• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 20:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Периодично ми се явява този проблем при ра

Започната от Sandro, 06.03.2013 11:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

wwladoo

Цитат на: nikan - 07.03.2013 16:03
Мисля че се измества темата а тя е защо някой растения не вървят и т.н конкректно ставаше въпрос за хетерантерата
Аз моето мнение съм го написал в първият ми пост по темата  и то е от мои наблюдения,без да ангажирам никой--при нея се получава при Хетерантерата--това изпиване на хлорофила от листата както си върви добре и смениш състава на водата нали с опресняване,както при криптокорините нали подобно явление т.н. Криптокоринова болест,като не им хареса нещо водата може за часове да се скапят листата им---колкото до второто
: 07.03.2013г 16:04ч
Цитат на: zariio - 07.03.2013 15:51
Говорите за различни неща.Бърз аквариум няма да изкара много ако се разчита на рибите и храната за фосфати и нитрати.Иска си всекидневно наблюдение и сериозни осветление,со2 и торене.
Колкото до второто ето снимка на аквариум-350л.----300 вата осветление,подаване СО2-едно балонче на секунда ,без грам торене---имам впредвид изкуствени торове има си други начини---над 35 вида растения не помня колко,има и бързорастящи и бавнорастящи--риби около 30 вида----подържан от години така.--единственният по сериозен проблем е от време на време,леко появяване на зелена ципа на повърхността по корените на пистията и то аз зная от какво е прекалявам със продължителността на светенето понякога--но като напаля часовото светене и малко почесто смяна на вода и изчезва. ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

zariio

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

M14iro

Ха, е как така... При мен, след като им се изчерпаха запасите и то само на фосфат/всичко друго  беше в норма/ и се споминаха

nikan

Не съм сигурен че с опресняването на водата е свързано т,нар изпиване на хлорофила и гниене на долните части на хетернатерата,по мой наблюдения няма връзка,мога да кажа че при мен имам свръхрастеж на моменти ми е заемала 1/4 аквариума,а в други ми е оставал буквално част от стрък няма видима причина другите растения са вървели добре, а и не са малко като видове, за аквариума който показваш, да тези растения е нормално да вървят и без Со2 и съвсем е в реда на нещата да няма особена грижа за такъв аквариум!Ето я моята разорана нива има един стрък хетернатера в лявата  част днес го гледам започнал да си губи зеления цвят

wwladoo

Цитат на: nikan - 08.03.2013 00:02
Не съм сигурен че с опресняването на водата е свързано т,нар изпиване на хлорофила и гниене на долните части на хетернатерата,по мой наблюдения няма връзка,мога да кажа че при мен имам свръхрастеж на моменти ми е заемала 1/4 аквариума,а в други ми е оставал буквално част от стрък няма видима причина другите растения са вървели добре, а и не са малко като видове, за аквариума който показваш, да тези растения е нормално да вървят и без Со2 и съвсем е в реда на нещата да няма особена грижа за такъв аквариум!Ето я моята разорана нива има един стрък хетернатера в лявата  част днес го гледам започнал да си губи зеления цвят
Ок колега, аз изразих просто моето мнение за Хетерантерата нищо друго,приеми го че не разбирам нищо от растения живи и здрави,търсете си причините--да възможно е да не съм прав ОК за причините,няма лошо .Колкото до мнението ти за част от растенията и то само част,които съм показал  и начина на отглеждане и т.н.,и т.н.лошо е някои хора когато много бързо забравят откъде са тръгнали и даже имената на растенията не са знаели и съм ги учил на А и б  и с риби и растения,и изведнъж много бързо се възгордяват и си мислят,че са станали много големи ето там е проблема и дават височайшо мнение,да тези растения които съм показал, нямат абсолютно нужда от никаква грижа те ей така от само себе си растат без липси,когато ти постигнеш този аквариум без грам торене на естественият принцип и то години наред......тогава ела ми се обади да те призная-защото това което показваш и се опитваш да се правиш ще го постигна точно за 1 месец , а и даже и за много по малко време, бъди сигурен----с принципа супер бърз,яко СО2,и торене,можем да се обзаложим ако искаш, и ще кося всяка седмица стръкове---и един последен съвет не пренебрегвай труда на хората бъди скромен.....
: 08.03.2013г 02:02ч
Цитат на: zariio - 07.03.2013 17:47
Ок както и да е.
Не бе колега,разбрах ти замисъла на забележката за двете различни неща за които говорим,леко нежно правиш забележка да няма сърдити--ти си прав отвсякъде ;-).Дай да си ги говорим в очите директно истините защо бърз аквариум--не говорим в единият случай за супер бърз аквариум който всяка седмица да бълва стръкове за реализация,знаем каква в единият случай и аз трябва да съм не знам какъв да споря,че там няма нужда от торене изкуствено и СО2 яко и всичко и почти без риби поради обясними причини-не може дадено растение да изригне 20см за отрицателно време и да няма липси просто няма как.И в другият случай говорим за нормално развитие на растението за необходимото му време....с леко подаване на СО2,подхранване на естественни принципи и т.н. не бавен но нормално бърз аквариум. :-)
Лошото е знаеш ли какво колега ,че по този начин като четат начинаещите постовете на някои колеги които не уточняват темите си за какво става на въпрос, те в такъв филм ги вкарват че си нямаш на идея.....Почти всеки ден ми идват хора начинаещи любители или ми пишат шашнати от прочетеното някъде и те са така объркани,че просто си нямаш на идея...А искат да създадат едно нормално аквариумче с растения........ :duvar:Поздрави  :-)
Извода колеги уточнявайте темите си....
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

danielm

Хетерантерата спрод мен си иска повечко магнезий отколкото има в профитото.
В доплнение и ежедневно подаване на макро. Ториш с макро 2 пъти седмично, и като и падне нитрата и хетерантерата сгъва веднага.

http://aquariumbg.com/forum/vodni-rasteniya/heteranthera-zosterifolia-(stargrass)/

bustama

:-) Торове, торене, схеми - тънкия момент е колко слагаш, колко растения имаш и тези растения колко от това, което се намира във водата ще изразходят и да водата е от значение.

М/у другото растенията са доста "гъвкави" и това ни позволява да ги отглеждаме интензивно, нещо от което се отказах - щото не мога :-D, пък и нема смисъл вече за мен.

По склонен съм да мисля, че проблема с растението е от предозиране, отколкото от липси. Както казах - разберете ли какво е нужно на растенията, ще им спестите тормоза и вие ще постигнете вътрешен мир. :-D

nikan

1  wwladoo както ти  си изразил твоето мнение за растението така и аз не виждам с какво съм те подразнил! :-)
2 За някои хора които визираш(явно мен)че бързо забравяли че даже и имената на растенията не знаели-да вярно е ако видиш датата на регистрацията ми ти беше един първите към които се обърнах за съвети и поръчки(не малко растения и риби) *privet*
3 Височайшо мнение не давам, не съм постигнал нещо в  акваристиката като теб нито се занимавам професионално
4 Да имам и т.нар бавен аквариум в който не торя,без СО2само светя почти на година е!Мога и снимка да кача!
5това което показваш и се опитваш да се правиш ще го постигна точно за 1 месец че и по малко- Не те разбирам какво ще постигнеш за 1 месец че и за по малко!
6 не пренебрегвай труда на хората бъди скромен-не  пренебрегавам на никого труда най малко твоя!
Извинявай че сложих всичко в точки но за няколко изречения на нищо ме направи,аз няма да си позволя да ти давам съвети но бъди по отворен и не толкова заядлив, *privet*Шапка ти свалям и ти благодаря  *thanks

zariio

Владо незнам честно казано какво се опитвам да кажеш :-)
Виж какво споделя колегата според него както той самия си казва.
Ти казваш своето мнение според опита си  това е .Аз споделям че говорите за различни неща и точка.Не виждам защо трябва да продължаваш че дори и с примери и кой какво разбирал и какво не.

Цитат на: Чакъров - 07.03.2013 13:40
По мои наблюдения в бързите аквариуми ( на какъвто ми прилича и аквариума на колегата ) - всички процеси протичат с доста по бързо темпо от бавните аквариуми.

А това за кой какво наговорил на еди кой си и как го излъгал мога да кажа същото и за някои собственици на магазини.Знаеш ли мен кви неща пък са ме питали или съм чел по форума на някой си кво са му казали в магазина :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

wwladoo

Цитат на: nikan - 08.03.2013 09:00
1  wwladoo както ти  си изразил твоето мнение за растението така и аз не виждам с какво съм те подразнил! :-)
2 За някои хора които визираш(явно мен)че бързо забравяли че даже и имената на растенията не знаели-да вярно е ако видиш датата на регистрацията ми ти беше един първите към които се обърнах за съвети и поръчки(не малко растения и риби) *privet*
3 Височайшо мнение не давам, не съм постигнал нещо в  акваристиката като теб нито се занимавам професионално
4 Да имам и т.нар бавен аквариум в който не торя,без СО2само светя почти на година е!Мога и снимка да кача!
5това което показваш и се опитваш да се правиш ще го постигна точно за 1 месец че и по малко- Не те разбирам какво ще постигнеш за 1 месец че и за по малко!
6 не пренебрегвай труда на хората бъди скромен-не  пренебрегавам на никого труда най малко твоя!
Извинявай че сложих всичко в точки но за няколко изречения на нищо ме направи,аз няма да си позволя да ти давам съвети но бъди по отворен и не толкова заядлив, *privet*Шапка ти свалям и ти благодаря  *thanks
Естественно,че всеки има право на мнение по въпроса --никой не ти е казал, нищо за въпросното растение.Подразни ме факта,че когато публикувах снимки на един от растителните ми аквариуми, а те са няколко такива-другите в които произвеждам растения не ги е виждал колега който е идвал в базата(умерен-нито бърз нито бавен)се написа,че няма никакви грижи за един такъв аквариум(явно под грижи се разбира само торенето и нищо друго), а аз под грижи разбирам цялостни грижи за подръжка на един растителен аквариум дори и не толкова бърз----а те са много според мен доста--и когато са няколко акви(говоря за раст. от които вадя растения) труда за подръжка не е малко.И публикуваш снимка веднага на бърз аквариум и аз ти отговарям-че такъв аквариум за колко време ще направя и подържам и ще кося всяка седмица. Имал съм и бързи аквариуми,торил съм и съм се отказал поради ред причини--гледал съм толкова видове растения и капризни и супер капризни и не толкова капризни.Явно говорим на различни езици и затова спирам да пиша да няма обидени.Поздрави и лека вечер на всички. :-)

Bozhkov

Цитат на: danielm - 08.03.2013 06:51
Хетерантерата спрод мен си иска повечко магнезий отколкото има в профитото.
В доплнение и ежедневно подаване на макро. Ториш с макро 2 пъти седмично, и като и падне нитрата и хетерантерата сгъва веднага.

http://aquariumbg.com/forum/vodni-rasteniya/heteranthera-zosterifolia-(stargrass)/

Здравейте,
В подкрепа на danielm, понеже той ми дава тор и другите неща. Може да видите за една седмица как се промени аквариума. Растенията не стават перфектни нещо още липсва или е в повече. Но съм доволен.

Преди

Сега

nikan

Към Wladoo добре очаквам а и сигурно не само аз да направиш такъв бърз аквариум за месец,имаш знанията а и възможностите да видим ще е интересно,а срока който си поставяш е предизвикателство  на световно ниво  :-)

Sandro

Тука голям световен въпрос стана , аз питах за едно то какво стана.
Никои не даде някакъв вариант на моят въпрос.
Все пак аз работя по това , налях вода от топъл извор.
Стойностите и са добри , ще видя дали е от това.
Моята вода е много твърда и с много нитрати.
Ще кажа по нататък какъв е ефекта.

Sandro

Положението при мен е все така. Аз спрях и да се занимавам с аквата , няма много време. Гледам , че пишете за хетерантерата.
Проблема не е само при нея а като цяло по растенията. Имах съмнения от един варовиков камък махнах го , и направих рестарт.
От там още по лошо стана. Долните листа на растенията са буквално скапани. Лудвигия реперанс , листата и окапват постоянно. Започват да стават на малки дупки после розови и накрая кафяви и окапват. За капак и някакви нишковидни водорасли са по стъклото. И ако ме питате сега какво се слага не мога да ви кажа , въобще никакъв режим.

скумрията

И аз имам същия проблем с растението ми в аквариума на малката .Някой знае ли подходящ извор във Варна, от който да ползвам водата . Искам това лято да стартирам още един 180 л да взема и за него

Similar topics (5)

33982

Публикации: 5
Прегледи: 4282

21511

Публикации: 12
Прегледи: 6375

56196

Публикации: 7
Прегледи: 11538

7271

Публикации: 12