• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 08:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

AQUARIUM DE DISCUS

Започната от Иван Валентинов, 31.01.2010 15:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petar99

Според мен трябва да добавиш нещо, или камък, или да сложиш високо растение в дясната част на процепа между камънте, а иначе акваскейп означава нещо, което се харесва на окото, което не го дразни, нищо в аквариума не привлича погледа си специално върху него и е балансирано.

stanislav89

Гледай камъните да са еднакви, нареждаш си ги така както ти харесва на теб. Нареждаш, пререждаш и така докато ти хареса. Субстрата какъв е ?

kkrase

Ако искаш може да сложиш и по-дребни камъчета, ако нямаш такива, може с чукче да раздробиш някой по голям камък от същия вид/цвят и да ги наредиш около големите. Колкото са по-остри, нестандартни и изкривени камъните по-добре, може и повечко да сложиш, но това не означава, че трябва да наредиш всичките, просто ти трябват 1/2 по-големи и останалите средни и малки да ги наредиш около тях и отстрани. Малките камъни също имат голяма роля в подредбата, подчертават големите и придават по реална среда.  Аз така мисля. Поздрави :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fthumb%2F7A%2F53%2F70d38b846e147a53.jpg&hash=0f54abbba4545fe0133ccc825ccbc389dc6415a5

Иван Валентинов

Цитат на: stanislav89 - 22.05.2013 21:47
Гледай камъните да са еднакви, нареждаш си ги така както ти харесва на теб. Нареждаш, пререждаш и така докато ти хареса. Субстрата какъв е ?

Субстрата е Амазония,днес продължавам с пререждането намерих още камъни ще видим какво ще се случи.

stanislav89

Един съвет, пререждай колкото пъти искаш докато ти хареса, но си оставяи малко време да го погледаш така. Гледай го 2 3 часа и тогава променяи това което не ти харесва.

Иван Валентинов

Аквариума към днешна дата. :-)

diskusi233

Страшен е станал аквариума!

Развитието си личи от далече.. :-)
В момента ториш ли с нещо.. *dontknow*

Поздрави..
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

Иван Валентинов

И малко риПки :-)
: 30.05.2013г 22:10ч
Цитат на: diskusi233 - 30.05.2013 22:00
Страшен е станал аквариума!

Развитието си личи от далече.. :-)
В момента ториш ли с нещо.. *dontknow*

Поздрави..

Благодаря за хубавите думи,ами с нищо не торя,то и няма смисъл при толкова много риба,а и с това обилно хранене правя и чести големи смени на вода че канистъра не издържа,като цяло по-големия проблем бяха геофагусите с това постоянно ровене правят буквално кратери в кварца и постоянно сея наново някой от растенията,та затова и ги махам а като цяло са много красиви риби и тепърва ще станат уникални най-вече мъжкарите,който се интересува има клипчета в "тубата" може да види за какво иде реч,та така. :-D

Иван Валентинов

След добавяне на малко нови растения ето докъде я докарах :-)

Иван Валентинов

Май вече съм залитнал към Холандския стил,това се получи малко случайно тъй като първоначалната идея беше да бъде амазонски но не намерих корените който исках и се започна с едно сеене на растения те пък взеха че тръгнаха,както търсих и неможех да намеря нимфей сега имам 6-7 бр и те започнаха да растат като луди,ехинодоруса стана огромен и пусна около 10 дъщерни растения,скоро ще подарявам че ако го сея и тях ще стане джунгла,колкото да алтумите растат усилено и видимо,има само един запартък който си яде и си е ок но просто остана запартък,преди 2 седмици по-моя вина умря единия който преяде с хорономус беше подут няколко дни без да показва каквито и да е признаци за болест и просто на сутринта беше умрял.Геофагусите стават все по-красиви най-вече мъжките,за сега реших да не ги давам и искам да ги задържа понеже са много интересни риби,не са акгресивни нито към останалите нито към себеподбните си,но от тази растителност трудно могат да се видят каквито и да е риби :D ,въпреки че скоро алтумите ще са станаи доста големи и няма да има начин да не се забележат,това е за сега скоро ако имам време може да пусна клипче да се види наживо как стоят нещата. :)

Caxapa

Хммм, хубаво, красиво и абе растенията са суперски. Колкото до Скалариите от лични наблюдения мога да кажа, че във всяка група която съм люпил излиза по някоя и друга "засечена"  като в последствие  отстранявам тези които нямат никакъв шанс за оправяне. Последните 3 поколения в момента тъпча с хирономус, тубифекс и артемия-майки. Крил-а не го харесват. В промеждутъците им давам  на Сера и Д-жи Б-и Е-л люспи. Два пъти седмично ги тъпча и с гранулата-стикс на Д-жи Б-и Е-л  за цвят. В общи линии исках да ти кажа, че нямам умряла скалария от преяждане с изброените храни при все, че ги храня наднормено. Търси причината другаде. Може нещо пак в храната да е но не е от преяждане на 95%.

Иван Валентинов

Цитат на: Caxapa - 14.06.2013 22:36
Хммм, хубаво, красиво и абе растенията са суперски. Колкото до Скалариите от лични наблюдения мога да кажа, че във всяка група която съм люпил излиза по някоя и друга "засечена"  като в последствие  отстранявам тези които нямат никакъв шанс за оправяне. Последните 3 поколения в момента тъпча с хирономус, тубифекс и артемия-майки. Крил-а не го харесват. В промеждутъците им давам  на Сера и Д-жи Б-и Е-л люспи. Два пъти седмично ги тъпча и с гранулата-стикс на Д-жи Б-и Е-л  за цвят. В общи линии исках да ти кажа, че нямам умряла скалария от преяждане с изброените храни при все, че ги храня наднормено. Търси причината другаде. Може нещо пак в храната да е но не е от преяждане на 95%.

Благодаря за хубавия коментар за растенията,принципно в момента и още при стартирането на аквариума не торя с абсолютно нищо,а виждате растенията вървят повече от добре,колкото до алтумите нямам обясненение защо този умря по-интересното е че беше най-едрия от всички,другото което искам да питам как така се получават тези "запъртъци" и при дискусите го има това нещо но там примерно единия който става запартък го бият и той спира да яде и изостава,но тук няма агресия между алтумите (засега) и този "запъртък" си е много активен и се храни дори повече от някой от другите алтуми,крил и при мен не ядат добре че геофагусите го ядат че трябаше да го изхвърля,между другото режима на хранене много наподобява твоя с маки изключения,няма да давам тубифекс не заради страх от зараза а защото ТЪЩАТА *MODERATOR* не дава да слагам в банята такива неща,а не съм си в нас за да си правя каквото искам.
Като цяло ще ми е любопитно да обясни някой как при равни други условия се получава "запартък" и защо при положение че яде спира да расте или много бавно се случва това. :-)

terier4o

Вярно е, че повече си залитнал към Холандия  от колкото към Южна Америка, но резултата от това залитане не е никак лош :)
Ако малко пипнеш и лявата част.... залитането, ще е пълно :)  *THUMBS UP*. Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

Иван Валентинов

Цитат на: terier4o - 15.06.2013 22:35
Вярно е, че повече си залитнал към Холандия  от колкото към Южна Америка, но резултата от това залитане не е никак лош :)
Ако малко пипнеш и лявата част.... залитането, ще е пълно :)  *THUMBS UP*. Успех!

Tук си напълно прав,въпросът е с какво растение да я пипна,при положение че там е по-сенчестата част на аквариума,някакви предложения? :-)

diskusi233

И при мен се получава същата ситуация със изоставане на растежа..

Интересен  факт(поне за мен) е , че при повечето различни видове които съм копувал както казва колегата , винаги има една която си остава ЗаПъРтЪк..

Чудна му работа.Някъде пишеше , че се влияе от качества на водата другаде , че има някакво влияние в/у рибата което оказва този ефект , но знае ли човек !  :-)
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

Similar topics (5)

28350

Започната от lalkata

Публикации: 26
Прегледи: 13546

18238

Публикации: 39
Прегледи: 17902

59903

Започната от White Wolf

Публикации: 16