• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

17.07.2025 02:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от 4i4oico, 12.07.2006 17:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nenana

[k][k] Zdraveite,
  iskam da se izvinia che pisha na latinica, probvah da promenia na Kirilica s butoncheto no ne se poluchi. Moje i da e zashtoto ne sam v Bulgaria. Kakto i da e, ako mi iztriete mnenieto niama da se sardia  :-) Iskah da zadam edin vapros. Kato cialo imame 2 akvariuma, edinia se kazva aquapontics, ako ne e iasno kakvo e tova moje da se nameri informacia v neta. Tozi akvarium e kam 18 litra. V nego imame 1 majki guppy i 6 jenski. Majkaria se spravia chudenso da gi potdarja vsichkite bremenni. Predi imahme 3ma majki tam no teroriziraha jenskite i jenskite vzeha da izmirat edna po edna, taka che triabvashe da premestim 2mata priatelia v drugia akvarium. Kakto i da e prez 2,3 dena namirame bebeta v tozi akvarium, izobshto daje ne gi sledim koga se rajdat, no pak kato gi namerim gi spasiavame. Kupihme si mrejichka koiato se prikacha kams tenata na akvariuma i v drugia akvarium prehvarliame bebetata. Veche imame 15... Sashto taka v drugia akvarium imame Moli i Helerka i namerihme i tam 2,3 bebeta. Taka reshihme da napravim 3ti akvarium za bebetata zashtoto 15 mi se struvat dosta za tazi mrejichka. Sled dalgo chudene vzehme edin 5 litrov akvarium ot tezi koito sa za Beta, kupihme mu malko izkustveni rastenia da se kriat, termometar i sega shte vzemem i edin mini nagrevatel i mai shte gi prehvarliame. Tuk vsichki mi obiasniavat che e prekaleno malak, no te taka mi i obiasniavaha za 18 litrovia akvarium che 7 guppy sa mu mnogo. Vaprosa mi e OK li e vsichko koeto sme vzeli, ne sam sigurna dali chte izpolzvame filtara koito doide s akvariuma zashtoto chetoh che ako e mnogo silen moje da gi zasmuche malkite, no shte vidim. Vaprosa e 5 litra  dobre li im e na tiah. Edno vreme kato biah malka si spomniam che bebeta guppy sam gledala i v burkani ot trushia i sam gi otglejdala do normalni razmeri. Nie ne gi razvajdame ili neshto podobno mislia che mojem da uspeem da gi zadarjim, Ako neshto ne stane mestnia zoomagazin kaza che shte gi vzeme i shte ni dade primerno otstapka za niakakvi tehni stoki. A na men bebetata sa mi goliama slabost i niamam tarpenie da porastnat i da vidim kakvi shte sa. Daje mislia 4e ednata e krastoska mejdu obiknovena molly i edna druga koiato na angliiski se kazva balloon molly. Reshih da si pitam az v Bulgaria che mi pravi vpechatlenie che savsem po razlichen nachin e vav vsiaka darjava mnenieto za otglejdaneto na ribki. A i po princip vseki chovek si ima razlichno mnenie, taka che reshih da vi pusna eto tuk edno saobshtenie i da vidia kakvo mislite. A ako izchezne zashtoto e na latinica kakto kazah niama problemi. Az dnes kato se pribera ot rabota shte zapochna da podgotviam 5 litrovia akvarium, kazaha mi da preleia voda ot golemia akvarium v koito sa bebchetata i sa gotovi za prehvarliane, ako uspeia da iznudia maja mi shte vzemem i nagrevatelia dnes, che tuk si e studeno makar che v nas parnoto e do dupka.
Priaten den i mersi predvaritelno [/k][/k]

VenusVicious

Тези, които са ти казали, че 18 литра е малък за 7 гупи, са били прави....А за 5 литров - съмнявам се, че е добра идея, по-добре вземи някакъв по-голям и си го направи както трябва.

accord87

Извинявам се че задавам въпроси, които и преди са били задавани, просто мненията се разминават драстично   :-(
Ситуацията е такава 15 литра аквариум, 24 гупи на 3 дена, помпа с гъба и нагревател .... колко често се хранят и им се сменя водата ???

П.С. Да чела съм останалите теми но храненето варира от 2 пати на ден до 15 пати  :-D А и предполагам, че количеството рибки оказват влияние  :duvar:
Най-голямата загуба на човек, е тогава когато грешките му го надживеят  ..............................

zariio

За 15л доста рибки си сложила.Храниш нормално сутрин и вечер по малко.Като количество примерно за 2-3 мин колкото могат да изядат.По този начин няма да остава храна по дъното и да ти замърсява водата.Една седмична смяна на примерно 20-30% вода мисля че е достатъчна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

accord87

С една дума гледам ги като големи рибки  :-D  А малкия от малкия аквариум до месец ще 50 литра, предполагам, че ще са ок там  *THUMBS UP*
Благодаря за бързия отговор  :-)
Най-голямата загуба на човек, е тогава когато грешките му го надживеят  ..............................

Chulitna

Така искам да видя какво мислите. Имам поне 5 бебета хелери в общия аквариум, толкова преброих днес. Имам супер много пластмасови растения, аквариума прилича на полянка, растенията са къси и наподобяват трева. Малките се крият в тях и като цяло плуват около тях, а като видят голяма риба и се сркиват. Този петък ще добавя и живи растения в аквариума, но ще задържа тези защото бебетата са в тях. Не мога да ги разместя и хвана, защото сам сигурна, че в паниката ще има жертви и не ми се рискува. Вьрпоса ми е тези бебета по даното има ли с какво да се хранят, и ако примерно храня възрастните 1 път на ден и добавям една щипка бебешка храна за новородени ще стигне ли до дъното изобщо /като се има в предвид, че възрастните са винаги гладни/. Не искам да слагам прекалено много храна да не ми се развали качеството на водата. Имам 10 рибки /хелери,гупи,моли/ и сякакви размери охлюви в аквариума. Повечето са бебета от охлювите. Имам също една храна която е като таблетки и се води алджи за сомчета от тип чистачи, просто го слагаш в аквариума ако ти е прекалено чисто и сомчето се храни с него, но също така и охлювите го ядат. То се разпада, последня път като сложих едно такова в аквариума ми хелерите толкова много го харесаха, че не дадоха на другите рибки да се приближат до него. Чудя се примерно ако стрия едно такова /те потъват по барзо от обикновенна храна/ дали става за бебетата... Даваите мнение да видим. Аз за сега пускам по малко бебешка храна и това е. Ако видя начин да хвана някое бебе ще ги изловя, но за сега плана е да ги даржим в общия аквариум, дано оцелеят :) ко не ще имаме още, сега гледам, че и молито ми е бременно. А отделно и всичките 6 гупи в другиа аквариум са се надули, така че бебета явно винаги ще имаме, което е супер :) Много ме радват :) Мерси предварително за отговорите :)

iivs

Аз не отделям млките в момента има около стотина малки в общия ми аквариум от няколко молинезии хелери и гупи и си жевеят спокойно според мен.Също така вече имам две поколения малки анциструсчета който сиживеят в аквариума.

Harry1976

Цитат на: accord87 - 01.10.2012 11:03
Извинявам се че задавам въпроси, които и преди са били задавани, просто мненията се разминават драстично   :-(
Ситуацията е такава 15 литра аквариум, 24 гупи на 3 дена, помпа с гъба и нагревател .... колко често се хранят и им се сменя водата ???
П.С. Да чела съм останалите теми но храненето варира от 2 пати на ден до 15 пати  :-D А и предполагам, че количеството рибки оказват влияние  :duvar:

За 24 малчугана на 3 дни не е никак малък аквариум 15 литра. Той им е напълно достатъчен за месец - месец и половина. Разбира се, винаги по-добър вариант е по-голям аквариум. Но пак повтарям - за 24 фъстъка 15 литров аквариум е напълно достатъчен за 4-6 седмици.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

memodenis

Здравейте.Откъде във Варна мога да купя балонна велифера.Благодаря предварително.

accord87

Цитат на: Harry1976 - 09.10.2012 17:00
За 24 малчугана на 3 дни не е никак малък аквариум 15 литра. Той им е напълно достатъчен за месец - месец и половина. Разбира се, винаги по-добър вариант е по-голям аквариум. Но пак повтарям - за 24 фъстъка 15 литров аквариум е напълно достатъчен за 4-6 седмици.

Охххх остави, тя пак роди ( без наличието на мъжки  :-D ) ..... към 15-20 ама някои мъртви  *NO*  ...... много са нищожни и трябва да ги мисля къде да ги сложа и тях  *DONTWORRY*

fizika01

Цитат на: accord87 - 23.10.2012 12:12
Охххх остави, тя пак роди ( без наличието на мъжки  :-D ) ..... към 15-20 ама някои мъртви  *NO*  ...... много са нищожни и трябва да ги мисля къде да ги сложа и тях  *DONTWORRY*

Така е с гупите , бъди готова за още. Слагай ги при другите малки и не го мисли.

kGitsov

Понеже тука сте по-активни..
Как мислите 17 малки гупи на 8 дена  заедно с 50-60 (незнам точно колко) барбус тетразона на 11 дена
Дали гупаците ще ги нападнат?

Целта ми е да освободя родилката, че има две дето са като балон вече хаха
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

accord87

Цитат на: kGitsov - 23.10.2012 18:19
Понеже тука сте по-активни..
Как мислите 17 малки гупи на 8 дена  заедно с 50-60 (незнам точно колко) барбус тетразона на 11 дена
Дали гупаците ще ги нападнат?

Целта ми е да освободя родилката, че има две дето са като балон вече хаха

Ако рибките са кажи речи еднакъв размер мятай ги заедно  :-D Добави им растителност, че по-малките да се скатават. Рано или късно най-вероятно ще се наложи да ги разделиш, че барбусчетата са партизани  :-D Макар че има и някои които са по мирни създания  *CRAZY* ..... може пак да свикнат заедно ддз   *dontknow*
: 24.10.2012г 17:05ч
Цитат на: fizika01 - 23.10.2012 16:42
Така е с гупите , бъди готова за още. Слагай ги при другите малки и не го мисли.

Ще ги сложа заедно  :-) само да добавя малко растителност, че размерите им се различават драстично   *THUMBS UP*

kGitsov

Цитат на: accord87 - 24.10.2012 17:17
Ако рибките са кажи речи еднакъв размер мятай ги заедно  :-D Добави им растителност, че по-малките да се скатават. Рано или късно най-вероятно ще се наложи да ги разделиш, че барбусчетата са партизани  :-D Макар че има и някои които са по мирни създания  *CRAZY* ..... може пак да свикнат заедно ддз   *dontknow*
: 24.10.2012г 17:05ч

Ще ги сложа заедно  :-) само да добавя малко растителност, че размерите им се различават драстично   *THUMBS UP*
Maлко по-малки са барбусите още... а и тия гупи похапват и бързо наддават, ще пробвам с наблюдение дали ще почнат да се закачат.
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

kGitsov

Ето малко снимки на разбойниците... Не посмях да ги пусна при барбусите, че те дръпнаха последната седмица тройно на тях  *CRAZY*
Малко им е тясно, въпреки че е двойна родилката, но ще ги изчакам да станат на един месец ще ги пусна при родителите.. и Господ да ми е на помощ хаха :)

70x40x40 - 112л