар като ученик да носек винаги по няколко в джоба си :-D  Този който е дал колегата като пример ми прилича на бръмбар- плавач. Ловил съм го по разни  потоци в тихите им оформени вирчета. После разбрах, че били под закрила и повече не си позволих такава вандалщина.

Caxapa

Да продължим със старите съвети на изявени  в хобито.
Ако във водата на новия аквариум продължително време се задържа белезникава мътилка (това са милиони бактерии),постави  в него две три живи миди-бисерни или беззъбки- те бързо ще филтрират водата. Своеобразен жив филтър е и Меланията охлюв от сладководните водоеми на Югоизточна Азия. Меланията също е и показател за качеството на водата. Щом се измени съдържанието на кислород или стойностите на Ph, всички Мелании едновремено напускат дъното  и изпълзяват по стъклата на аквариума. . Следва продължение..

botan

Този, който е посочил колегата е голям водолюб. Имат известна прилика с плавача, който може да видиш като потърсиш Dytiscus marginalis.
На мен ми стана по-интересно кое е това водорасло спирога. Спирогира може би?

Caxapa

Цитат на: botan - 30.12.2013 16:35

Благодаря за забележката. Поправено е. Спирогира. Нещо не са сработили клавишите на тастатурата а  нямам навик да преглеждам   после за грешки.  *DRINK*

tomatomov197

Цитат на: botan - 30.12.2013 16:35
Този, който е посочил колегата е голям водолюб. Имат известна прилика с плавача, който може да видиш като потърсиш Dytiscus marginalis.
Той може и да чисти водорасли , но яде и риби .
http://www.biolib.cz/en/taxonimage/id10225/?taxonid=4776
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.