• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.07.2025 15:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Стартирам 500л аквариум - търся идеи за заселването му

Започната от manol, 15.07.2012 23:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

manol

Здравейте,
Сега се регистрирах и това ми е първата тема. За сметка на това изчетох доста теми  *CRAZY* и в крайна сметка малко се пообърках.
Идеята ми е следната - аквариума ще е сравнително малко залесен, един голям камък в средата малко корени..... и с доста пространство за плуване насам натам(поне така изглежда в главата ми)
Проблема е че не мога да реша с какви риби да го заселя. Прегледах темите за златните рибки и те са ми един от най-големите фаворити заради това че са непретенциозни.
Другите рибки които ми грабнаха вниманието са скалариите. Проблема и при двата вида е че не съжителстват добре с други различни от тях, а много ми се иска аквариум с големи риби + пасаж от малки цветни рибки.
И последно но не маловажно е поддръжката..... колкото по-непретенциозен е аквариума по-добре!
Опита ми с аквариуми не никак голям и съвсем не с толкова огромен съд. Преди много време като тинейджър се знамавах няколко години с аквариумчета от по 30/40 литра и съм минал през какво ли не: трихогастери, гупи, бети, неончета, скаларии, златни рибки....
Сега обаче искам да направя нещо издържано и красиво но същевременно простичко.
Моля Ви помогнете с идеи за постигането на тази ми мечта!
Благодаря предварително!

rakim

Златните и растения..не е добре да.А и златни се гледат със златни риби най добре,но скаларии...става защо да не става?Става и с пасажни риби заедно с тях и не закачат растенията.
540л Южна Америка

manol

От това което четох, разбрах че скалариите като порастнат не търпят други видове, дори се нападат помежду си.

dgwrite

Златните искат много грижи, много цапат. Мита че са непретенциозни защото някои хора ги гледат в колби и си мислят че им е добре не е верен. За 500 литра може да пробваш на първо време с малавийски хищници, също трофеуси или дискуси ще са добре за този литраж но те са за по-напреднали акваристи. Зависи какво търсиш, ако е спокойни риби: златни, дискуси, скаларии. Ако търсиш динамика: Малави или трофеуси, особено при трофеусите лудницата е пълна.  *DRINK*

manol

Цитат на: dgwrite - 15.07.2012 23:31
Златните искат много грижи, много цапат. Мита че са непретенциозни защото някои хора ги гледат в колби и си мислят че им е добре не е верен. За 500 литра може да пробваш на първо време с малавийски хищници, също трофеуси или дискуси ще са добре за този литраж но те са за по-напреднали акваристи. Зависи какво търсиш, ако е спокойни риби: златни, дискуси, скаларии. Ако търсиш динамика: Малави или трофеуси, особено при трофеусите лудницата е пълна.  *DRINK*
По скоро комбинацията от двете - големи спокойни риби и пасаж от малки, подвижни, ярки на цвят рибки..... ако е възможно.
Трофеусите ми харесват също, но ми се се струва че ще ми е малко трудно да се справя с тях.

a__andreew

Хи, разгледай рейнболите ще ти харесат , като вид и цветове. Не са претенциозни могат да съжителстват с други риби ,но да не са малки, че ще станат на  храна.

rakim

Къде си го чел това за скалариите?Не е верно,много рядко да нападнат дребна тетра.За това най добре се взимат още като малки да свикват заедно и няма никакъв проблем.
540л Южна Америка

manol

Ще се опитам да направя нещо подобно като визия.
Щом като се спогаждат ако се съберът от малки, ОК
Тогава остава единствено количеството да уточним  *THUMBS UP*
10 скалария и 50 от семейството на тетрата  :-[

rakim

Става,но като пораснат ще трябва да махнеш няколко скаларии.Принципно този аквариум е доста труден от снимката и се прави с колкото може по малко риби.
540л Южна Америка

Асен Евгениев

Цитат на: manol - 15.07.2012 23:29
скалариите се нападат помежду си.
Това като заформят чифтове.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

manol

До тук добре.
А знаете ли от къде мога да намеря черни скаларии като този:

Където и да отида ми предлагат от нормалните скаларии.... които не са толкова воални и грациозни.
Тези различен вид ли са от другите? Под какво име да ги търся? В интернет ми излизат като "Black Angelfish", а като напиша "черни скаларии" излизат от "нормалните".

manol

За съжаление не си намерих 500л. но пък си взех много добре оборудван аквариум на SunSun с дължина 1м. Обемът му е малко под 200л. с канистър 2000л./ч.
Ето как изглежда в момента:

Акулите не са ми много по вкуса и като направя някакъв акваскейп ще им стане тясно, но ми е жал да се разделя с тях защото са големички.... ]:->  ]:->  ]:-> де да бях намерил по-голям аквариум, но това е положението.
Мисля да направя следното - да взема идеята от тук:

Острова ще бъде около 35/40см дълъг, разположен със същата пропорция спрямо дължината на аквариума но в дясната част, залепен за задното стъкло. Около него няма да има никакви растения, на лявата стена ще сложа корен с малки разклонения вертикално и с малко растения пред и зад него за да скрият смукателната тръба на филтъра. Също така едно растение с широки листа няма да е излишно за да пази сянка на сенко любивите.
Дъното ще има лек наклон от ляво на дясно и от задната стена напред, като най-ниската част ще бъде под острова.
Така си представям новото ми аквариумче.
Приемам всякакви идеи и съвети  :-)  :-)  ;-)

ivan66661

Не искам да развалям ентусиазма ти, но аквариуми като тези на снимките които си показал се правят много трудно(поне според мен) и колкото и добре да изглежда бъдещият ти аквариум в твоите представи мисля че резултата ще е доста различен така че ти предлагам да оставиш острова за сега и да си направиш по-просто подреден аквариум ,който може да стане страхотен и по-нататък ако още искаш си направи остров това е моето мнение. :-)

Peza

:-D Не знам ... то "твойта" работа прилича на "мойта" (в един друг раздел, пък и не само), разбираемо е, поне за мен, гледаш из нета наистина впечатляващи аквариуми и някък ти се ще и ти да имаш такъв и т.н. и т.н. но това което не се вижда от снимката е собственикът му, който обикновено е с "N" на брой години зад гърбът си в хобито и определено не му е първият аквариум  :-D ( да не помислиш че се смея на теб, няма такова нещо).
Това което искам да ти обърна внимание е следното:
Цитат на: manol - 15.07.2012 23:10
И последно но не маловажно е поддръжката..... колкото по-непретенциозен е аквариума по-добре!
Сега обаче искам да направя нещо издържано и красиво но същевременно простичко.
Аквариумите които си показал по моему се разминават с това. На пръв поглед може да ти изглежда простичко, но то това му е най трудното (пак казвам според мен). За това ако бих те посъветвал нещо е първо да махнеш изкуствените растения и да започнеш с отглеждането на живи такива. Ако не си го направил, прочети каквото е изписано тук за торене (кога и как) и прочие и започни да трупаш опит и практика, че то там е малко тънка работата. Някъде из темите бях прочел следното: то торене добре, ама от кое, по колко и докато се усетиш то минали две години (а в някои случеи се очертава и доста повечко :-[). Повярвай ми добре "подреден"(по-скоро претенциозен) аквариум със гниещи растения и водорасли не е приятна тръпка и не ти я препоръчвам. (по-добре "зле подреден"/непритенциозен с гниещи растения и другите екстри, поне да не е грутеско и фарс  :-D "IMO" )

П.П. Дано поста ми не те обижда и попарва, но така мисля аз.

Оп, докато съм писал поста колегата е написал вече това което и аз мисля. По-простичко и по-разбираемо  *THUMBS UP*
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

meshov

200литра не е като 500.
Жалко че на времето нямаше кой да ме трясне по главата и да ми каже поне 300+  :duvar:
Другото което е че повечето от марковите ги правят широки 400мм, което от моя скромен опит е твърде малко, но пък правените капаци не изглеждат толкова добре като повечето фирмени :( 
Специално за твоята аква,трябва да махнеш изкуствените растения, вземи си като за начало по-непретенциозни, 3-4 вида. След време може да си помислиш за по-претенциозни и дори за торене.
Другото с което трябва да се разделиш са акулките, тясно им е на рибките, но пък точно те карат пасажните да се движат заедно в този аквариум. Вече съм на мнение че 1000мм дължина на аквариум е прекалено малко, но пък и апартаментите ни са малки, няма пълно щастие  :-D
Хубаво е да намериш и някакъв клон, по-голям за да украсиш аквариума.
Успех и не се отказвай, нищо хубаво не става лесно.
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.