• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 19:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Умрял анциструс.

Започната от evo, 18.12.2012 10:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evo

Здравейте,

Моля, за съвет относно смъртта на един малък анциструс. Аквариума е нов на около 1 месец 140литра.
В неделя имаше малък инцидент с аквариума и около 40 литра от аквариума бяха изтекли през филтъра (външен).
Имахме само 20 литра престояла вода другите 20 доляхме директно от чешмата. Вчера анциструса си беше добре, само веднъж го видях и
за малко, но нямаше признаци на болест. А днес сутринта (9:00) беше почти мъртъв, а около 10:30 вече окончателно спря да мърда.
Направи ми впечатление, че коремчето му е черно и съм го снимал с цел, ако има някакво заболяване да не изпусна и другите рибки.
Всеки ден правя измервания на водата и всичко е в норма, днес забелязвам обаче, че май има съвсем леко покачване на хлора.

Предварително Благодаря.

grigor nakov

Може да е преял, с какво храниш?

Caxapa

Това тъмното не е заболяване а са си му вътрешните органи(чревца, едно друго) Проблема може и да е в храната както е казал колегата преди мен. Но може и да е от други неща. Инфото  което даваш е доста оскъдно за да се даде точна диагноза.

rollon

Когато се хранят с протеинова храна анцитрусите се издуват и може да им се затлачат червата-с какво храниш?

evo

Рибите се хранят най-често с протеинови люспи и до момента три пъти със замразена артемия.
Има и едни гранули, но рибите хич не им се кефят и не им се дават вече, понеже седят по дъното.
: 18.12.2012г 16:04ч
Здравейте,

Явно има някакъв по сериозен проблем, защото забелязах, че по 2 от неоните има по едно малко бяло зрънце. За съжаление не успявам да направя снимка, защото имам само телефон, а неонките много бягат и не мога да ги фокусирам хубаво :(
На едната неонка зрънцето е отстрани на корема, а на другата отдолу.
Прочетох, че това най-вероятно е болест Ихтио. По другите риби няма подобни белези. Също така не виждам рибките да се отъркват в каквото и да било вътре в аквариума (прочетох, че това било симптом). Та въпроса ми е какво да правя. До момента попаднах на 4 метода за лекуване.
При много слабо изразена болест, само със смяна на водата и много леко сифониране на дъното, колкото да се обере най-горния слой.
При другите методи се използват медикаменти, Baktopur/Sera/, Punktol/JBL/, Нистатин и Макропен (като последните две май са антибиотици за хора).
Само да кажа, че в аквариума има 4 охлюва, 3 ампуларии и един тиломелания. Навсякъде пише, че охлювите са пътници  :'( Ако мога да ги спася, ще се радвам много. Мога да ги извадя от аквариума и да ги пусна в едни стари аквариуми, които не използвам към момента. Ще им сложа една гъба и нагревател, но дали ще могат да оцелеят е въпроса? А и после като ги върна, да не пренесат отново заразата.

Stanislav.D

Увеличи температурата,ако искаш махни охлювите и пробвай съобразно иснтукциите на бактропура,нистатинът няма да ти помогне,ако е ихтио.
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU 
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

FHM

*offtopic
Цитат на: Stanislav.D - 21.12.2012 18:36
Увеличи температурата,ако искаш махни охлювите и пробвай съобразно иснтукциите на бактропура,нистатинът няма да ти помогне,ако е ихтио.
Колега не знаеш май какво пишеш има цяла тема за нистатина и е помогнал на много хора който са имали ихтио в аквариумите си .
http://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtioftirius-s-nistatin-500mg/

Heartwork

Ами колега например на моите рибки, защо не действаше нистатин ? На време го спрях и започнах лечението с препарати иначе все повече се влушаваха.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

FHM

*offtopic
Цитат на: Heartwork - 21.12.2012 19:00
Ами колега например на моите рибки, защо не действаше нистатин ? На време го спрях и започнах лечението с препарати иначе все повече се влушаваха.
Няма как да знам защо не е подействал при теб аз съм го ползвал с успех с правилна дозировка и търпение . Има много причини поради който може да не е действал при теб ( неправилна дозировка , прибързани смени на вода , забравен активен въглен във филтъра и така нататък ) , но това не означава че не действа .

Similar topics (5)

22546

Публикации: 2
Прегледи: 4632

54326

Публикации: 1
Прегледи: 2068

32848

Публикации: 5
Прегледи: 3918

30804

Публикации: 11