• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Едно предложение за проточен нагревател на аквариума

Започната от kapitango, 03.03.2013 23:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kapitango

Здравейте,
Не знам как е при вас, но мен страшно ме дразнят в аквариума да се виждат разни помпи, филтри, нагреватели, флейти и други подобни тенически елементи, без които по принцип аквариума няма как да функционира правилно. След като замених потопяемата помпа на филтъра с канистри, които прилежно си седят в шкафа под аквариума, при всеки поглед към малкото водно царство, гледката на всмукателните сонди на канистрите и нагревателя до нея ми бъркат в очите. И въпреки, че съм ги прибрал плътно в ъгъла и съм струпал камъни пред тях, присъствието им пак е забележимо и ме дразни. И в крайна сметка реших да направя нещо по въпроса.  За сондите на канистрите нямадруго решение, освен да бъдат прикрити по-сполучливо. Имам идея това да стане със стебло от лоза с прикрепен мъх тук-там и да и се придаде по натурален вид. За нагревателя се оказа, че има готови решения, така наречените проточни нагреватели (In-line aquarium heaters)

Но на БГ пазара не намерих да се предлага подобна глезотия, а пък и цената от над 50$ хич не е приемлива. Освен това често дефектират и  няма как да се отремонтират след това:

В крайна сметка реших да се опитам да преправя наличния ми потопяем 300-ватов Resun- RH9000 в проточен. Направих си горе-долу сметка какво ще ми трябва и пообиколих 5 железарии и Бриколажа за да си набавя неоходимите материали. Много трудно  успях да намеря дебелостенна 7мм.полиетиленова тръба Ф-50.  Все пак водата вътре ще се нагрява и ако стане авария с терморегулатора да съм сигурен, че тръбата ще издържи. По принцип дават да издържа до 10бара (като е тествана на 50 и над 100 градуса по целзий).
Ето какво напазарувах: 2бр. накрайници за бърза връзка за компресор; полиетиленова тръба Ф-50; Тапа за полиетиленова тръба Ф-25 (Тапата е правена за външно затапване на тръба Ф-25 но с леко набиване влиза много плътно във Ф-50; Маншон ч. Вода Ф25/50, две малки поцинковани видички 3х8мм. Всичко изброено е на обща стойност под 10лв. Мислех да лепя детайлите с PVC лепило но се сетих, че имам останало полиуретаново лепило, а то е в пъти по-добро. 

Измерих потопяемата част на нагревателя, която се оказа 26,5см. и съответно отрязах прче от тръбата с размер 30см. за да има място за тапата и малко толеранс. Разпробих отвори 12мм. На разстояние достатъчно да се сложат тапите от двете страни и навих щуцерите за да направят резби в отворите. Почистих със спирт всички детайли и резби. Намазах резбите с полиуретаново лепило и навих щуцерите на местата им. Реших да изместя двата отвора за щуцерите през 90 градуса, понеже планирам нагревателя да стои в ъгъла на шкафа под аквариума и така входа и изхода на водата да сочат срещу правилните места.

Последва разпробиване на два срещуположни отвора по 2мм.,мазане на тапата и вътрешната страна на тръбата  с полиуретаново лепило. С малко по силно почукване тапата си застана на мястото и навих двете поцинковани видички 3х8мм. За да подсигурят тапата от излизане (не че има щанс да се случи, но за всеки случай). Видичките се навиват в тапата около 1,5мм. а стената на тапата е дебела 5мм.

Маншона, през който трябва да премине самия нагревател намазах с полиуретаново лепило от вътрешната страна. Материята е нещо като силикон и е дебел но предпочитам полиуретана да контактува с водата. Също така изрязах оребренията от външната страна на маншона предвидени за уплътнение при вътрешен монтаж.

Оставих всичко да изсъхне добре за 24 часа. След като лепилото изсъхна, обърнаш махшона на опаки за да ми е по лесно престягането с кабелните превръзки. Нанизах нагревателя през отвора на маншона, нагласих светлинната индикация на нагревателя да застане на ниво над махшона и пристегнах задраво с две кабелни превръзки маншона към нагревателя. Важно е да се използват качетвени кабелни превръзки, понеже на пазара е пълно с боклуци, които се късат още при стягането и са ненадеждни.

Измерих разстоянието между долноя край на нагревателя и дъното на тапата и приготвих един спейсър, който да държи нагревателя под леко напрежение за да не играе в долния край.

Пуснах спейсъра вътре, сложих нагревателя заедно с пристегнатия маншон, нагласих индикацията да застане така, че да е видима като свети и обърнах маншона за да застъпи горната част на тръбата.

Облепих външната част на маншона с изолирбант, като го изпъвах по време на облепянето за да притисне, колкото е възможно по плътно маншона към тръбата. По принцип маншона си стяга и без това достатъчно плътно, но така става и по-лицеприятно.

Последва монтиране на вече готовия проточен нагревател на мястото му в шкафа под аквариума и включването му към водната система. Аз го свързах след изхода на малкия канистър за да минава през нагревателя чиста вода и да се намялят евентуални отлагания по стените му.

На този етап нагревателя функционира нормално. Поддържа температурата, която съм му задал и най- важното, не разваля гледката в аквариума а си върши работата скрит в шкафа при канистрите.
КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!

77

браво! аз имам проточен нагревател на хидор и даже вече 1 път го ремонтирах,но някой ден и аз мисля да си направя подобен проточен нагревател.

тодор76

Браво!
Много функционално,евтино и лесно за изработване.

kapitango

Тъй като не мога да добавям към първия пост ще го направя тук.
Ето оригинален начин за прикрепване към стената чрез скоби предвидени за тази тръба:

ilk4000

Много добре изглежда *OK* но не пада ли дебита на филтъра?

Деян

Дебита би паднал само от колената в цялата система. Няма някакъв пълнеж в отделенията, който да забавя течението. От това което съм изчислявал обаче по Процеси и апарати мога да гарантирам че за тази система падът на дебита е минимален.  :-)

koifish

Супер е станало. Можеш да сложиш изолациика за тръби и няма да имаш загуба на топлина, е то вече се стопли но за следващия сезон

naka4y

Здравейте!
Дали ще  е проблем със същия нагревател да се ползва тръба Ф-50 с дебелина 8,3 мм. По мои сметки между нагревателя и тръбата ще има около 4мм разстояние. Според вас добре ли е или да търся по-тънка тръба?

Xaxy

А бързите връски уплатнявал ли си ги с нещо спрямо трабата ?

kapitango

Цитат на: koifish - 05.04.2013 09:08
... Можеш да сложиш изолациика за тръби и няма да имаш загуба на топлина...
Идеята е добра, и даже има изолационен шлаух, който би станал перфектно, но помещението се поддържа топло през зимата (19-20 градуса) и за сега няма да ми се налага допълниелна изолация.

Цитат на: ilk4000 - 02.04.2013 21:31
Много добре изглежда *OK* но не пада ли дебита на филтъра?

Не мога да гарантирам дали не пада дебита на канистъра. Но при мен са два канистъра, като на малкия съм вързал последователно проточния нагревател и УВ-стерилизатора.
Цитат на: Xaxy - 20.04.2013 17:18
А бързите връски уплатнявал ли си ги с нещо спрямо трабата ?
Ако имаш в предвид щуцерите,  да, намазах резбите с полиуретаново лепило преди да ги навия.

veni0007

Направих подобен контейнер за нагревателя.
Точно го пуснах и имам усещането че се включва много рядко. Посвети малко и изгасне индикатора. Увелича температурата светне за малко и пак изгасне. Проблем ли е че съм го сложил легнал че нямам място в шкафа?

MarioChalukov

Темата е малко старичка .
Ако няма течове няма проблем да е легнал защото той легнал или прев е пълен с вода . Поздрави
Ако е в аквариум го дават прев за да има по добро КПД ,защото студената вода е на дъното , а и от гледна точна на безопасността капачето трябва да е над водата при по-евтините и за да загравя студената вода е прав ! :) 

veni0007

Старичка е вярно но е доста полезна мисля.
Благодаря ти за отговора, настина всичко е ок. Снощи нарочно го нагласих на 30 градуса и сутринта водата беше 28 /още е празен аквариума/. Моята кутия я направих само от полипропиленови тръбички. 50-ка за основното тяло с тапа 50 залепена с нагряване. Щуцерите от 20мм тръба на стругът намалих на 16мм само с засечки за по добро захващане и залепени пак с нагряване. Маншета същия има го в ВИК магазините 50/25. Нагревателя ми се оказа 23мм но с 2 "миши опашки" няма грам теч. Опашки също сложих отвънка вместо тиксото на колегата.

veni0007

Нов въпрос изникна макар да не е по темата.
Нагревателя е 150вата на 100литра вода. Максимума е 32 градуса . Направих го на макс и затопля водата до 28 градуса по термометър. Мисля да сложа дискуси поне 4 броя че много ми харесват,10-тина неонки и 2 цихлиди. Добре ли ще им е 28 градуса водата? И ако трябва да се покачи температурата как да стане?
Благоидаря.

manyg

не съм гледал дискуси, но от това което съм чел смятам, че температурата е добре. А явно имаш големи загуби на топлина и затова и нагревателя ти несмогва. Решението е още един нагревател ако искаш по-висока температура или смяната на този с по-мощен ;)

Similar topics (5)

8578

Отговори: 25
Прегледи: 13687

6245

Отговори: 12
Прегледи: 8679

4999

Отговори: 59
Прегледи: 30476

2452

Отговори: 4