• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 16:09

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумите на Христо.

Започната от hristoj, 11.05.2013 13:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Еми ти сам си преценяш дали е добре според твоя критерии :-) По принцип може да го направиш и много по-добре но всичко си е свързано с финанси. Зависи какво искаш просто аквариум ли, скейпове ли да правиш ти трябва да си решиш. Един съвет криптокорината е със сериозна коренова система и грунда долу ти е много плитък за нея според мен.

stanislav89

Определено криптокорината е голямо растение. С по малки и нежни растения аквариума ще изглежда по-добре. Елеохарис ацикуларис се гледа много лесно, не иска цо2 и расте сравнително бързо, а може и да го потдържаш на различна височина. Марсилеята също е много добър вариант но расте много бавно.

hristoj

Ще търся подходящите растения за аквариума, дори и ако се налага да подавам ЦО2 и да торя.. Благодаря ви, че ме съветвахте и се надявам след време да покажа нещо по-добро.

hristoj

Проект 130 литра започна. Аквариумът е с размери 80/40/45. По-късно ще дам по обобщена информация за аквариума.

hristoj

И дойде време за подредбата. Ще се търсят още растения и се надявам да се развие както го мисля.
Осветлението е 2х18 вата луминсцентни лампи + 8 вата.
Грунда е около 20кг речен пясък, 2/3 мм.
Техника: Вътрешен филтър на Shark 600л/ч, въздушна стена 15 см.
Растения: 4/5 корена роголистник, 2 валиснерия, 4/5 крипотокрина афинис.
Това ми е първия аквариум над 50 литра и се надявам да настигна нивото на останалите членове във форума.
Моля дайте съвети, какво да махна, какво да добавя...

manyg

Ще е добре да обърнеш флейтата да бута водата по дължина на аквариума.

Успех ;)

hunter

Осветлението като за новостартиран аквариум е добре пада се по 0.44 на литър ако това е критерий. Камъните които имаш са добри но в момента така поставени седят прекалено хаотично и разпиляно. С още малко грунд и добра подредба може да се получи красиво и разчупено дъно. Ако филтъра е верен с тези 600л. на час предполагам че ще ти стигне. Ако предположим, че с грунда и камъните и това че не е пълен до горе му остават 100л вода от общ обем 130. Това прави 6 пъти обема за час което мисля е добре. Изчакай поне 2 седмици преди да пуснеш риби за да се завърти цикъла освен ако не си сложил водичка от стар работещ. Въздушната стена е добре да има кислород за бактериите. Като цяло е добре пожелавам ти успех и скоро повече растения да боднеш  *THUMBS UP* Мислиш ли да има СО2?

hristoj

Ами в началото мисля да пусна CO2 от мая и захар. За камъните доста се колебах и аз си го мислех, че са доста разпиляни, ще поразгледам аквариумите на останалите колеги или от конкурса на АДА и ще реша как да ги подредя. Растения със сигурност ще се добавят. Благодаря за съветите.

hristoj

И някоя друга снимка с новите растениня, взети от evgeni 200. Смятам към края на седмицата да пусна 6/8 разбори, 10-тина даниота и 2 рамирези, като за начало. Препоръки кое къде да преместя, кое да махна.  :-)

hunter

Ами растенията добре, но не е ли рано за риби и то толкова много на веднъж? Аз на 3та седмица след стартирането на моя реших да пусна ото. И след 2 дена го извадих поради отравяне с амоняк. Преместих го във стария аквариум и за 1 ден се оправи явно съм го видял на време :-) Да не даваш жертви ми е мисълта ако още нямаш цикъл и стабилна среда по добре не слагай риби. Аз към края на първата седмица слоих 3 скариди. И към средата на втората още към 40 с надеждата да спомогнат аквата да се зацикли ама уви. Преди да слагаш риби помисли, или сложи само 2-3 данио водят ги по издържливи. Така или иначе рибите ще са под стрес ако имаш високи нива на амоняк нитрати ала бала в началото. Освен ако не си сложил вода от стария аквариум да се зацикли по бързо.

hristoj

Може би ще направя както ти ми каза, ще пусна 5/6 даниота, за да видя как ще тръгне и ако след седмица няма жертви ще сложа и останалите рибки.

hunter

Идеален вариант  според мен *THUMBS UP* Но ги наблюдавай ако получат зачервяване на хрилете или полягват на дъното а от там се изстрелват към повърхността взимайки въздух. Ако станат отпаднали и не плуват а стоят на едно място ниско до дъното. Вади ги защото ще заминат. Следи това  :-)

hristoj

3 месеца по-късно, от 2/3 седмици торя с профито .

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F172%2F6686172J.jpg&hash=db7c2772d9e1f8b4f377a4225346252e568ecfcd

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F174%2F6686174V.jpg&hash=6baa396cfc06ac29e35e63213e5be73c1c6a35d0

Лора

Нещо не ти върви глосото. За това време трябваше да се сгъсти чувствително, а тя сякаш се е разредила още.
На по горните снимки видях пластмасова чаша, предполагам някакъв вид СО2 реактор играе. На последните снимки обаче, не виждам да има подаване на СО2. Ако искаш да се съвземе глосостигмата е хубаво да почнеш да подаваш пак. Осветлението ми се вижда добро.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

hristoj

Така е, не съм подавал CO2 от както е стартиран аквариума, ще се вслушам в съвета ти и сега ще заредя с мая и захар, но в повечето случаи работи 2/3 дни и спира..

Similar topics (5)

42313

Започната от belqta

Публикации: 6
Прегледи: 3384

10921

Публикации: 33
Прегледи: 23917

36525

Публикации: 0
Прегледи: 1680

29510