• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.07.2025 20:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бял "мъх" по тялото на расбора

Започната от чичо минчо, 26.11.2013 23:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

чичо минчо

Здравейте,
Аквариума ми е нов - на три седмици. Сладководен е, обема му е 30л. Има външен филтър, аерира се. Има само живи растения. Поддържам температурата 25-26 градуса Целзии. В момента се обитава от три обикновени неонки, три черни расбора, една гупа, един отоцинклус, седем ред чери, и няколко бебета охлюви, които не разбрах от къде дойдоха. Расбората ги пуснах преди около седмица. Първите 2-3 дни всичко беше нормално. След това едната от тях започна да стои на едно място. Хранеше се слабо. Днес въобще не яде и стоеше близо до дъното. Забелязах, че е по-бледа от другите две и има нещо като бял мъх в средата на тялото. Освен това ми се струва, че на коремчето има нещо червено а и червеното по плавниците е по-изразено. Виждам, че и две от неонките имат нещо бяло по горната част на устата - малко е и не знам дали има връзка. Моля помагайте - какво е това?Прилагам снимки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F885%2F6792885t.jpg&hash=99085cdf510fcfc01fc5d4adc7c8f0e9c995a3d0
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F891%2F6792891d.jpg&hash=caeae086792da0bc93d26f2c77abc16a45b88022

Caxapa

Предполагам е Pilze- Saprolegnia  Препоръчва се да се започне веднага лечение със Сера Микопур като едноверемнната употреба със Сера Ектопур  ускорява заздравяването и намалява риска от вторично появяване на заболяването.

чичо минчо

До колкото разбирам от прочетеното в сайта, проблема идва от бактериалната инфекция получена вследствие на плесените. Дали не е по-добре да се третира бактериалната инфекция? Притеснява ме това, че от Сера Микопур ще ми измрат скаридите. Има ли друг начин за третиране на плесените - например по-добра аерация, по-висока температура?

grigor nakov

Пробвай със сера бактопур директ тогава.

raiko

Цитат на: чичо минчо - 26.11.2013 23:52
... Виждам, че и две от неонките имат нещо бяло по горната част на устата - малко е и не знам дали има връзка....
Има връзка. Да, това е бактериална инфекция.

чичо минчо

Ако използвам sera baktopur или Tetra Medica GeneralTonic, ще имам ли проблеми с безгръбначните, полезните бактерии и растенията? Възможното ли е в нов добре поддържан аквариум толкова бързо да се появи плесен?

Лора

Съветвам те, да зададеш въпроса към SERA, най добре може да ти отговори и препоръча точния препарат. Пусни му линк към темичката си.
Ето го човека. http://aquariumbg.com/forum/profile/?u=150
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Георги

Цитат на: чичо минчо - 27.11.2013 21:01
Ако използвам sera baktopur или Tetra Medica GeneralTonic, ще имам ли проблеми с безгръбначните, полезните бактерии и растенията? Възможното ли е в нов добре поддържан аквариум толкова бързо да се появи плесен?
Ако препарат има негативни последствия, те трябва да са отбелязани на листовката. По спомени бактопура избива полезните бактерии наред с вредните.
Относно новият аквариум - колебанията на нивата на амоняк и/или нитрити, при неработещ или нестабилен азотен цикъл, оказват влияние на съпротивителните сили на рибките, нападат ги бактерии и гъбички.

чичо минчо

Вчера тествах водата с JBL EasyTest 5in1 - нитрити и нитрати: 0, GH: между 5 и 7, KH: около 3, PH: около 6.8. Според опаковката всичко е в норма, с изключение на KH което е малко ниско. При самото пускане на аквариума съм сложил Tetra SafeStart, Tetra Bactozym и Tetra Vital. Вчера пуснах още една доза Vital.

Георги

Значи първото ми предположение не се потвърждава. Тогава при вкарване на нови риби в аквариума винаги има риск от внасяне на болест. Друг вариант е колебания на pH. Ако не ти е проблем измери сутринта, на обед и вечерта pH.
Лекуваш ли ги вече?

чичо минчо

По препоръка съм отделил расбората, в отеделен съд с подсолена вода (5 супени лъжици на 10л вода). Така е от 48 часа и рибката изглежда по-добре. По-жизнена е и снощи като че ли хапна малко. Най-важното е, че реагира като я плаша :). До колкото виждам (не се вижда добре) "мъха" го няма, но от дясната страна на рибката някъде над долния плавник има зачервено място с нещо като мехур. Все още не съм решил дали да третирам аквариума с препарати.

Caxapa

Ех, чичо Минчо,..чуй сега дъртата пустиня! Като се порежеш или нараниш защо не слагаш сол на раната? ММММ?  Това със солта е стара  и позабравена техника на лечение но не е толкова ефикасна.  Имаше някъде в Гугъл цяла тема за забравената добродетел на "бялата смърт"/ солта Но все пак.. да се върнем на рибите и третирането на заболяванията им със сол.  С тази доза която си направил солна баня се държат рибки няколко минути.  Имаше някъде даже  таблица един вид за литри вода+ количество сол и препоръчитено време на престой на рибка в такава солена баня.

Similar topics (5)

6778

Публикации: 0
Прегледи: 3789

29895

Публикации: 2
Прегледи: 4632

15615

Публикации: 2
Прегледи: 4728