• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 19:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Гупа плува странно?

Започната от OgnyanI, 05.11.2012 17:28

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Асен Евгениев

Гупата е обречена, само се мъчи.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

OgnyanI

Благодаря, на всички включили се в темата, ще почна да отговарям отзад напред.

Цитат на: akapulko - 06.11.2012 20:17
Гупата е обречена, само се мъчи.

Тя не се мъчи, а се бори за живота си!

Цитат на: HEPOH - 06.11.2012 19:22
Явно не я е купил така,защото тази рибка не може да живее 3 месеца по този начин. Колегата, на който се заканваш е прав, макар да се изразил малко грубо. А колкото до аквариума , сигурно Пх-то се е вдигнало от многото черупките на дъно + прехранване+ някой др фактор и нещата стават. Едва ли е новост на някой да му умре възрастна Гупа. *DRINK*

Не съм я купил така. Не знам, някой да си купи рибка с явни аномалии.
За Пх-то, черупките, прехранването и др. фактори ... по - нататък.

Цитат на: TOXIC - 06.11.2012 11:16
...
С каква храна храниш рибките? ...

С това:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkovo123.free.bg%2Fhr1.gif&hash=ace1dc920d78e7dd7834d39263e855df799c7437

Не съм я хранил само нея, а всички други рибки.

... От колко време е така рибката, споменал си 3 месеца, но така ли си я купил?...

Не несъм я купил така съвсем нормално си плуваше преди 3 месеца.

...Имаш ли спомен нещо да се е случвало малко преди да започне да се държи така?(промяна на температура, хранене и т.н.)...

Отделих я в 11л. пласмасова туба от минерална вода с 1 мъжка ампулария и малко роголистник от общия аквариум, като си мислех, че е бременна. (не помня датата, но все пак беше лято и температурата си беше стайна, а водата преседяла, поне 2 денонощия в тубата, храненето -  същото.)

...Каква е температурата на водата? ...

По-принцип се стремя да поддържам температура на водата ~27 гр. поне в зимно време се постига, но лятото е малко повече.

...Имаш ли мъжки гупи в аквариума?...

Имам доста и мъжки и женски, но след като я видях ... така странна, я отделих в отделен аквариум.

... Опиши всичко, което сметнеш, че ти се струва странно, освен начина и на плуване. (промяна в окраската, учестено дишане, движение в коремчето и)

Не мога да различа "учестено дишане и движение в коремчето и". Като украска - не се е променила, има някакви 2 петна, които определям като кафеви от двете и страни. Възможно е да не са кафеви петна, а просто безцветни кръгчета в люспите и, а оттам да се вижда нещо кафяво. Говорим за  ~1 мм диаметър.

Цитат на: NO CARRIER - 06.11.2012 09:44
По-добре го послушай. Ще спестиш мъките и на двамата.

Това, ако се отнася за мен и за гупата ми - повярвай - не се мъчим и двамата.

Цитат на: HEPOH - 06.11.2012 07:15
Kолега, как ще ме убедиш ,че са глупости. По-добре ли е да я оставиш да се гърчи 1-2 дни и тогава да "полегне"  на дъното *NO* *NO*

Не се "гърчи" 3 месеца, и евентуално няма "да полегне на дъното", а ще изплува на повърхността.

Айде със здраве, пък да видим ...

...

Chulitna

Хей да се намеся и аз знаеш ли на мен това на какво ми прилича http://en.wikipedia.org/wiki/Swim_bladder_disease ако не знаеш англииски точно пише, че рибката плува с опашката нагоре или потьват. Тва е болест на мехура който ги контролира да плуват. Не съм наясно на Български как се води. Рибката ти храни ли се. Чела сам да им се дава зелен грах в такав случай или може едно зранце замразен грах. Или сол да се сложи във водата, но не обикновенна сол ами морска или има специализирана в магазините. Ако си мислиш, че са паразити купи си лекарство и пробвай лечение. В смисъл, че ако не искаш да я хвърляш в тоалетната според мен пробвай всичко. Ако рибката не ти се оправи обаче аз на твое място не бих я държала прекалено далго защото само ще се мъчи. Може сам да потарсиш информация в нета има в доста форуми обсъдена тази тема. Аз наскоро изгубих една рибка и аз, но моята просто не успяваше да се храни защото беше малка и всички я хапеха и биеха, накрая като я видях да лежи на даното и я пуснах в тоалетната защото не исках да се мъчи, съпруга ми още ми се подиграва, че съм убиец на рибки... успех от мен

Desmoria

"Заканата", която отправих мисля, че си е доста уместна. Ако човека не искаше да си спаси рибката, едва ли щеше да иска помощ. Някак си съм привърженик на идеята, че щом е още жива, значи има шанс. Съгласна съм че положението не е цветущо, но нека не прибягваме до крайности. Истината е, че причини за това поведение може да има много.

Храната: това при люспите изсушена дафния ли е?

Промени: ...Имаш ли спомен нещо да се е случвало малко преди да започне да се държи така?(промяна на температура, хранене и т.н.)...

Отделих я в 11л. пластмасова туба от минерална вода с 1 мъжка ампулария и малко роголистник от общия аквариум, като си мислех, че е бременна. (не помня датата, но все пак беше лято и температурата си беше стайна, а водата преседяла, поне 2 денонощия в тубата, храненето -  същото.) - възможно е от тук да е тръгнал проблема

Препоръки: варианта със солта не е за пренебрегване, но я премести в отделен съд. Нека не тръгваме с химиите без да сме сигурни какво точно се случва. Дръж ни в течение и успех. :)

П.П. В най-лошия случай, ако рибката ти умре, за твое успокоение е добре да и отвориш коремчето и да провериш дали вътре няма някакви паразити. Така ще знаеш дали трябва да лекуваш и другите рибоци за евентуални зарази. - искрено се надявам тази процедура да не ти се налага
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

OgnyanI

Цитат на: Chulitna - 08.11.2012 07:32

... Тва е болест на мехура който ги контролира да плуват...

Напълно е възможно.

... Рибката ти храни ли се...

Храни се ... Доста лакомо. Вчера и дадох и няколко червея (жив тубифекс), хапна ги директно от клечката, като и ги подавах. :-)

...Чела сам да им се дава зелен грах в такав случай или може едно зранце замразен грах. Или сол да се сложи във водата, но не обикновенна сол ами морска или има специализирана в магазините. ...

Това ми се струва безобидно и ще го пробвам.

Цитат на: TOXIC - 08.11.2012 09:40
... Храната: това при люспите изсушена дафния ли е?

Да има и изсушена дафния, люспи, чернодробна, сух тубифекс и т.н.

Цитат на: TOXIC - 08.11.2012 09:40

Промени: ...Имаш ли спомен нещо да се е случвало малко преди да започне да се държи така?(промяна на температура, хранене и т.н.)...

Отделих я в 11л. пластмасова туба от минерална вода с 1 мъжка ампулария и малко роголистник от общия аквариум, като си мислех, че е бременна. (не помня датата, но все пак беше лято и температурата си беше стайна, а водата преседяла, поне 2 денонощия в тубата, храненето -  същото.) - възможно е от тук да е тръгнал проблема

Еми по принцип, така процедирам с бременните рибки и досега е нямало проблем...

cwetalin

Щом рибката има апетит има шанс да оцелее, въпреки че честно казано ме съмнява. :(
А онова, което е в кутията - ако наистина обичаш рибките си, както се вижда от желанието ти да спасиш просто една гупа - не ги храни с него.
Нещото, наречено "чернодробна храна" са жалки остатъчци от преработката на рибни продукти.
Люспите - като им гледам размера са от тези, дето чувала струва левче.
А какво полезно има в сушената дафния, ако някой каже, черпя виртуална бира.

Desmoria

Както ти е казал cwetalin, много лош избор си направил с храната. Всеки ще ти даде съвет в това отношение да изхвърлиш това, с което ги храниш и да си купиш някаква маркова храна, варианти много, ако не можеш да избереш пиши ми на лична да ти препоръчам някои марки.

Сега ще ти кажа и защо толкова те разпитвам за храната. Много често срещано (повече при златните рибки), когато се хранят рибките с чернодробна храна и тя не е била предварително накисната във вода, да се получи едно бухване на храната в стомаха на рибката, което води до същия ефект като при твоя рибок. Не мога да кажа със сигурност, че това е причината, но това би бил най-безобидния вариант. Смени храната при първа възможност и сложи малко сол във водата.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

OgnyanI

Цитат на: TOXIC - 09.11.2012 10:05
... някаква маркова храна, варианти много, ако не можеш да избереш пиши ми на лична да ти препоръчам някои марки...

OK. Давай на ЛС да видим. Макар, че и тука да напишеш, може да е в полза и на някой друг. Или какво, рекламата е забранена?  Те и цигарите са забранени отскоро, но все още пушим ;-)

Desmoria

Chulitna

какво ти се случи с рибката оцеля ли?

OgnyanI

Пуснах я в аквариума със Зебровидните цихлозоми и те я изядоха.

Heartwork

Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Houkakyou

Айде момци не ми се пишеше отделна тема пък и да не ми се карате, но имам следния проблем. Онзи ден ми "изчезна" единия мържкар, който е на над годинка. А от както си купих две нови женски гупи и те състезават ли се кефят ли се не мога да разбера, но понеже съм с вътрешен филтър плуват срещу въздуха от него , докато не го спра. Ако го изключа започват да си плуват навсякъде, но когато е включен отиват си пред струята и се състезават двете :D. Това нормално поведение ли е, и имате ли идея защо докато едната гупа "тичаше" без абсолютно никакви признаци на заболяване и тн. я открих след 10 минути набутана в мъха долу и умряла?
И последен въпрос: На клипчето ще видите останалата състезателка и една женска с леко изкривен гръбнак. Та въпроса ми е ще го бъде ли, защото и се изкриви гръбнака след раждането, а от тогава минаха 20 дни поне. Преди това и нямаше нищо обаче тя се наду като балон с бебетата и се изкриви от там :/
http://vbox7.com/play:51e012225b

deni7

Колко литра е аквариума и какъв е дебита на този филтър? Прекалено е силно това течение за гупи, затова плуват срещу струята.
44л.: 2 анциструса, гупи
27л.: 2 анциструса, гупи

Houkakyou

50 литра - филтъра е за аквариум от 50 до 80 литра. И все пак защо само двете рибки ходят там, а останалите въобще не му обръщат внимание. Точно като пусна филтъра тази рибка и онази, която умря застават веднага пред струята и почват да си ходят срещу нея, а останалите рибки си плуват спокойно където си искат. И относно тази с изкривения гръбнак също? :/

Similar topics (5)

54803

Публикации: 9
Прегледи: 3328

40568

Публикации: 2
Прегледи: 2123

53541

Публикации: 13
Прегледи: 5576

32623

Публикации: 0