• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 20:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на Peza

Започната от Peza, 28.12.2011 11:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

BEYA

Благодаря за отговора,не бях виждал такова нещо до сега!Поздравявам колегата за перфекния микро свят който е създал.

sheytan

Страхотен аквариум си направил. Продължавай все така.

Peza

Благодаря ви! На всички, без изключение! Наистина не съм очаквал толкова позитивна оценка и реакция и съм много приятно (меко казано) изненадан! Накарахте ме да забравя за момент за проблемите му и най-вече тези които сам си ги създавам там  :-D. Пожелавам го всеки му.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

anasarka

Какво става с аквариума? Да не спазваш предконкурсно мълчание. :-D Много готин охлюв си снимал на предната страница на стъклото, има брадица по черупката :-D.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Peza

Ахахаха, така е, затова е в "малко брада и обитатели" ;).
Ами ... има нещо такова, защото в момента няма много общо със снимката, малко торенето пооплесках, ама отрепи ме ако знам с кое  :-D. И сега се ровя в дебелия тефтер какво и как да върна, а да не говорим че не мога да накарам Роталата да расте вертикално ... имам 10-тина дни ... така или иначе за спорта ще се появи там , но на какво ще прилича е отделен и деликатен въпрос  :-[
А със САЕ-тата май ще късам договора, то скаридките (макрар и доста избелели ... щото нали съм гоУем спец) повече си хапват от нея. А най много аз ... с телената четка  :-|

А да, ако не се докопам до апарата пак идната седмица и фотошопа не може да ме спаси с моите фотографски умения ... пробвах пак с телефона да снимам ... еми ... то е ясно.

anasarka

изикарбо слагаш ли? и има ли ефект върху брадюгата? Ротала неможах да видя в аквариума ти освен ако не си я скрил зад бликсата отдясно :-D Тя хоризонтално не ще тръгне да расте ами дано вертикално поеме :-D
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Peza

Спрях с изикарбото след 2 месеца без ефект. После перхирдолеца пое нещата ... същата работа, САЕ-та 2 седмици не ще и не ще дори да я опитат
Да, зад блиската има ротала, която ми къса нервите. Расте във всички посоки но не и на горе. Засега основен заподозрян е DIY осветлението ... ама кога ще го сменя и дали изобщо ще, че да разбера то ли е не е ли....

Edit:
Пост без снимки ... както казах не съм фен, пък и ако някой не вярва на какво съм способен и защо се вайкам ...

Това го отдавам на пробното намаляне на торенето ...

Тези двете, ако се загледа човек в стоурогина преди 2-3 седмици и сега, а и микраенемума слава богу малко посъвзел се, но все пак се вижда в средата на снимката един проблем.

А сега се рових из архивите, намерих снимка в която роталата си расте вертикално, но е от времето преди да почна да си записвам какво съм слагал през седмицата. Единственото което си спомням със сигурност е че веднага след снимката се заех да дигам Kh. От тогава на сам от Кh~1 си седи около 4-5. Знам ли може би трябва да сменя калциевия карбонат като източник на калциий за което и го добавям.

anasarka

Неби трябвало да е проблем роталата, все пак не е трудна за отглеждане. Неми се вярва да е от светлината. Изикарбото в каква доза го слага че не е имало ефект? А филтрацията ти как е?

Peza

То при мен уж най-лесните винаги са ми били най-трудни. Ще пробвам по-натам да сменя калциевия карбонат, но първо трябва да си дигна мързеливото дупе да иде до Валерус ... на снимката де си расте на горе Кh беше под или 1.
Два месеца по 2мл на 100л всеки ден слагах, последната седмица вдигнах на 4мл на 100л.
Ами филтрацията уж трябва да е ок. Два филтъра са, един Eheim 2211 и втория е Eheim 2032, със техни пълнежи като съм махнал ватата. малкия е 300л/ч по-големичкия е 500л/ч. Водата е полирана ... така че това и с мътилка да не се вдига не важи при мен :)
Ще видим, може да иска да дигна още CO2-то, че нещо не мога да се разбера с дроп чекера и цветовете му.

anasarka

При мен КН е 6 и ротала ротундифолия расте като луда. Не мисля че е от КН или от светлината ти, щом другите ти китки растат значи небитрябвало да имаш проблем с роталата. И неразбирам какво имаш предвид че растяла настрани? Тя не пуска странични издънки като микрантемоидеса който имаш, той може да пълзи по грунда, но не и роталата. Може би трябва да и дадеш време.
Дроп чекъра при мен зеленото е едно гадно на цвят много неразпознаваемо. Но пък аз дъня до хубаво жълто та да съм сигурен :-D но не препоръчвам да го докарвате до жълто

Peza

А, ... оставям е така. И без това днес му теглих една ..... хууууубава ножица. Най накрая. Надявам се следващата седмица да не ми се налага да кастря нещо нейде  през 3-4 дни ... малко почивка. Надявам се даже 2 седмици да не режа  :-D
Дроп чекера като седи в аквариумът виждам едно светло зелено, като го извадя под друга светлина зеленото е друго ... пък като го занеса до мивката за го почистя и пр. трети цвят!!! Затова ще пробвам да увелича мехурчетата в сек и ще гледам по рибетата, но и така ми се струва ,че мааалко тежко дишат и затова не го вдигам. Но по-натам. Сега малко отпуск от малкия, че в големия .... там много съм изтървал нещата.

stanislav89

Червеният цвят на бликсата на какво се дължи? :-)

paolo6481

Моята вода е още по-твърда 8-10 и роталата е единственото растение което още не съм уморил от  близо 3 години.И аз не вярвам да е това причинатаИ светлината не вярвам да е,не ми изглежда много тъмно при теб.По-вероятно е нещо с торенето да бъркаш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Peza

Цитат на: stanislav89 - 15.12.2012 16:54
Червеният цвят на бликсата на какво се дължи? :-)
Блиската червенее при по-силно осветление, по общото мнение. Според мен обаче пръст в това има повече спектърът от колкото силата. Но това са си мои догадки, базирани на шесто чувство.

@paolo6481: Торенето ... това винаги е основен и първи заподозрян при мен. Досега няма 2 поредни седмици да не го променя ... крайно време е да се спра, ама лесно е да го кажа, по-трудното е да го направя. Тук съм си за бой ...  :-[ признавам си  *PARDON*

Едит: Всъщност ограничаването на калия колкото се може повече като че ли засега най дава резултат в това роталата да не се подгъва почти до грунда.

stanislav89

Кои по точно елемент в торенето сметаш че е ? Искам и аз моята да я направя така, същото се отнася и за роталата която леко червенее( абе по скоро си е розова  :-D).

Similar topics (5)

53791

Публикации: 1
Прегледи: 2116

13289

Публикации: 20
Прегледи: 12291

26072

Започната от nikan

Публикации: 76
Прегледи: 24474

48439