• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

дънен фил

Започната от venko, 10.07.2004 01:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

venko

вижда ми се проста работа ама дали е ефективен?

Raven

никакво растение няма да завъдиш.ефективен ще е само ако помпата ти е мощна - поне 3 пъти обема на съда в час иначе всичко остава отдолу.и грунта трябва да ти е едър 3-5 мм или повече.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Vlado

Цитат на: ravenникакво растение няма да завъдиш.ефективен ще е само ако помпата ти е мощна - поне 3 пъти обема на съда в час иначе всичко остава отдолу.и грунта трябва да ти е едър 3-5 мм или повече.
Напълно съм съгласен. Искрено съветвам да не се ползва подобно нещо.

77

за аквариум с растения съм съгласен че нетрябва да се пробва с дънен филтър,ако няма растения е друга работата яваява се като мощен биофилтър

miTko

Цитат на: venkoвижда ми се проста работа ама дали е ефективен?
Такова нещо ще ти свърши работа само ако гледаш риби "на стъкло", иначе забрави!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: 77за аквариум с растения съм съгласен че нетрябва да се пробва с дънен филтър,ако няма растения е друга работата яваява се като мощен биофилтър

Има и още усложнения - моят гьол е със ситен пясък, който просто би влязъл във филтъра и би го унищожил. Така че можем направо да обобщим - дънните филтри не са филтри.  :lol:

Vlado

Аз мисля, че става дума по-скоро за система, която използва пясъка в аквариума за филтър. С двойно дъно под което се изпомпва водата. Ако се касае за лула, която качва водата върху филтриращ дунапрен е друго. Такъв филтър е грозен, но относително ефикасен, още повече има момент wet-dry.

Raven

има един вид дънен филтър който много ми харесва като идея - това е пасивно фалшиво дъно .при него няма движение на вода , под грунта има слой вода , който позволява вентилация на самия грунт , предотвратява загниването и създава допълнителна колония нитрифициращи бактерий - по този начин това се явява като биофилтър.хубаво е на дъното да се навие шланг с дупки , като дренаж , шланга се извежда в единя край на съдът и от там може да се включва към маркуч и да се източва отвреме на време  по механичен път , за да се изчисти това което се насъбира .когато се поставят топчета глина и тя се разтваря това което остава е много ситен пясък който обикновенно затлачва грунта , а по този начин пясъкат пропада надолу.също и с такова фалшиво дъно няма да е проблем да се сложи слой земя в пясъка,по добрата вентилация ще ускори процеса на вкарване на аквариума в режим.това фалшиво дъно е много подходящо ако в грунта се слага много глина, хума, земя и други добавки които по принцип създават риск от загниване.
много смислено ми звучи и сигурно ще си го пробвам следващия път като си презапускам аквариума.
това е и разликата между дънен механичен филтър и дънен биофилтър.при механичния се включва в постоянна циркулация на помпа.

Longanlon

звучи любопитно, но не мистана много ясно. можеш ли да приложиш някаква нарисувана схема?

Raven

за съжаление не мога да приложа схема . самият аз не съм го виждал , само съм чел отзиви.
просто фалшдъно но не е включено към помпа.

Vlado

Незнам защо, но всичките ми опити с двойно дъно разказаха играта на растенията. Иначе и на мен ми звучеше много смислено. Дано някой да е имал добър резултат и да го сподели.

Raven

77 има такова дъно на част от аквариума си , но не си спомням дали е включено към филтър.
а как точно се прецакваха при теб загниване някакво или просто спираха да растът.и включено ли е било към филтър.

Vlado

Беше. Спират да растат.

77

дъният филтър го правих в началото на годината но работи малко повече от месец защото имаше бум на брадичка :oops: беше включен към външният филтър 1600 л/ч с грунт 6-8 мм, слоят грунт е дебел 6 см и има сравнително сложна система от тръби за да може водата равномерно да приминава през него.валиснерията,анубиаса и хигрофилата ги засях директно в грунта докато ехинодорусите ги сложих в саксийки.за времето когато работи филтъра и предвид присаждането на растенията мога да кажа че растенията се развиваха прилично(говоря за непретенциозни растения),корени незагниват дори които са в водата :D сега го ползвам само когато сменям вода но ме гложди мисълта да го пусна пробно пак,но обратно с отделна помпа  :D

77

или пък да пускам аератор за 2-3 часа преди смяната на вода демек един път в седмицата за да почиства малко грунта :D вярно ще прилича на врящт чайник аквариума  :oops: ама ако има полза си залужава.какво ще кажете :?:  дъния филтър е само в задната половина на аквариума :D

Similar topics (3)

2866

Отговори: 10
Прегледи: 13683

40881

Отговори: 13
Прегледи: 10307

3824

Започната от slapp

Отговори: 32
Прегледи: 29211