• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 02:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Странно поведение на боция

Започната от Tribal, 25.11.2013 09:56

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Tribal

Здравейте на всички за първи път пиша в сайта. Имам аквариум от 2 години. Размерите му са 121/41/56 (240л.) Грунда е кварцов пясък 0.6/0.8мм. Филтрацията ми е Sunsun hw-304b. Подавам CO2 с мая и загар. Имам 13 вида растения. Обитателите в аквариума са Дискуси, Неони, Родостомуси, Овално Рамирези, Анцистус, Синодонт, Саета и една Боция, която днес я видях да се гърчи на дъното. Подмяташе се, превърташе се, въртеше се, всичко това го правеше с плавни движения, след което се килна на една страна и полегна на дъното, помръдваше леко, отваряше си устата все едно се прозява и пак, всичко започваше отначало в продължение на 2, 3 минути. След като приключи с премятанията си се изстреля в някаква посока и започна да си плува нормално, както винаги го е правила. Това ми е първата рибка и я гледам от 1см, а в момента е около 8см. Ако може да ми помогнете и да ми обясните, какви са причините да се превива така, ще съм много благодарен.
Боцията е от този вид Botia histrionica
Благодаря!

Георги

Подобно поведение съм виждал при закачане във водорасли, но е било за няколко секунди.

Tribal

Досега не я бях виждал да се гърчи така и затова се притесних. Днес цял ден си плува нормално  :-)

suntsu69

Имат навика да се правят на умрели...но едва ли някой знае защо.

Георги

Клоунът прави така. Зебрата обаче, никога не съм я виждал да лежи по гръб.

Caxapa

Моите Боции също си "полягват" че понякога и по гръб но само в укритията/пещеричките/ и после все едно нищо им няма. Понякога си лежат и с часове.

hank87

А няма ли да й е по-добре на тази боция ако й вземеш малко другарчета? Водят се пасажни

А иначе са си странни - една от моите съм забелязал, че около 3-4 часа следобед се покрива (лежи между листата на един ехинодорус) и чак на следващата сутрин я виждам да плува. Останалите си шарят постоянно напред назад и ровят из грунда :)

Tribal

Аз имах още боции, но бяха от друг вид и се биеха много зверски (локахача и стриата) Тази беше най-малката. В началото, като си взех аквата бяха плъзнали бели точки по рибите(ихтио) Въобще си нямах и на идея какви са тези точки. Най-мъничката боция с най-много точки и за късмет се оправи с лечение. Порасна и започна да бие останалите боции. Тях ги подарих след, като ядоха доста пертах. Като намеря от същия вид ще и взема другарче.

Similar topics (5)

58075

Публикации: 0
Прегледи: 1532

45006

Публикации: 5
Прегледи: 3075

28196

Публикации: 13
Прегледи: 7650

15465

Публикации: 15