• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 02:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

AQUARIUM DE DISCUS

Започната от Иван Валентинов, 31.01.2010 15:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Поздрави за рибите  ;-) Имай на предвид че всички риби без неонките в аквариума ще станат доста големи,и геофагуса и алтума иска пространство за плуване за това не залесявай толкова много.Алтумите не са Ф1  ;-)
540л Южна Америка

Иван Валентинов

Ами за такива ми ги продадоха,а какви са?
Да не би да има друго обозначаване за алтумите?
Ами растенията гледам да са повечето нискостеблени за да не заемат място на височина в аквариума и така да си има и растения и достатъчно място за плуване,но както знаеш скоро ще има промени може би ехинидоруса ще го преместя.

rakim

Ф1 значи да е първо поколение от див родител.Тези са от развъдчик който вади редовно,едва ли са Ф1.Иначе са си истински алтуми  ;-) С дискусите какво стана?
540л Южна Америка

Иван Валентинов

Ами Иво (Вивариум Център) ми каза че са от диви родители затова така съм писал според инфото което съм получил,но това за мен не е толкова важно по-важното е че най-после си изпълних мечтата да имам Алтуми,дискусите умряха,по-точно се самоубиха,и до сега не мога да си обясня защо,бяха станали огромни ядяха си,и един ден започнаха да се блъскат в аквариума и умряха.

Vivarium Center

Рибите са F5. Ще се опитам следващия път да внеса риби от друга линия, за да пообогатим генофонда, въпреки че тези хубавци имат да изядат още много червеи преди дори да си помислят за размножаване.

Аквариумчето се е получило много приятно, но за съжаление пясъка рано или късно ще добие доста неприятен цвят. Аз лично съм се спрял, на по-фин с жълт цвят, който прави прекрасни подводни дюни, които за сега нито нито течението, нито ракообразните и дребните дънни рибки са заравнили. А и пясъка, който използвам е по-безопасен от кварцовия. Като "стар" терарист ме гони параноята при употреба на кварцов пясък, тъй като частиците са с остри ръбове и плоски страни, които се слягат много плътно в храносмилателния тракт и предизвикват сериозни запушвания. Това е голям проблем при пустинните гущери, които от една страна използват езика си като сетивен орган и по него полепват песъчинки, от друга заедно с храната също поглъщат пясък, което по-принцип е полезно, тъй като им помага при обработката на твърдата хитинова обвивка на насекомите, с които се хранят. И въпреки че дълги години съм използвал кварцов пясък при африканските си цихлиди напълно безпроблемно, страх лозе пази :)

Виждам, че и при теб ехинодоруса е започнал вече да пуска цветни листа. Явно само надводните му са зелени и доста клиенти ме питаха защо е този цвят, след като купуват розе или ел диабло.

Успех с мъниците, виждам че са се изпънали, като моите и само леко опърпания им външен вид напомня за проблемите, които имаха след транспорта(оказаха се много кекави хайвани, а и аз самият допуснах грешка).

Иван Валентинов

Цитат на: Vivarium Center - 18.04.2013 12:32
Рибите са F5. Ще се опитам следващия път да внеса риби от друга линия, за да пообогатим генофонда, въпреки че тези хубавци имат да изядат още много червеи преди дори да си помислят за размножаване.

Аквариумчето се е получило много приятно, но за съжаление пясъка рано или късно ще добие доста неприятен цвят. Аз лично съм се спрял, на по-фин с жълт цвят, който прави прекрасни подводни дюни, които за сега нито нито течението, нито ракообразните и дребните дънни рибки са заравнили. А и пясъка, който използвам е по-безопасен от кварцовия. Като "стар" терарист ме гони параноята при употреба на кварцов пясък, тъй като частиците са с остри ръбове и плоски страни, които се слягат много плътно в храносмилателния тракт и предизвикват сериозни запушвания. Това е голям проблем при пустинните гущери, които от една страна използват езика си като сетивен орган и по него полепват песъчинки, от друга заедно с храната също поглъщат пясък, което по-принцип е полезно, тъй като им помага при обработката на твърдата хитинова обвивка на насекомите, с които се хранят. И въпреки че дълги години съм използвал кварцов пясък при африканските си цихлиди напълно безпроблемно, страх лозе пази :)

Виждам, че и при теб ехинодоруса е започнал вече да пуска цветни листа. Явно само надводните му са зелени и доста клиенти ме питаха защо е този цвят, след като купуват розе или ел диабло.

Успех с мъниците, виждам че са се изпънали, като моите и само леко опърпания им външен вид напомня за проблемите, които имаха след транспорта(оказаха се много кекави хайвани, а и аз самият допуснах грешка).
Иво извинявам се за грешката аз съм те разбрал погрешно,но както казах това за мен не е изобщо важно,само искам да спомена че за почти седмица откакто са при мен видимо пораснаха което супер ме изненада тъй като до сега не съм имал такива риби който да растат толкова интензивно,ами за кварца не знаех че е толкова опасен,ама за сега няма как да разбутвам това означава да рестартирам,а аквариума тъкмо се закрепи той е сравнително нов на 3 месеца,ехинодоруса пусна едно огромно надводно стебло от което листа ли ще излизат не съм наясно,аз мислех че ще цъфти.Геофагусите започнаха да пускат леки цветове и стават все по-красиви,неоните отначало бяха в плътно стадо сега се отпуснаха и вече са из целия аквариум,като цяло нещата са спокойни всичко е ок да чукна на дърво,остава само да се науча да правя по-хубави снимки и всичко ще е ок.
: 18.04.2013г 16:04ч
Цитат на: rakim - 17.04.2013 21:41
Ф1 значи да е първо поколение от див родител.Тези са от развъдчик който вади редовно,едва ли са Ф1.Иначе са си истински алтуми  ;-) С дискусите какво стана?

Колега rakim, по-колко пъти е добре да се хранят на ден алтумите и колко чести смени на водата да правя че като гледам доста прахоляк се дига,е не са като дискусите :-D

Иван Валентинов

Ето малко снимки 2 седмици след като новите обитатели се "нанесоха" :-),за съжаление още не съм се научил да снимам както трябва с новия апарат и затова фокуса не двете снимки не е точно където трябва но все пак се вижда за какво става дума,алтумите пораснаха видимо но няма как да след като ядат по 4 пъти на ден,ехинодоруса пусна дъщерни издънки и вече имат листа,геофагусите и те започват да пускат уникални цветове но как ще ги снимам те са като стрели. :-)

Извинявам се за мръсното задно стъкло :-D

diskusi233

Убавци..! ;-)
Амм , маи някои храни много , че таз органика по растенията не е от нищо..
Колега незнам дали правилно ще те посъветвам , но защо не опиташ да храниш два пъти дневно(сутрин и вечер).Аз моите скалари така ги храня , е вярно , че тук става въпрос за съвсем друга риба , но пък нали са подобни..

Поздрави.. :-)
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

petar99

Рибите са много хубави, но все някога ще станат прекалено големи за аквариума и ще трябва да мислиш за нови или за по- голям аквариум.

пп: Май този раздел трябва да го забранят, че за малко да се хвърля да поръчвам алтуми съвсем сериозно :-|

diskusi233

Цитат на: petar99 - 26.04.2013 20:10
Рибите са много хубави, но все някога ще станат прекалено големи за аквариума и ще трябва да мислиш за нови или за по- голям аквариум.

пп: Май този раздел трябва да го забранят, че за малко да се хвърля да поръчвам алтуми съвсем сериозно :-|

Да , ма те пак хубавци де.. *CRAZY*
На тея пет алтиума няма да им е тесно във 400 литра аквариум.. ;-)

ПП:Колега би ли качил малко снимки на геофагусите , че ми хванаха окото.. :-)
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

petar99

Цитат на: diskusi233 - 26.04.2013 21:55
Да , ма те пак хубавци де.. *CRAZY*
На тея пет алтиума няма да им е тесно във 400 литра аквариум.. ;-)

ПП:Колега би ли качил малко снимки на геофагусите , че ми хванаха окото.. :-)

Не го приемай като начало на спор, просто ще дам нагледен пример с колегата RAKIM, аквариумът му е още по- голям, а на алтумите му им стана тясно.
ПП: Направо едно видео направи.

Иван Валентинов

Колеги благодаря за хубавите думи,колкото до храненето на този етап не ми се иска да го намалям тъй като рибите са подрастващи и е добре да се хранят обилно и по-често през денонощието,органика има но се старая да сменям често вода за да са ок нещата в аквата,може би след 6-7 месеца когато дръпнат и станат на около година ще започна да храня по 2 пъти дневно,от опита ми си дискусите това което забелязах че когато храних подрастващи по 1-2 пъти дневно и то точно от гледна точка на това да не се трупа органика примерно от 5 дискуса имаше 3 който оставаха запъртъци и примерно 2 който вървяха както трябва и въпреки това пак не растяха толкова интензивно,докато сега при този режим на хранене алтумите за буквално 2 седмици дръпнаха двойно на това което бяха като размер когато ги взех,затова че този път не ми се иска точно от тези риби за който си мечтая от много време да има запъртъци и изоставащи в растежа си.
Колкото до геофагусите те са доста малки и ще им трябва поне година за да станат наистина уникално красиви,сега са почти безцветни но вчера гледах клипчета на този вид геофагус в "тубата" и бях изумен какви красиви риби стават но както казах това става на около година и нещо възраст,инъче и сега са много интересни и енергични рибки,не са агресивни нито към другите риби нито помежду си,аз винаги съм искал такъв тип цихлиди мирни и красиви :-D,ще опитам утре да ги снимам но са доста трудни понеже са адски бързи и не се спират за да стане снимка.
Ако не сте чели предните постове и ако се интересувате видът им е геофагус суринамензис може да видите клипчета в тубата. :-)
: 26.04.2013г 22:10ч
Цитат на: petar99 - 26.04.2013 22:00
Не го приемай като начало на спор, просто ще дам нагледен пример с колегата RAKIM, аквариумът му е още по- голям, а на алтумите му им стана тясно.
ПП: Направо едно видео направи.
Да колега прав си,аз може би ще ти отговоря както колегата Rakim,знам че ще станат големи и ще им е тясно но когато човек има мечта и я изпълни не мисли много много за бъдещето,но все пак имам поне още година и половина примерно да им се радвам пък след това знае ли човек може и да имат по-голяма къща,аз лично на този етап не си мисля че след време ще се разделя с тези уникални риби,така че ще направя всичко възможно да си останат при мен и да им се радвам години наред,а знае ли човек може и наследници да имат. :-)

petar99

Мхм, стават 25 сантиметрови красавци, това не мога да го отрека, и аз много искам, но ми е едър грунда, а те постоянно го пресяват и може да им се разрани устата. Ако успея да мина на ситен и аз ще си взема. Интересното при тях е че пазят потомството си като го прибират в устата, нещо характерно за африканските цихлиди. Пожелавам ти да отгледаш хубави, красиви риби, а кой знае- някой ден може и да ги развъдиш, но това естествено трябва да стане в по- голям аквариум, заради размерът им, по сайтовете пише, че им трябва аквариум поне 180/60/60 за стадо от напълно развити възрастни индивиди. Успех! *THUMBS UP*
: 26.04.2013г 22:10ч
Това го писах като не беше добавил втория пост, но ти пожелавам колкото се може по- голям аквариум. Даже и да нямаш място, и аз на пръв поглед нямах, ама събрах 150/50/50, така че всичко е осъществимо, стига да имаш желание.

Иван Валентинов

Благодаря за пожеланията,рано или късно ще станат факт,колкото до аквариума всичко зависи кога ще се преместя в новия апартамент в който ще има място за много голям аквариум,стига плочата да издържи :-D

Иван Валентинов

Колеги днес започнах един проект с едно нано за което се каня от доста време да стартирам,пускам снимки и ми се ще колегите който са доста  напред с акваскейпа да ми дадат конструктивни съвети как точно да бъде подреден за да стане нещо добро като начало,понеже не разполагам с кой знае какви камъни пускам снимки на тези който имам и моля да помогнете с подредбата,ще бъда много благодарен.Това са снимките в първоначалния вид и подреждане.

Similar topics (5)

59822

Започната от Berkant

Публикации: 4
Прегледи: 3531

18828

Започната от bobbyboy00

Публикации: 25
Прегледи: 15072

24696

Започната от JayCutler

Публикации: 8