• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.06.2024 12:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ето какво направих аз

Започната от hunter, 06.11.2010 20:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Хайде умната и полека с изказванията, да не играе метлата и сурвачката и в тази тема!
Модераторски екип на БАЕ: Сахара

evgeni200

Щом не ти се рискува с мая и захар си вземи изикарбо или глуталдехит. Растенията освен от газообразен СО2 могат до усвояват въглерод също и от химични съединения :-)
Мислейки за въглерод се започва и с торенето.

skorpi_zoo

Точно така само дано да не стане фал,че със добавянето на торове и Цо2 извън нормите,ще "зеленясаш".
Аз съм за тези неща,все пак никой не се родил научен.Успех!!! *THUMBS UP*
Ако го хвана тоя Мърфи...

evgeni200

Добре, почти всеки иска да гледа растения в "гола вода" без осветление , без подаване на СО2 , без торове.
Засаждат се в аквариума живи растения , които искат светлина за основния процес, който извършват, а именно фотосинтеза.Фотосинтезата от своя страна пък иска СО2 и вода за да се стигне до няколко крайни продукта -  единия е кислород(кипене).Вода лесна работа растенията са потопени в нея освен въглерода трябват и катализатори за този процес (торове) за да се синтезират въглехидрати и растението да расте синтезират се и белтъци.Проследявайки и научавайки процесите, които се извършват в едно растение става много лесно.

Изводи: като пускам СО2 и слагам торове и зеленясвам са много не правилни винаги причината е другате и основно в неправилен баланс на аквариума.

hunter

Caxapa не ти разбрах много поста, смисъл дали е критика към мен или към друг. Ако е критика към мен се извинявам ако със нещо съм нарушил правата на форума. Сега по темата, не съм казвал, че не торя напротив при първото ми запитване за СО-то писах, че торя с PTD тор. От който съм много доволен. Добавих и подхранване на грунда с въпросните таблетки и наистина към този момент смятам да пробвам със карбото. Ако си намеря тук в Бургас. Имам ли резултати каквито и да са те ще публикувам снимки и мнение как се развива всичко. Между другото аквариума го имам от 3 години и досега не е зеленясвал нито веднъж смея да кажа че го поддържам доста чист. Редовно сифониране, редовна частична смяна на водата, нормално осветление и в нормални часове, винаги подрязване на стари изтощени листа на растенията за да не изпускат хранителни вещества. И редовна хигиена на канистъра.  :-)

hunter

Здравейте колеги, днес ми се случи нещо не приятни. Добре, че съвсем неволно обърнах внимание на температурата на водата. Която беше достигнала 29 градуса а нагревателя продължаваше да работи. За малко да си имам рибена чорба. За аквариум от 18литра можете да си представите колко бързо се покачва скалата. Овладях положението и всичко е ок за сега. Но от утре почвам да правя термо реле. Като електротехник и в хобито си електрончик смятам, че ще се справя. Хубаво е човек да има план Б за да не му се сварят любимците. Не се бях замислял за това сляпо се доверих на нагревателя. С идеята, че по скоро би изгорял отколкото да му се прецака биметалната пластина или какъвто му е там датчика. Не знам дали резултата ще е скоро но ще постна снимки и до къде съм стигнал при първа възможност. Съветвам всеки да се замисли над това ако не се е замислил и ако не е взел мерки. Вярно, че повечето имате големи литражи и там бавно се покачва скалата но пак се е рисковано при евентуално отсъствие.  :-)

skorpi_zoo

Какъв ти е нагревателя?
Ако го хвана тоя Мърфи...

hunter

Прилича на този http://www.aquarium.bg/vmchk/Hailea/Nagrevateli/Nagrevatel-RS-50W.html
на снимката ми почти се вижда в дясно.

hunter

Здравейте колеги, аквата за сега върви. Елеохариса пусна нови листа както и издънки и нови растения марсилеа хирсута и тя се развива. Но ми се струва доста бавно всичко и реших за сега да пробвам с мая и захар. И имам малко въпроси интересува ме може ли да го направя във по малко количество. На пример във бутилка за мин. вода 0.5 гледам го дават разтвора за 1,5-2л. Проблем ли ще е да го понамаля съответно и пропорции те. Ако може съвет как да процедирам. И още нещо колко да подавам за да е безвредно за скариди и риби? По 1 балонче в секунда или по-малко? Гледах един клип в тубето един руснак сложи кранче на маркуча който влиза в аквата. Кранчето е такова за въздуха и с него регулира балончетата газ. Проблем ли е така смисъл намалявайки притока на изтичания газ не се ли увеличава налягането в бутилката? Забелязах че той добави и 3-та съставка стори ми се на хлебна сода. Прочетох тук там и разбрах, че содата е за забавяне на процеса тоест да е по спокоен. Ако е така колко да слагам от содата а и от всичко за тези 0.500мл.

Penta

Може ли да се прави кисело зеле в 25 литрово бидонче вместо в 200 литра? Може разбира се, просто зелето (CO2 )  ще бъде по-малко.
Аз в момента подавам с 2x2л. бутилки в 20 литров аквариум, докарвам го до 2-3 балончета в минута в стая с парно и 20 градуса температура.
Бутилките от безалкохолно издържат на налягане на газа вътре (CO2 но това не е важно) десетократно по-голямо от това което може да се постигне с ферментация на захар...

С две думи - Нема се плашиш !

danielm

Аз използвам 2л бутилка от бира и от нея излиза по мехурче на 2-3сек. Това е при условие, че я оставих на пода на плочките да е по-студено.
Ако системата произвежда толкова малко цо2, то нещо не е както трябва.
Penta, пробвай с друга вода, може дори да я превариш. Спорите обичат по-мека и кисела вода.

hunter

А сода слага ли се и какви са точните пропорции на сместа? Прочетох 200гр. захар и една чаена лъжица заравнена мая. Това във 2л. бутилка правилно ли е и ако да то колко сода и дали да слагам? Във стая под 25 градуса на пада бачка климатик.
: 22.12.2012г 08:08ч
И още нещо да ви питам като се вкара маркуча във капачката на бутилката лепи ли се с нещо? Ако е силикон мисля, че няма да държи дълго. Секундните лепила някой ползвал ли е? И не може ли просто отвора на капачката да е по-тесен и да се вкара плътно маркуча? Някой с повече опит ако може да даде съвет не, че сам няма да стигна до правилното решение. Но да не губя излишно време за експерименти ако има изпитан и надежден начин.

paolo6481

Сам си си отговорил.Аз точно така съм монтирал маркучето-по-тясна дупчица и маркуча без никкво лепило стои стегнат.Зависи обаче как ще разтваряш СО2.Ако сложиш керамичен дифузор той работи с доста голямо налягане и може да ти избие газ отнякъде
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

hunter

Точно по това работех до сега.
Тръбичката е от препарат за стъкла такъв дето се пръска. Останалото е цилиндърче изрових го не знам от какво е и напъхах в него филтър от цигара. Как ви се струва дали ще върши работа?

paolo6481

Да,върши работа и то доста добра.Разбива на много финни мехурчета.И ако са под струята на филтъра се разнасят из цялия аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Similar topics (5)

30483

Публикации: 2
Прегледи: 7841

12201

Публикации: 8
Прегледи: 8942

6809

Публикации: 14
Прегледи: 10059

28942

Публикации: 11
Прегледи: 8184