• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 21:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Новостартиран аквариум.

Започната от simonita88, 10.03.2013 13:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

simonita88

"Сърбел"- а така, както си мисля ли да го разбирам? ]:-> Ароматната паничка не е нещото, което ни харесва, но на този етап я поставихме за някакъв вид укритие, що се отнася до звездата, то тя си е залепена от външната страна на аквариума от предният собственик.
Това с теснотата ме заинтригува.
Аквариума е с размери 85/45/45, да не е някакъв супер голям аквариум, но за десетината му обитатели е тесен, така ли да го разбирам?
Понеже питаме, където и да е, в магазина попитахме как да намалим агресията, да не се гонят постоянно, отговориха да сме ги направили около 15- 20, така агресията щяла да се разпредели и съответно по- чести хранения, по по- малко???
Да, не четем постоянно, но от време на време като се захванем си четем, дори на смени.
В крайна сметка желанието Ни е с малко помощ и време, да направим така, че всичко с рибоците да е наред.

Caxapa

Относно големината на аквариума съм забравил  :-[ че го сменяхте 50 литровото с голям. Ако "сърбела" го определяте като някаква кожна инфекция, значи мислим еднакво  :-D Паничката и останалите раковини са най-малкото което бих сложил в аквариум дори и за укрития. На ваше място бих разгледал аквариуми на колеги с такива риби и едва след като направя  подходяща аранжировка от камъни и укрития, бих пуснал вътре рибите.

simonita88

Благодарим. Ще потърсим някакви капки за въпросният проблем, надяваме се да не е опасно и всичко да е наред, А що се отнася до подредбата...явно ще се случва в движение, тъй като няма къде да сложим другаде рибите.

Caxapa

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=42 Тук може би ще откриете от какво страдат рибките.

simonita88

Имам спешно питане! Преди известно време забелязахме флирта на два каерулеуса, после женската спря да яде, предположихме че ще има малки, пуснахме другия аквариум и преди седмица някъде я преместихме там. Днес видяхме, че има две малки. Плюе ги, лапа ги.. не можем да разберем какво става, четохме но не знаем какво да правим?
Притесняваме се да не ги яде, и,и нещо такова. С какво да ги храним тия фъстъци? Как да процедираме? Моля за спешен отговор?
И благодаря предварително.

: 09.05.2013г 09:09ч
Всъщност са поне десетина. *YAHOO*

Ivan_S

simonita88, само без паника  :-). Както сте видяли, тези риби износват хайвера в устите си. Като проплуват ги изплюват, да се оправят сами. Това че ги лапа и пак изплюва може да има 2 обяснения. Едното е, че все още работи инстинкта женската да си събира хайвера в устата, а другото е, че ...... може и да ги папат. То другите обитатели, ако са цихлиди, гарантирано ще проявят вкусов интерес към тях. Това, което бих препоръчал е, ако можете да ги отделите в друг аквариум или в някаква родилка, която да сложите в основния аквариум. Иначе може нито едно да не оцелее или само 1-2 от всички. Храните с фино стрита на прах храна за възрастни риби. Успех!
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

simonita88

Ivan_S, благодаря за съвета.
Те са отделени само с майката в друг аквариум.
Не мисля обаче, че ги папа, защото тя ги плюе, когато не сме край аквариума, а като сме наблизо ги лапа пак.
Вероятно ни приема като заплаха и ги предпазва.
За храненето, да ще ги храним така, но кога трябва да ги оставим самички в аквариума???
Защото ние като го приближим и тя си ги прибира милата.

Ivan_S

09.05.2013 11:50 #22 Last Edit: 09.05.2013 17:18 by Ivan_S
Амиииии .... сами можете да ги оставите ... веднага, стига да могат да плуват сами и жълтъчните им сакчета да са се поприбрали. И по-рано може да се вадят, но ще ви трябва инкубатор и ако нямате опит, по-добре не ги вадете по-рано от 15-ти ден от хвърлянето на хайвера. Трябва да "изтръскате" женската, т.е. да я хванете и с една клечица за зъби внимателно да й отворите устата докато излязат рибките. Има писано по темата, само трябва да прочетете. Не е много добре да държите женската отделно, защото може много да пострада като я върнете обратно при другите риби. Те са малко късопаметни, забравят че е била част от групата и може да я ступат после, като я считат за натрапник. Не го казвам това, за да ви плаша, просто цихлидите са си злобари и е добре да имате едно наум. Не е задължително да пострада, даже се надявам да не пострада, но извадите ли рибките я върнете веднага при другите. Ето какво правя аз: Хващам женската, пускам я в някаква кутия от сладолед например с вода от аквариума, тръскам я, оставям я 2-3 мин да се освести от стреса и веднага я връщам при останалите възрастни. Цялта процедура не отнема повече от 5-10 мин. с цялото приготовление, тръскането и връщането на рибата при останалите. Случвало ми се е да тръскам и по 3 в един ден. Понеже се стресират малко или много, колкото и да сме бързи, после наливам малко Акватан в общия аквариум, който ги успокоява. Това е.
100 l. Malawi mbuna

simonita88

оф изкарах и ги от устата и ги пуснах в малкия аквариум, незнам кой се стресира повече тя или аз, но важното е че успях. Сега обаче майката май доста  я гонят надявам се да се кротнат в големия, в краен случай ще слагам Акватан и ми се струва, че с мъжкия каерулеус пак се "зарибяват" :) По колко поколения на година могат да изкарават тези рибки? Защото вече няма свободни аквариуми за ново поколение :)

Ivan_S

Симонита, Акватан-ът не е панацея. Той донякъде помага за намаляване на стреса на рибите и няма нищо общо с видовата и междувидовата агресия. Тя се оправя по друг начин. Все пак препаратът основно е за подобряване на качествата на водата, а не е антидепресант или успокоително :). Надявам се скоро пак да приемат женската  и да не я тормозят много. Ако е същия размер като другите вероятно ще се погонят няколко часа до ден-два и ще мирясат. И да наливаш Акватан, няма да помогне. Евентуално ще помогне да свалиш малко температурата до 24 градуса и да ги храниш по-честичко, но с по малко храна, да не ги прехраниш. Може и за малко да загасиш осветлението (например за час), ако са прекалено активни и агресивни другите риби към женската.

За поколенията .... амииииииии ..... ако се чувстват добре, ще те радват доста често с поколение. В природата хвърлят 5-6-7 пъти годишно, в аквариумни условия може да стигне и до 10 пъти. Нашите цихлидчета издуват бузите като по часовник на всеки 30-40 дни. Прави сметка колко пъти е това в годината. От края на февруари до момента имаме 8 хвърляния от 5 женски, а бебетата са 100 +- някоя бройка. Щяха да са повече, ако една от женските не беше изплюла хайвера като видя храна  :-) и ако изтръскам носещата в момента женска, което няма да правя, защото и при мен вече е тясно :). Ще прозвучи грубо и гадно, но ... ако нямаш възможност да ги гледаш, просто не ги вади от женската. Природата и другите риби ще свършат останалото  :popcorn:
100 l. Malawi mbuna

simonita88

Имам и още един въпрос. :) Как да разбера колко да ги храня тея бебешоци, при положение, че те едвам се  виждат измежду грунда и аз даже незнам дали ядат? Взела съм им бебешка храна...и им слагам уж по-малко ама сега ми е притеснено ядат ли прехранвам ли ги и какво изобщо се случва, съжалявам, че постоянно задавам навярно глупави въпроси, но ми е първо поколение :)

Ivan_S

За десетина рибки, колкото казваш, че са, пускаш стрита на прах храна колкото се поема съвсем на върха на бебешка лъжичка количеството трябва да е минимално. По-добре пускай няколко пъти по миниатюрни количества, отколкото много наведнъж. Освен това обърни внимание дали жълтъчните сакчета са се прибрали. Ако има още някакви остатъци от хайверното зърно, по-добре не ги храни, ще им се пукнат тумбаците :), наистина. Започваш да ги храниш когато коремчетата им изглеждат леко хлътнали и започнат да побеляват. Докато има жълтъчни остатъци по коремите на рибките, те разчитат повече на тях, отколкото на храната, която пускаш. Да, ще си щипват от нея, но това не е хранене в истинския смисъл и само ще си цапаш водата. Огледай ги хубаво как изглеждат и тогава започвай с храненето. Аз например започвам захранването през 15-ти - 18-ти ден от хвърлянето на хайвера (зависи с какво темпо растат рибетата). Ако знаеш кога твоите риби са хвърлили хайвер, брой поне 15 дни и ако вече са минали, храни. Така правя аз и от 100+ изтръскани рибки имам само 4 неоцелели :). Друг може да прави друго, само споделям моя опит.

P.S. Може да събереш грунда и да оголиш някаква част от дъното на аквариума до стъкло. В тази част пускай храната - хем ще я виждаш колко е изядена, хем лесно можеш да изсмучеш остатъците, ако се налага. Забравих да кажа, понеже рибките са малки и още нямат инстинкт да се качват до повърхността да ядат, като им даваш храна я задръж с пръсти във водата, за да се навлажни. Така тя пада на дъното и малките ще могат да се хранят. Постепенно ще се научат да се качват до горе и тогава си я пускай суха. Те сами ще ти покажат кога - сами ще почнат да плуват до повърхността. Айде, успех с бебешорите  *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna

simonita88

Благодаря за съветите, рибките ми изглеждат напълно оформени мисля, че няма остатъци от хайверното зърно, имат форма като големите. Ама ми стана интересно как да я натисна с пръст като тя е на прах :) ,  но ще опитам. А имали определена температура различна за бебетата и някакви други особености, уж четох статии ама нещо не ми станаха ясни тея неща?
: 10.05.2013г 11:11ч
А и някъде четох, че на тях водата има се сменя по-често около 30% на 2 дни това вярно ли е?

Ivan_S

Цитат на: Ivan_S - 10.05.2013 11:00
... като им даваш храна я задръж с пръсти във водата, за да се навлажни.

Хващаш я с пръстчета и потапяш пръстчетата задено с храната във водата. Като се навлажни, отваряш пръстите и я пускаш. Нали това съм написал, не да я притискаш където и да е? Давай, ще се справиш, не е квантова физика това  :-D. Щом са добре оформени, храни си ги вече.

Параметрите на водата трябва да са 1:1 с тези на големите или казано по друг начин трябва да са такива, каквито се изисква за вида. Тук няма значение колко е голямо рибето, не е като при хората ;). Смяната на водата трябва да е такава, че да се държи в оптимални параметри. Аз я сменям веднъж седмично - 30%. Сега ще почна по средата на седмицата да сифонирам малко дъното, че прасенцата наедряха, а и са доста и цапат. Колегите, ако искат, да споделят и техния опит.
100 l. Malawi mbuna

simonita88

Засега са ни добре бебетата, не се спират, хранят се, гонят се и майката мисля, че е добре макар, че изглежда много стресирана още и слаба, седи в единия ъгъл в голямата аква, отвреме навреме яде, но сякаш много се страхува от другите злобари. На малките днес мисля да им сменя част от водата. Само незнам дали да се притеснявям, че бебешкия аквариум е стартиран сравнително скоро, можеби една две седмици има максимум, като решихме да отделяме мамата. Стартиран е с вода от големия естествено, но все пак ми е малко притеснено. Някакви идеи за превантивни мерки и осигуряване на максимално добри условия за бебоците? :)

Similar topics (5)

30585

Започната от lisungera8

Публикации: 4
Прегледи: 2848

22648

Публикации: 7
Прегледи: 3810

2218

Публикации: 20
Прегледи: 14380

54978