• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.06.2025 00:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

рибките ми умират една след друга

Започната от marti16, 08.02.2013 18:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marti16

Здравейте понеже съм нова във форума и ако случайно  съм сложила темата където нетрябва моля  да не ми се сърдите а да я преместите където трябва.Така да минем на темата:
АКВАРИУМ
кога е стартиран аквариума: преди 7месеца
аквариум:28л
ширина:20см
височина:34см
дължина:40см
дебелина на стъклото:4мм
аквариумът има ли капак:да
ОБУРУДВАНЕ
аераторна помпа с гъба и активен въглен 350л/ч
активния въглен и гъбата са ми всъщност филтъра
нагревател мисла че 15вата
луминецентна лампа 8 вата
термометър естествено
ГРУНД
представлява бели камъчека взет е от зоомагазин и са сто процента кварцови
по голям речен камък преварен е няколко пъти заедно с грунда преди да се постави в аквариума
РАСТЕНИЯ
едно изкуствено и две живи от един и същи вид засадени са в камъчетата и не са торени нямам проблеми с тях от стартирането на аквариума
РИБКИ
полово зрели:две молинезии едната е на лечение в момента, едно данио рерио едно розово и едно златно,един коридорас джули
незлели:13 малки данио(6 месеца) ,и два анциструса(бебета)
ХРАНЕНЕ
храня с чернодробна храна от как съм стартирала аквариума и съм нямала проблеми с нея
храня по един път на ден като един ден от седмицата не храня
СМЕНЯНЕ НА ВОДА
сменям по 1/3 от водата един път седмично като чистя филтъра под чешмяна течаща вода
НОВИ РИБИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ДНИ:
да една мъжка молинезия не болната в момента и един средно голам охлюв ампулария
ДОБАВЯНЕ НА ПРЕПАРАТИ ПРЕЗ ПОСЛЕСНИТЕ 20 ДНИ:
да 6 капки метиленово синьо като смених водата преди 2 дни както обикновенно

Преди две седмици намерих една молинезия под камъка не се беше заклещила. Извадих я мислех си че е умряла но не тя просто се гънеше и като рече да прува нагоре с корема веднага я преместих в 10 л аквариум с вода от аквариума ,помпа за въздух и с нагревател 15 вата но си отиде на другия ден.
Така и я изхвърлих в реката.След като си отиде наблюдавах всички рибки по старателно изабелязах че сега болната молинезия отслабваше и отслабваше и вчера я намерих на дъното преди наблюдавах леко вдлъбнат  корем  намаше учестено дишане дакато вчера и днес със сигурнаст има,не са настръхнали люспите й , и не личат външни и до колкото виждам вътрешни белези по тялото от типа зачерваване,бели петна или точки,или кръв от вътрешната страна на тялото.Аз си мисля че съм ги натровила с амоняк или нитрити.Ако имате други идеи или предложения моля помагайте.

митко

Като си измиеш филтъра на чешмата си рестартираш аквариума.Чернодробна не се ползва от 20г.освен за шарани.Активния въглен го изхвърли и си пери филтъра в аквариумна вода.Метиленовото е само за гъбични инфекций, а не за профилактика.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

Mu3epHuk

Като за начало може и да не си плакнеш филтъра, докато се закрепи азотния ти цикъл и спрат да умират рибките. Примерно и две-три седмици да не го переш (стига да не е твърде задръстен), няма да има неблагоприятни последствия. Собственик на зоомагазин, който разбира от акваристика не пере филтрите с месеци и рибките му са пушка. В бъдеще като сменяш част от водата и я изсипваш примерно в леген, изплакни филтъра в нея като го изстискаш няколко пъти колкото да паднат едрите отпадъци и го поставяш обратно в аквариума. Важно е да запазиш колкото може повече от нитрифициращите бактерии. Другото което можеш да направиш е да сменяш вода през около 4 дни по 1/5 от обема на аквариума, като в този случай не плакнеш филтъра. Така нивата на амоняк ще спаднат бързо и рибките ти трябва да се подобрят и признаците на отпадналост постепенно да изчезнат. Избягвай чернодробната храна. Преди и аз имах жертви от нея. Като я спрях всичко се оправи. Не я видя, но има нещо общо със смъртността. Храни си рибките предимно с по-качествена храна. Стривай люспи на ситно, за да могат да се изяждат от рибките ти. Заложи на марките Serta, Tetra  и други от този калибър. Храната в прозрачните пликчета е със съмнително качество. Не им давай и сухи дафнии. От нея особена полза няма. Заложи на витаминозната храна. Постарай се да сложиш още някое живо растение, което да оцелява при твоите условия.

marti16

благодаря ви за бързия отговор и да ви питам какво да правя с молинезията тя в момента е в 2литров аквариум с 1капка метиленово синьо и от време на време и вкарвам въздух с помпа някой може да ми каже ще я умориш от стрес ома вчера като я преместих лежеше само на дъното и не мръдваже само хрилете й мърдаха ето да чукна на дърво днес си прува активно дори пробвах да и пусна едно зрънце храна и го изяде но дали й е добре там???Да ви петам понеже изчетох ама всичко от лявото меню но никъде не намирих дали молинезиите и дониото са съвместими? :-)
: 08.02.2013г 19:07ч
защо да изхвърля активния въглен????

Mu3epHuk

Върни рибката обратно при другите. Ако не се лъжа, капка метиленово синьо се слага на 10 л. вода. Активен въглен се ползва, за да "обере" остатъците от даваните лекарства. като слагащ метиленово синьо, не трябва да има филтър (дунапрен) вътре, а още повече активен въглен. Въгленът се подменя на някакъв период (примерно 2 месеца) в зависимост от това дали все още има свойството да обира частици. Реално би трябвало да задържа част от амоняка в себе си Ако решиш го задръж още няколко дни. Не знам с какъв обем ти е контейнерчето на филтъра, в което държиш въглена, но е добре вместо въглен да сложиш пореста керамика от типа на сипоракс. Така ще засилиш биологичната филтрация (очистване от амоняк и нитрити). Най-вече разчитай на дунапрена на филтъра и го изплаквай в извадена от аквариума вода едва като започне да се задръства (докато се стабилизира аквариума ти). Храни рибките пестеливо. Нека си изяждат порцията до 2-3 минути. остатъчните количества храна влошават качеството на водата. Рибките ти не са малко... Във водата се натрупва амоняк и именно той е причината за проблемите със смъртност при теб. Трябва да се засили биологичната филтрация. Както казах, сменяй част от водата два пъти седмично с престояла поне едно денонощие.

marti16

а съвместими ли са даниото и молинезията
: 08.02.2013г 21:09ч
моля ви кажете ми дали са съвместими даниото и молинезията *dontknow*

митко

Да, можеш да ги гледаш заедно, макар че молинезията предпочита топла вода, а даниото не.Гледай ги на 26гр.
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)

marti16

благодаря ти митко защото се съмнявах че даниото отделя вещества които вредят на молинезиите.значи е било амонячно натравяне за съжаление молинезията която бях отделила си отиде много си я обичах защото а гледах от края на лятото но какво да се прави човек се учи от грешките с и.И да попитам помпата достатъчна ли е за аквариума и защо да изхвърлям активния въглен.Също така мога ли да си взема нова женска молинезия и след колко дни аз мисля да изчакам поне 2 седмици но да чуя и вашето мнение

митко

Активния въглен се използва за стартиране на нов аквариум и за абсорбиране на остатъчна химия от лекуване, например.Полезното му действие е около месец, след това е неефективен.Изхвърли го и на негово място сложи някакъв пълнеж.Изчакай поне десет дни, и си пускай рибите една по една.Първи ден една, втори още една и т.н.Филтърчето е достатъчно за твоя обем, но зависи и колко риби ще имаш.

ancitrusa

21 риби в 28л аквариум.  =-O От там ти идват и проблемите,28л=4 риби.

marti16

анцистроса кой ти каза че са много те са 13 малки рибки данио по малко от 1 сантиметър и три средноголеми данио,една молинезия,един коридорас,и две бебета анциструс.Един приятел съсед де гледа 5 клиновидни разбори,два черни неона и пет обикновенни,два коридораса,и два огромни хелера в 20литра и сега ако ми кажеш че е по добре ще се гръмна  :buff: пък и мисля да раздавам малките щото имам ново поколение от данио.И да ви питам как става това в нета като съм чела пише че за размножаването там се отделят мъжките от женските на една женска два мъжки слагало се мрежа и не знам си там какво още беше.Моите без мрежа без да ги отделям имам две женски и един мъжки как го постигам ако някой може да ми обясни.От любопитство пикам защото съм неопитна особено с хайверните , аз дори хайвера не съм виждала само малките рибки като ги видя в грунда и веднага гиместя с вода от аквариума в 6-7 л ваничка пак е аквариум така се води и без нагревател без помпа поддържам 24-25градуса и ги захранвам с жълтък . знам че цапа затова сменям по малко от една трета от водата им като сифонирам основно дъното водата която им слагам е престояла минимум 48часа.
благадаря ви за отговорите предварително

Caxapa

Ще те помоля да спазваш добрия тон и малко по-нормално отношение към колегите които ти дават съвети. Много от тях са на възраста на родителите ти и по-големи даже. Това е форум в който си помагаме а не по детсски да се заяждаме. Аквариума ти наистина е много малък за толкова рибки.  И щом нямаш вяра на никой от форума, потърси за всяка една от рибите ти  в какава вода и колко литра живее в ГУГЪЛ.  Споровете и язвителните ти отговори са излишни. Просто ме послушай какво те съветвам.
Модератор Сахара и екип на БАЕ

kapacitet

Caxapa ти пък си много докачлив. Не всички сме се родили научени и не на всички първите ни постове са на академично ниво. Детето, абсолютно нормално, просто си знае неговото, направило е грешка да си купи много риби, а и отгоре на всичкото живородки и сега резултатите са на лице.
Марти, представи си един една клетка в зоологическата градина с няколко животни, примерно маймунки. Представи сега същата клетка с 10 пъти повече маймунки. Представи си сега колко е безкрайна средата която обитават на свобода в природата и колко малка е клетката. Няма ли да ти стане малко мъчно за маймунките? Същото се получава при теб, много животинки на малко пространство, а и малките рибоци бързо стават големи. Нещата простичко казано изглеждат така- аквариума ти е малък и аналогично филтъра също е малък. Предполагам, че нямаш растения, които са част от естествената филтрация така, че оставаме само с едно филтърче. Филтърчето има, съвсем простичко казано, определен капацитет и той е примерно да обслужи замърсяването на 5 рибока. Всички останали рибоци натоварват системата на сто процента и в един момент се натравят в собствените си мръсотии.
Представи си, че 10 човека живеем в едно жилище и капацитета на тоалетната е две изсирания на ден. Това означава, че двама в тоалетната, а останалите осем по ъглите. И така седем месеца докато всичко стане в лайна, всички се разболеем и лека полека се саморедуцираме до двама, и тогава всичко се оправя.
Това е, по ясно не мога да се изразя, надявам се и на теб да ти стане ясно положението.  :popcorn:

marti16

капацитет стана ми ясно със сигурност но аз просто не знам как се получи имах малки не можех да ги оставя да умрат ако ме разбираш имам две истински растения и не са много малки но са бавнорастящи.
благодаря се пак аз говорих с майка ми и ще си вземем един 157 литров аквариум 100см на 35ширина на  45 височина.ще го напълня с растения пускам го работи един месец и пускам всички рибки от сегашния ми акв вътре и готово освен молинезиите ще си купя още една женска и два хелера и едно две сомчета коридораси и перфектно ще стани предполагам без никакви химии

Desmoria

Да, ако си запазиш тази идея е чудесно решение.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Similar topics (5)

29483

Публикации: 12
Прегледи: 8115

4966

Публикации: 15
Прегледи: 10070

19078

Публикации: 8
Прегледи: 6265

55427

Публикации: 29