• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

система за co2 с киселина и сода

Започната от petyo, 24.03.2013 22:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

unior

Да до колкото се вижда маркучето е потопено затова ти връща разтвор
Ето ти схемата по която работи при мен, стрелката показва тройника през който създаденото налягане се връща при киселината

donboiko

Благодаря ти много сега се заемам с преправянето!!
Поздрави и успех!!!

stanislav89

Набии маркуча в содата, но не сега а още преди да стратираш системата. Гледаи маркуча да е леко по дълъг и да се огъне леко долу на дъното. Така няма вероятност да се повдига от содата. Вземи си бутилки от кола, по издържливи са.

donboiko

Нещо не става, пробвах с трипътник -не. Маркуча си е потопен в сместа. Има ли вероятност проблема да е в това, че сипвам двойни дози и по този начин се образува доста дебел слой от неразтворена сода.Така се запушва маркуча или киселината не може да пробие слоя и киселината контактува със содата и налягането се връща пак по същия маркуч. Малко мнения ще са ми полезни.
Благодаря предварително.  :-)

stanislav89

Направи го в нормални дози, а и теча в системата не е излкючен.

Penta

Цитат на: stanislav89 - 16.06.2013 14:32
Направи го в нормални дози, а и теча в системата не е излкючен.

Нормално е относително понятие :) Указанието по което пуснах моята купешка система е 200гр сода/600 мл вода, 200гр лим. кис/200 мл.. вода в двулитрови бутилки от кока-кола.

stanislav89

Цитат на: Penta - 17.06.2013 00:22
Нормално е относително понятие :) Указанието по което пуснах моята купешка система е 200гр сода/600 мл вода, 200гр лим. кис/200 мл.. вода в двулитрови бутилки от кока-кола.

Успех ти пожелавам :-D

Penta

Цитат на: stanislav89 - 17.06.2013 10:07
Успех ти пожелавам :-D

Благодаря, за сега съм много доволен.

unior

Цитат на: donboiko - 16.06.2013 12:18
Нещо не става, пробвах с трипътник -не. Маркуча си е потопен в сместа. Има ли вероятност проблема да е в това, че сипвам двойни дози и по този начин се образува доста дебел слой от неразтворена сода.Така се запушва маркуча или киселината не може да пробие слоя и киселината контактува със содата и налягането се връща пак по същия маркуч. Малко мнения ще са ми полезни.
Благодаря предварително.  :-)

Направи хубави снимки и ги качи за да ги разгледаме.
Принципно содата се разтваря трудно във вода, и до края на всеки цикъл ще виждаш неразтворена сода.
Дори и да има теч в системата няма как съда с киселина да засмуква от разтвора със сода, още повече с тройника.
Ако искаш да си сигурен че няма да ти връща със сигурност разтвор обратно към киселината
ето ти радикално решение :-)

evgeni200

Цитат на: Penta - 17.06.2013 00:22

Същото работи и при мен без проблем - самоделно :-)

stanislav89

Стандартната рецепта мен ме изкарва 7 седмици като пуска по 90 балончета в минута :-)

marzykov

И аз стартирах днес една самоделка, ама според вас въпросният натриев цитрат дали е проблемен като цяло и ако да как се справяте с него?

evgeni200

Цитат на: marzykov - 18.06.2013 23:46
И аз стартирах днес една самоделка, ама според вас въпросният натриев цитрат дали е проблемен като цяло и ако да как се справяте с него?

Лимонената киселина реагира със Сода бикарбонат - получава се Натриев цитрат и се отделя СО2

shnufito

Цитат на: stanislav89 - 17.06.2013 18:46
Стандартната рецепта мен ме изкарва 7 седмици като пуска по 90 балончета в минута :-)
Колега,дай малко повеч инфо(размер на шлауха,рецептата,реактора),че това е доста време.
По колко часа на ден подаваш со2 ?

marzykov

хммм аз още не мога да я стабилизирам, ама нямам и манометър.

Similar topics (5)

4611

Отговори: 46
Прегледи: 82346

3956

Отговори: 7
Прегледи: 9264

48048

Отговори: 26
Прегледи: 15494

32543

Отговори: 0