• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 02:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Мистериозна смърт!

Започната от Jordan_1, 06.04.2013 18:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Jordan_1

Възможно ли е да умре риба поради причината, че в стаята в която е аквариума се суши прането? Това се случва за пореден път. След като проснем дрехите и от 1 до 3 дни някоя риба си заминава (все по една умира). В аквариума гледам гупи и анциструси. До сега само гупи умираха, но днес единият анциструс си замина което ме учуди защото те са много издръжливи.

stanislav89

Надали е от това, в нещо други е причината. Даи още информация за аквариума..

_Kirilov

Невъзможно е , освен ако не пълниш аквариума с вода от пералната  *ROFL* (в кръга на шегата)
аз точнно пред моя аквариум по цяла зима стои сушилка  и нямам никакви подобни проблеми

Caxapa

Какво общо има сушащото пране с аквариума и смърта на рибите? Няма логика просто. Но ако толкова много се съмняваш, следващият път вади аквариума в другата стая докато съхне прането и гледай дали ще се тропяса някоя риба  :duvar:

Деян

Не, от дрехите се изпарява само и единствено вода. Няма как да причини нещо.

Асен Евгениев

Рибите ти са болни или натровени /или и двете/. Вероятно вече са станали повече от 50 в 50 литровия ти аквариум.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Jordan_1

Колеги питам за прането защото бях чел, че ако спиш в стаята в която има пране това влияе много лошо на белите дробове и има логика в това защото не само вода се изпарява, а и други неща с нея. И за това исках да попитам дали влияе на рибите. И не са 50 броя в 50 литра, а 25 и то на 3 месеца (точно на 8 Януари се родиха) и от тях нито една не е умряла. Скоро ще дам част от тях на някои зоо магазин та като са по-големи да са в нормален брой. Измираха преди нова година на няколко пъти по една на седмица-две, тогава ги лекувах от ихтио веднъж и водняк един случай. Все пак Ви благодаря за отговорите.

Деян

Колеги, смисълът на изпарението в индустрията е разделяне. За да изпариш нещо друго освен вода (примерно желязо), трябва първо да го стопиш (в случая - при 1535 градуса), а след това то да започне да се изпарява.

За да се изпари нещо друго с водата при прането то трябва да има по-ниска температура на топене и кипене от нея. Аз поне не се сещам, вие ако се сещате за такава съставка кажете.  :-)

Стоян Михов

Ще оспамим темата с такова красиво заглавие, ама аз да кажа - заедно с водата, а и преди нея могат да се изпарят мнооого неща (даже алкохола :)), освен това има много вещества, които са много по-летливи от водата, те също се "изпаряват" (затова прането мирише така хубаво на Коколино). Освен това не е нужно да нагрееш нещо до температурата на кипене, за да се изпари - дрехите съхнат и без да ги нагряваме до 100 градуса :). Затова веществата имат и още едно физическо свойство - летливост, ацетона е силно летлив, олиото слабо и т.н. Обикновено силно летливите вещества имат най-силна миризма. Дали тези летливи вещества са опасни за аквариума или хората не мога да кажа, но аз не мога да спя в стая, в която се сушат дрехи и не допускам това да става в детската стая или там където има аквариуми, затова си имам сушилня (предполагам си виждал или подушвал водата от сушилнята - тя е изцяло изпарена вода :) - има повече химия от Марица след Пловдив :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Деян

Да де, колега. Моят пример се различава по температурната амплитуда, но алкохолът, ацетонът и другите нещица които споменаваш имат темпетатура на кипене прилично по-ниска от водната. Те се изпаряват заедно с водата и по-бързо от нея. Ако обаче някое от тези неща беше смъртоносно няма да казвам колко случаи щеше да има по новините. Струва ми се странно. Вярно че в началото миризмата е доста силна, обаче особено ако аквариумът има капак ми е трудно да повярвам че това избива рибите.  :-)

Асен Евгениев

Много вещества се изпаряват с водата, ама трябва и да влязат в аквариума, и то в такива количества,
че концентрацията им да изтребва рибите. Което просто не се случва.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Георги

Jordan_1, отделен съд ли ползваш за водата за рибите или общата кофа в банята?

Jordan_1

Две туби от минерална вода. Сменям ги на месец с нови. Аз също не мисля, че е от прането просто ми трекна  и реших да попитам по-напредналите от мен. По професия съм инженер специалност Водоснабдяане и Канализации и всичките процеси в аквариума са ми доста добре познати защото сме ги учили в университета и са основни за проектиране на пречиствателни станции за отпадъчни води и съм съгласен с повечето написани неща от вас, просто ми беше интересно дали някой знае нещо за това глупаво пране.

dimityr.velikov

_Kirilov

Просто някаква страхотна случайност може би.

Другото което ми мина през ума - ако държиш бутилките в банята къде се къпете и евентуално пръска в тях - но дори и така да е ти ги сменяш , изплаваш ала бала...

Мъжки или женски умират? Не , че има някакво значение , но примерно при мен така за 2 седмици 3 мъжки ми умряха а женските с малките си живеят и до днес без проблем  *ROFL* по някога им става нещо,,

Similar topics (3)

32512

Публикации: 15
Прегледи: 9935

5764

Публикации: 9
Прегледи: 5084

1362

Публикации: 13
Прегледи: 7446