• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 01:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на evgeni200

Започната от evgeni200, 30.12.2010 20:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nikiengi

Цитат на: evgeni200 - 28.11.2012 12:01
Хайде сега някой да напише за алуминево фолио процента :whistle:
Що имам странното чувство, че го знаеш?  :-D *DRINK*

evgeni200

Цитат на: Nikiengi - 28.11.2012 12:34
Що имам странното чувство, че го знаеш?  :-D *DRINK*

Щото се препоръчва като ПО - добър вариант :-D :-D
Ето ви едно клипче:

_Kirilov

Цитат на: evgeni200 - 28.11.2012 12:01
Има бяло което отразява и 99% :-)
Хайде сега някой да напише за алуминево фолио процента :whistle:

Кое е това ?

paolo6481

Ето ви едно клипче:
От това по-неоспоримо доказателство едва ли има. *BRAVO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

change

Аз мисля, че ще имаш голям проблем с тези бели рефлектори  :-D
Ще ти се налага да кастриш по-често добре развиващите се растения  :-D
Махай ги... растенията също  :-D Остави само малко вода да не съхне грунда...

Изобщо, кой ти разреши да проявяваш самоинициатива и да си правиш рефлектори  :-|
Колкото повече Мечо Пух гледал, толкова повече Прасчо го нямало...

evgeni200

Цитат на: _Kirilov - 28.11.2012 23:45
Кое е това ?

http://www.orcagrowfilm.com/

Конструктивно рефлектора е много по-важен от самото покритие бяло или огледално :-)

change , имам тренирана ножица :-D

SDB

или това:

3M 3635-100 Scotchcal Light Enhanced Film (LEF)
има го в БГ  53 лв/кв.м

foreverfishforever

evgeni200

Цитат на: SDB - 29.11.2012 10:16
или това:

3M 3635-100 Scotchcal Light Enhanced Film (LEF)
има го в БГ  53 лв/кв.м

Горе долу самоделен(приличен) е на цена на качествен купешки , като се тегли чертата :-)

_Kirilov

Това много ли е далеч от истината като форма или цвят на рефлектора ?
"Тава" боядисана в бяло   :-D

evgeni200

Bobby_D

Цитат на: evgeni200 - 28.11.2012 12:55
Щото се препоръчва като ПО - добър вариант :-D :-D
Ето ви едно клипче:

На този клип са показани правоъгълни кутии и светлината се мери в точка,не в средата.Целта на рефлектора е да насочва светлината,като и формата му е трапецовидна под 45 градуса.Не знам как ви хрумва,че бялото е по-добър отражател на светлината от огледалото?Не мога да твърдя,че бялото е по-добър отражател от огледален рефлектор,какъвто и ще да е той.Всичко опира до геометрия и физика.Евгени пробвай да застанеш пред огледало боядисано в бяло,ако се огледаш ще се учудя.Нищо лично към теб,просто разсъждавам на ум.Дори и по схемата на Тони Гомез да е направен рефлектор,няма как да насочва бялото светлината по-добре от огледален такъв рефлектор.Бялото разсейва светлината не я насочва!

defilers

Цитат на: Bobby_D - 28.12.2012 00:41
На този клип са показани правоъгълни кутии и светлината се мери в точка,не в средата.Целта на рефлектора е да насочва светлината,като и формата му е трапецовидна под 45 градуса.Не знам как ви хрумва,че бялото е по-добър отражател на светлината от огледалото?Не мога да твърдя,че бялото е по-добър отражател от огледален рефлектор,какъвто и ще да е той.Всичко опира до геометрия и физика.Евгени пробвай да застанеш пред огледало боядисано в бяло,ако се огледаш ще се учудя.Нищо лично към теб,просто разсъждавам на ум.Дори и по схемата на Тони Гомез да е направен рефлектор,няма как да насочва бялото светлината по-добре от огледален такъв рефлектор.Бялото разсейва светлината не я насочва!
Бе и аз така си мислех но се оказа, че не е точно така. Та значи отразяването може да се раздели на 2:
1. Отразяване на точния образ, както е при огледалата;
2. Отразяване като светлината се разпространява запазвайки енергията си и губейки образа;
Това, че огледалото вади точен образ не означава, че връща повече светлина. Напротив само като си помислиш логически, че виждаш цветове различни от бялото означава, че нещо се е погълнало за да ги виждаш тея цветове. Отностно разсейването си донякъде прав. Разсейването при не метални повърхности е не насочено, а по скоро разпръснато във всички посоки. Но все пак предвид избраната форма за рефлектор от колегата ако се замислиш логически колкото и да е разпраснато в крайна сметка след няколко отразявания пак ще влезе в аквариума. Единствено от крайщата ще има леки загуби за който никой не се интересува. Имайте предвид, че от бяло до бяло има разлика. Та чисто теоретично ако се боядиса даден рефлектор в правилното бяло или ако вече материала е с такъв бял цвят би следвало отразената светлина попаднала в аквариума да е по-голяма.

evgeni200

Светлината по дефиниция е - Бяла .  Матова повърхност отразява разсеяно , гланцова повърхност насочено!

defilers

Цитат на: defilers - 28.12.2012 01:39
Напротив само като си помислиш логически, че виждаш цветове различни от бялото означава, че нещо се е погълнало за да ги виждаш тея цветове.
Тук малко съм се отнесъл в разсъжденията. Цветовете се поглъщат най-вече от обекта, който се отразява в огледалото, за да ги виждаме различни а не от самото огледало.

Similar topics (5)

15588

Започната от Gioko

Публикации: 6
Прегледи: 3263

37759

Публикации: 29
Прегледи: 10338

55704

Публикации: 5
Прегледи: 3412

13703