• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.07.2025 02:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Георги

Щракни едно видео да ги видим де!  :-P

Ilianidis

Късметлия,моите ги гледам сума време и никакъв шанс да стане нещо подобно,а уж сменяли пола.Постоянно са комплект,но явно обичта им един към друг е по-скоро роднинска.

Стоян Михов

Цитат на: Георги - 02.10.2013 18:47

Ей това ще е предизвикателство предвид фотографските ми умения - май по-добре да ги нарисувам  :-D. Ама от друга страна, ако продължават да са така настоятелни в мътенето може и да се науча, но ще пробвам де, едно видео.

Цитат на: Ilianidis - 02.10.2013 21:16
Късметлия,моите ги гледам сума време и никакъв шанс да стане нещо подобно,а уж сменяли пола.Постоянно са комплект,но явно обичта им един към друг е по-скоро роднинска.
*ROFL*, колко са възрастни, моите са от над 3-4 години при мен, мисля че стават половозрели след 3-4тата година и то май зависи от температурата. Може и да не са само приятели  :-D.
Мисля че поривът за размножаване се отключва с големи смени на вода, леко снижаване на температурата и след това повишаване и обилно хранене със замразена артемия, поне при мен така става.

Между другото направих (силно казано аз го направих - по скоро Dede, аз само го залепих :-)) капан по подобие на този, който ми показа Мартин и залових два от дамселите още при първият по-сериозен опит - много полезно оборудване се оказа, третия дамсел се крие като финикиец, но не съм се пробвал сериозно. Сега аквариума ми е мирно село.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Вчера съм ви излъгал, въпреки че спазваха всички правила на играта и женската се правеше че снася, като се загледах внимателно яйца нямаше. Но затова пък така дадоха възможност да поснимам, защото днес в обичайният час, яйца вече имаше :).

Цитат на: Георги - 02.10.2013 18:47

Егаси, какви неща ме караш да уча на стари години, пробвах да направя видео, и после да го обработвам и т.н., ама нямам нерви за тази работа, та извинете качеството, надявам се вижда добре днешният им труд.

На преден план е женската която снася яйца, а мъжкият се чуди да ги опложда ли не ли, и кълве тук - там разсеяно, "Тая няма ли да са спре да снася, аз да не съм машина"... такива работи му минават през акъла сигурно  :-D.

Георги

Благодаря - съвсем нормално си е видеото. То тая работа за немо-тата изглежда като копане на кукуруз, кекек.

badpit

Стояне, изчетох цялата тема от началото с огромен интерес (чета от вчера вечерта). Наскоро почнах 120 литров аквариум със съмп (60л) и съм се чудил за много от методите, тествани от теб, като сега информацията се оформи в главата ми.

Нещо, което никъде не видях да споменаваш е рефюджиума и макроалгиите? Ползвал ли си и какъв е ефекта от експериментите с тях? Те не биха ли могли да държат системата в необходимите граници на 2-5 ппм нитрати?

kamenov

Могат да ги държат стига да са достатъчно количество :)
Прочети за класическия берлин метод и ще ти стане по-ясно.

Стоян Михов

Цитат на: badpit - 05.10.2013 12:38
Стояне, изчетох цялата тема от началото с огромен интерес (чета от вчера вечерта). Наскоро почнах 120 литров аквариум със съмп (60л) и съм се чудил за много от методите, тествани от теб, като сега информацията се оформи в главата ми.

Нещо, което никъде не видях да споменаваш е рефюджиума и макроалгиите? Ползвал ли си и какъв е ефекта от експериментите с тях? Те не биха ли могли да държат системата в необходимите граници на 2-5 ппм нитрати?

Благодаря, радвам се ако съм помогнал да се ориентираш, това е целта.

Отговарям директно. Никога не съм имал рефуджиум с макроалги. Твоят въпрос ме изненада и ме накара да си помисля защо. Отговорът може би е: Защото те са доказали, че вършат работа и нямам какво да експериментирам с тях. :). Рефугиума или рефюджиума с макроалги е най-старият метод за премахване на биогени и е най- близо до начина, по който това става в природата. Най-хубавото му е че при него и нитратите и фосфатите се усвояват балансирано. Не е като пелетите, сипоракса и зеовита, които усвояват само нитратите и за фосфатите нужно да слагаш химически абсорбенти, за да балансираш.

Но опит никакъв нямам с макроалгите ,мога да говоря само теоритически, но мисля че няма нужда от това. Денислав aka Dede е с такъв рефугиум с каулерпа и поддържа именно тези нормални нива на нитрати, каулерпата за разлика от бактериите, които налазват сипоракса, пелетите и зеовита не докарва биогените до 0, а доколкото знам при определени нива просто спира да расте.

Според мен за едно средно ниво система, особено от човек който тепърва навлиза, рефугиума с макроалги е най-разумният и най-малко рисковият начин за намаляване на биогените.

В интерес на истината, сега когато махнах сипоракса, намерението ми е, ако нитратите започнат да се покачват да сложа малко каулерпа в съмпа, така че може и да споделя малко опит скоро :).
Но засега нитратите стоят все така нула, въпреки че храня много усилено само със замразена храна,да видим какво ще стане след увеличаването на рибното ми и коралово население от вчера:)

badpit

Вдъхновен от твоята философия за експериментиране сега съм сложил няколко стръка каулерпа в стария си нано аквариум, в който след преместването останаха 25 литра вода и пясък с около 30-40 ppm нитрати. Интересно е дали ще може да намали нивата им и за колко време, последните няколко дни дори осветлението работи на 24 часа. Смятам и да видя дали Randy Holmes-Farley е прав, като казва, че липсата на желязото може да е ограничаващо за растежа на макро алгиите. 

Стоян Михов

Експериментите са прекрасно нещо. Те трябва обаче да имат правилно поставена цел и практическа полза. Така поставен твоят експеримент е възможно да не даде най-правилните резултати. 24-часовият ден не е е полезен за каулерпата, трябва да има няколко часа тъмно, няма как да си сигурен каква част от нитратите се редуцират до свободен азот от бактериите в пясъка и камъните. Желязото може и да е лимитиращ фактор за макроалгите, но при евентуално регистриране на забавяне на растежа няма да има как да си сигурен че причината са именно железните йони, а не някой друг от биогенните елементи (например фосфати), които са основен лимитиращ фактор и в естествените водни екосистеми.
А бат Ранди обикновено е прав, въпреки че с времето много от неговите твърдения са се поразвили малко, но малко от тях са напълно отречени, необходимостта от желязо за макроалгите (а и за всички растения) е нещо което е доказано не само от бат Ранди, но и от куп биохимици и едва ли това ще бъде оборено някога. :)

dafil

Извинявай,че ти "цапам" темата, но твоя аквариум(като хардуер) като,че ли е най-близо до идеята която ми минава през акъла,а имаш и достатъчно опит,за да кажеш дали ще е удачна?
...та гледах си аз клипчета за zero edge 
но  така да прелива от всички страни нещо не ми се нрави.Освен това ,ако сложиш някоя по-сериозна MP на vortex сигурно ще се излива само от единия край.Ще е удобно ли само задното стъкло да се отреже  малко по-ниско от другите(5мм,10мм) но аквариума да си има такава "ваничка" отдолу като на зиро-то.В нея  ще си има бълкхед към съмпа,а защо не и втори(бекъп),но примерно с 2см тръба(за да е по-нависоко.съответно  ваната под аквариума ще трябва да е с височина на страниците  примерно 3см).Връщащата  тръба ще е като при теб.Идеята ми е да не се виждат преливни колони и тем подобни,но пък и всички страни да са прозрачни.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

Здрасти, може би не съм правилния човек, който да даде мнение, виждал съм Зироу ейдж на живо в магазин и изобщо не бях очарован, но хората с които бях ахкаха дълго време по него, защото е странен. Но нещата, които ми направиха на мен впечатление - много кофти се виждат обитателите през водната преграда, леко като през криви огледала са (заради неточната нивелация), другото което ми направи впечатление беше, че е много шумен, човекът в магазина каза, че ако се нивелира спупер точно и стъклата се поддържат перфектно чисти, почти не се чува шум от падащата вода, ама аз нещо не му повярвах :). Трето имаше много пръски по дървената част на "тавата" предполагам че и те са поради факта че аквариума не беше супер добре нивелиран и водата не преливаше съвсем равномерно. Друго, което съм чел по форумите е, че изпаряват няколко пъти повече вода от нормалните. Общо взето стигнах до извода, че за такъв аквариум трябва перфектна нивелация, всекидневно супер почистване на стъклата и яка система за обратна осмоза и да -никакви рибки.

Варианта, който си измислил само със задната страна е интересен и решава повечето от проблемите, които забелязах или поне остават само частично. Още повече че може да решиш проблема със скачащите риби като направиш преливник като моя, не знам дали съм го снимал някъде назад в темата, но той не е като стандартните гребени, а е стъклен и е от едно стъкло сложено в жлеб на 5 мм зад основното стъкло.

Тъй че дерзай, ще се радвам да видя едно кубче със Зироу ейдж задна стена. :-)

За протокола: клоуните в четвъртък 16.00 часа пак хвърлиха поредната доза хайвер.

dafil

...офф топик-май нямаме тема за  "някви щури хрумвания"!За някой може и да са нестандартни,но други могат да ги облагородят и...ето ти нещо ново и може би по-добро :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

За протокола, клоуните пак хвърлиха хайвер, на 30-ти сряда в 16 часа естествено. Този път не видях кога се излюпи предната порция, но забелязвам че напоследък им трябват все повече дни преди да хвърлят новата порция, явно бактисаха  :-D. Днес смених и фосфат ремувъра, че с моите каръшки опити с обратната осмоза вкарах много силикати и фосфати последните седмици.

Стоян Михов

Аз наистина да питам, вече почнах да си мисля, че нещо не е наред с мене - само на мен ли се случват такива неща или и на вас, ама не си казвате?
Вчера ми изгоря подкачващата помпа, разбрах го защото сутринта цианото отново беше превзело аквариума. Като погледнах отзад видях, че водата едвам църцори от преливната колона... А от подкачващата помпа стърчаха странни израстъци. Помпата все още работеше, но едвам - едвам. Извадих от турбината две пипала от морска звезда офиура, (Ophiura sp.), как е стигнала до турбината не знам. Остатъка от звездата беше още жив, макар че голяма част от нея липсваше...

Добре, че беше Dede,  да ми даде резервната си 5000 л/ч помпа, с две думи това да имаш съмишленик в хобито наблизо, спасява ситуацията много често  *privet*.

А обратната осмоза е с нова мембрана от една седмица и TDS метъра днес показа 002!, пак започва да се покачва, този път подредих филтрите така 20 микрона, въглен, 5 микрона, мембрана, така вече съм сигурен, че не се поврежда мембраната от активния въглен. Dede е със същата мембрана, същия предфилтър, ползва същата беленска вода и няма проблеми, неговата къща е на 300 метра от моята. А сега кажете какъв е проблема, (освен моята каръщина). Трета мембрана е това за една година, не може все дефектни да ми се случват.