• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 16:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на skorpi_zoo

Започната от skorpi_zoo, 17.04.2011 21:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skorpi_zoo

Тоя аквариум ми взе душата направо.  *ROFL* Измъчих се,един час наместване и изгърбване  :duvar:
Дано някой ден дано се сдобия с по-голям. :-[
Ако го хвана тоя Мърфи...

skorpi_zoo

Малко реформи при мен. :-)

grigor nakov

добре си го аранжирал,по принцип гупи не харесвам но тези хващат окото  *BRAVO*

skorpi_zoo

EKLIPSIS

Колега прекрасен аквариум,аранжиран с вкус и добър подбор на риби...много ми хареса .Относно комбинацията на гупи и коридорас много добре се е получило...страхотен аквариум. :-)

skorpi_zoo

Отдавна не съм писал нищо в профила си,тъй като съм извън страната.
След като се прибера смятам да направя един аквариум(растителен) ,около 100л(80д,30-35ш,45в.).,Жената не дава по-голям.Но затова мисля,че си имаше тема някаде.
Сега ще напиша ,как смятам да стане,като се придържам към някои правила и личния си опит(не много богат в отглеждането на "Растения".

1.За грунда.
Смятам да сложа около 1см.тор от червей и отгоре около 5см.пясък около 3-5мм.Има доста статии за и против поставянето на торфни подложки,аз смятам да опитам с такава.
2.За светлината ,ще използвам нестандартно осветление Т4 22вата пури 4 бр..Тук ще кажа ,че използвах такава за малкия аквариум.Смятам,че върши добра работа,като ще допълня ,че аквариума ще е висок 45см или като сложа грунда около 38-40см.Аквариума ще бъде открит без капаци,просто не ми харесват.Ако видя,че ми идва много светлината ,ще добавя някое плуващо растение за затъмняване.
3.Филтрация.
Още обмислям,но в основни линии мисля,че една вътрешна помпа с дебит 600л/ч,ще ми върши добра работа,за аквариум с нормален брой рибки и много растения.
4.ЦО2.
Тук се спирам на мая и захар,като за целта,ще ползвам малката помпичка от макия аквариум за разбиване на ЦО2-то.Смятам да я включа към таймера за осветлението,така че когато не осветявам ще се събира един голям мехур от газа и ще се отделя от водата ,без да се разтваря.
5.За растенията.
Не съм мислил в общи линии ,какви растения ще използвам.Като за начало ще има поне 2 вида бързо растящи,за да се контролира баланса в аквариума -до някъде.
Тъй като ще е тясен около 30-35см.(в зависимост от мястото) не съм го мерил,но там някъде ще бъде.Смятам да използвам растения с по финни листа за заден план и ниски или средни за преден.Но има време ,ще го измисля пък съм отворен за предложения де.
Не знам за такъв аквариум какъв фон ще е по-подходящ черен или светло сив(тук ще моля за съветите ви).

Ако пропускам нещо или греша някъде,моля за поправка!

paolo6481

Остави си маята да работи и нощем!Няма да отровиш рибите а за растенията ще е по-добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

skorpi_zoo

Да...,чета разни статии по форумите и обшо взето и двата метода са правилни.Тук ще ползвам метода проба - грешка.
Все пак ми се върти в главата ,че спирам ли вечерта подаването на газа,параметрите на водата ще се променят.При тази промяна растенията ,които са по-податливи(като Криптокорините) няма да се чувстват добре. *dontknow*

Peza

Цитат на: skorpi_zoo - 07.12.2012 13:12

4.ЦО2.
Тук се спирам на мая и захар,като за целта,ще ползвам малката помпичка от макия аквариум за разбиване на ЦО2-то.Смятам да я включа към таймера за осветлението,така че когато не осветявам ще се събира един голям мехур от газа и ще се отделя от водата ,без да се разтваря.

Не знам за такъв аквариум какъв фон ще е по-подходящ черен или светло сив(тук ще моля за съветите ви).

Ако пропускам нещо или греша някъде,моля за поправка!

Моят съвет е да използваш 2 макар и по-малки бутилки, разтворите ги зареждай в различни седмици, малко по-постоянно е отделянето така.
За фонът е въпрос само и единствено на твоят личен вкус, съвет не ти трябва кой да е от двата. Съвет за сив мога да дам само да е от фолиото което е като матово полупрозрачно, мисля пушено стъкло се казваше ... но пуста памет. Съвет за черен фон мога да дам само да е лепено фолио за стъклото, начина е описан в теми тук. А последния съвет е ако се чудиш и наистина не можеш да си избереш, вземи си нещо с размера на задното стъкло и си го облепи от двете страни с различно фолио, кеф ти черно, кеф ти бяло. Добре е да не е някакъв картон че като се намокри се сбръчква.

Не знам дали точно спирането осигурява по-постоянни условия. До колкото знам аз, точно с не спирането му Ph на водата е по-постоянно.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

skorpi_zoo

Колега за 2-те ботилки е ясно,ползвал съм такива.Фона се чудя какъв да е ,тъй като аквариума е тясен ,ако сложа черен  ми се струва,че ще изглежда още по-тясен. *dontknow*
Е то след 2 месеца след стартирането смятам,че няма да се вижда въобще,ама.. :-D Задължителното условие е да не пропуска светлина,тъй като ще бъде поставен на един плот на прозореца (нямам друго място просто) :duvar:
Даже идеята ми е направо да боядисам самото стъкло отзад.

Peza

Много отдавна съм го отхвърлил варианта със боядисването. Първо, че след време боята се напуква и пада от стъклото, второ че пък като решиш да смениш фона ... си е търкане, нищо че на места се е напукала и отлепила. Затова, фолио. Само да ти кажа нещо за цветовете ... тъмните цветове карат нещата да потъват ... не знам дали ме разбираш, но ще го опиша така, бял квадрат в черен фон = илюзия че квадратът се намира пред фона, черен квадрат на бял фон = илюзия че квадратът е "дупка", т.е. на зад. Нищо че са в една плоскост.
Затова и толкова се кефим на черните фонове, карат растенията и живинките да изпъкват, но ако искаш илюзия за дълбочина ... светъл фон, така по тъмните обитатели и зарзават някък седят по-дълбоко в аквариума => изглежда по дълбок (в смисъл, не като воден стълб).
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

skorpi_zoo

Мда...и аз това си мислех за боята,определено клоня към светъл фон. :-) Така,че аквариума да изглежда по-широк и по-обемен.
: 08.12.2012г 10:10ч
Нова идея парче стериопор(гладък и евтин),облепям го с фолио,ако не ми хареса отгоре друг цвят и е ок. :-)
Пък ще изолира и аквариума от прозореца. *JOKINGLY*

skorpi_zoo

Поиграх си малко"Художник" ще ставам. :-D

: 09.12.2012г 19:07ч
Сега четох една статия не за първи път и се оказа,че това не ми е ясно:

За аквариста снабдяването със СО2 може да бъде увеличено по два начина. И двата метода работят като се увеличи степента на дифузия на СО2 в растенията. Първо, може да се увеличи потока на водата в аквариума. Това ще понижи дебелината на граничния слой и ще доведе концентрациите на СО2 до тези във въздушна среда. Този метод не е скъп, лесен е за осъществяване и ще доведе до отлично развитие на водните растения в повечето случаи. Второ, СО2 може да бъде инжектирано в аквариума. Този метод може да е скъп и ако се прилага неправилно може да бъде смъртоносен за рибките. Той е най-вече необходим ако има големи дневни отклонения на рН в аквариума или при растителни видове, които са напълно неспособни да разграждат бикарбонати (като Cabomba sp.).

Някой може ли да ми го разясни.Става въпрос за първия метод,втория е ясен. :-)

danielm

ако растенията в аквата фотосинезират, то съотношението О2/СО2 във вздуха ще е по-голямо отколкото във водата.
като увеличиш аерирането и/или движението на водата ще ги изравниш, като увеличиш съдържанието на вглеродния диоксид във водата и намалиш това на кислорода. но това е в сила само ако не подаваш цо2 в аквата.

skorpi_zoo

Няма да питам ,кой вариант е по-добър ясно е ,че е подаване на цо2.Но не ми е ясно,как ще изравня количествата ,като при по-бързото задвижване на водата ,тя се обогатява на кислород,а не на въглероден диоксид. :duvar:
: 10.12.2012г 18:06ч
Мда.... :-D
Зацепих малко късно,ама успях!!!А по-бързото движение на водата пречи на растенията и затова се използва втория начин. *MODERATOR*
Поне така си го обяснявам аз де. *dontknow*

Similar topics (5)

10112

Публикации: 8
Прегледи: 3263

25528

Публикации: 7
Прегледи: 3007

45135

Публикации: 5
Прегледи: 2899