• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.06.2024 19:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Aквариумите на САХАРА

Започната от Caxapa, 24.07.2009 17:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Асен Евгениев

От какъв материал е камънака?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Caxapa

Камъка е някакъв глинест. В дупките   като пясък и тиня. Средно твърд и може да се обработва. Чуплив е и по мое мнение прилича на вкаменели парчета дърво.

dratimm

Около помпата можеш да сложиш лимнофила акватика-нежна е,скаридите много я харесват,а и ще ти скрие филтъра.В десния ъгъл на група можеш да засадиш и паричка, а за преден план както си го решил с полянка.

Nikiengi

Ако имаш сила на светлината - Ротала Валихи прави красиви композиции, като може да я съчетаеш с Маяка Флувиатилис - едното зелено за фон, другото червено за фокусна точка.  *BRAVO*

bohemeood

Прилича все едно женати те е изгонила с рибите в кенефа :))) роне се надявам да се пада пред тоалетната чиния.

Caxapa

 :-D Няма начин да ме изгони но ако продължавам ще спим и ний в аквариуми. Иначе е точно там където предполагаш  :-D в противен случай си губи смисъла да има там  аквариум.

Caxapa

Да добавя малко развитие по темата. Добавих още малко камънак и Lilaeopsis Mauritiana. Корените ги разкарах като остана една "клечка" и едно "пънче" които скоро и те ще превземат друг аквариум. Камънака все още търпи пренареждане, разреждане или подмяна. Гупитата си отидоха отново в тяхния аквариум и на тяхно място се настаниха няколко скариди плюс Карамбелусите които скоро ще стават майки.  Техниката е извадих специално за снимките. Първи опит е да снимам без никаква техника в аквариума.Виждат се и драскотини по стъклото . Това са забележки вследствие безмилостното жулене  от предишни водорасли.


Bolta

А бе... заформила се е композицията.  *THUMBS UP*
Клечката си е баш на място според мен... някак си се връзва добре с обстановката (мое виждане).
Ако грунда беше по-ситен, може би щеше да изглежда по-реалистично проекта като цяло.

Caxapa

По-ситен грунд е вече този за цихлиди. Другия ситен е оцветения, показвал съм аквариум с такъв. Но нещо не мога да си го представя с оцветен и тук при наличието на тези камъни. Да се надявам, че както потръгна мъха ще  потръгне и полянката. Дозата която купих е разделих на две и едната част е мушнах в големия скаридарник където подавам и СО. ;-)  Сега видях, че остава скрито "пънчето" в преден десен ъгъл, където  обектива на камерата  не покрива диапазона.   Мъхчето се надявам да продължава  да се развива по същия начин за да мога да покрия и останалите камъни и после с ножицата да подкастря като канадска ливада. Тук този мъх е в много окаяно състояние  по магазинната мрежа. Хубавия е на доста висока цена но и него не съм успявал да задържа.  Май ще започна да добавям и изи карбо заради Лилаеопсиса а и заради мъхчето  *dontknow* .

Caxapa

И понеже ми се видя малък този- последният, реших че мога да му кача литрите с още малко. Разликата не е голяма но все пак си е по-добре с размери 50/30/30 Днес  ме стегна шапката и отидох до магазина за стъклария. Останах изненадан, че нямат с разпънки от размера който търсих а имаха преди. Реших, че ще доизкосурявам сам и така.. прибрах се с покупката и започнах да се трудя. Имах един 120 литров който бях пукнал с въздушния пистолет/добре, че беше празен в момента  :-D/ Изрязах две ленти за разпънки но се оказа, че силикона ми е едвам да ми стигне. Намацах и залепих. Сложих и фолиото и утре ще вземам подложка, ще чистя силикон и ще подреждам. Може и да изчакам, че в това последното което ще сменям има една рачка-осмокрачка която всеки момент ще има малки и се притеснявам да не я стресирам. Та ето новия дом който подготвям за раците и някоя друга скаридка за мая.

Caxapa

 Ето какво стана. 12 часа след рестарта, цялото войство от Камбарелуси състоящо се от една жъзрастна женска и нейните бебета са в новия дом. Две малки анциструсчета на две седмици и 3-4 скаридки черита+ Мелания. Фолиото го смених  като залепих едно което се продаваше за обличане на плоскости за шкафове. Първоначално сложих само на задното стъкло като после облицовах и двете странични. Малките раци които са едва проходили пренощуваха в една стъклена купа. Женската беше в една ваничка останала ми от въденето на данио, оцеля и тя затвора. На филтъра съм сложил парче гъба на изхода, че е от този вид  Ехайми на които няма как за де насочи или намали струята. Без тази запушалка, става такова течение, че все едно има цунами в Америка. Отнася скаридите а да не говорим за ситните и току що родени рачета. Саксийката е там, че да има къде да се крие женската. Малко преди да роди в предишния аквариум стоеше пак там/на предшните снимки не се вижда но като пуснех храна и примъкваше вътре големи количества. Вероятно да храни малките  *dontknow*.  Е, стига съм се обяснявал, ето и снимката как изглежда за момента като е още пресен и ще има донагласяне.

: 02-03-2013, 00:35:18

Giorgio_Armano

Ице,получило се е много добре.Харесва ми какво си направил.Качвай някоя и друга снимка да следим развитието на аквата.Стана ми интересно.Караш ме да се замисля за някое друго скаридарниче или рачарниче да си спретна и аз.Между другото вкара ми добра замисъл в главата(палиш ми чергата) :-D
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Caxapa

 :-D Жоре,  *privet* *thanks  Хах, Паля ти чергата ама моята гори от всички краища. Тук не намирам нищо за полянка освен този Lilaeopsis mauritiana. Чудя се дали да не взема Eleocharis   който много не ме кефи понеже  изисква торене , подложка и СО. Има едно с дребни почти кръгли листенца но  не ми допада и то. Килима ми се иска да бъде гъст и да не трябва СО. Може би ще пробвам с ричия наложена на решетка и мрежичка по дъното но досегашните ми опити са водили до неуспехи. Ако има някое рестение за полянка което изисква все пак СО ще пусна в действие една от системите в този аквариум но освен течна тор, няма как да добавям други неща, особено подложка под грунда.  Някои колеги които имат също идеи могат да помагат и да дават съвети.  Осветлението е все още с настолната халогенна лампа но и тя е в процес на търсене на правилната която ще осветява аквариумчето.

колешански

Направи си полянката от кладафора.Аз така мислех да я правя,но сега се опитвам да я направя с моносолениум и за сега става.

Caxapa


Similar topics (3)

22355

Публикации: 115
Прегледи: 39479

39734

Публикации: 52
Прегледи: 18421

23976

Публикации: 60
Прегледи: 21643