• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 20:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Защо да развъждаме рибки?!?

Започната от ELMANTEC, 27.09.2012 19:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ancitrusa

Аз също съм на мнение че не трябва да се развъждат риби в домашна обстановка.Защото се пита в задачата, в един момент какво правим с многобройното поколение на рибките,ако не намерим пазар??Лично аз съм си решил проблема относно популацията на рибите, по най лесния начин. В всеки аквариум съм пуснал по 1-2 хищни риби които изтребват новородените.   *spam За чехите може да поспорим доста.От доста време живея и работя в Чехия,и мога да кажа че са доста далечко от  белите държави. А колкото до декоративните им риби,тук в зоомагазините също има доста  некачествени и хибридни риби.

kimmy_rz

Според мен, ако има някакъв смисъл в развъждането на риби, то това е евентуална селекция на даден вид или цвят. Бих опитал, но за момента нямам време, търпение и познания в областта.

easternalien

Цитат на: ancitrusa - 27.09.2012 23:50
Аз също съм на мнение че не трябва да се развъждат риби в домашна обстановка.Защото се пита в задачата, в един момент какво правим с многобройното поколение на рибките,ако не намерим пазар??

Подаряваш! Какво лошо има в това?
Прочети и останалите мнения, явно не си го направил, ако наистина мислиш, че това може да е причина да не развъждаш в домашни условия!

HEPOH

Жена ми прочете заглавието на темата и отговори мнго точно. Защо да развъждаме рибки? - Ами защото си нямате друга работа  *JOKINGLY*
Търся мъжки Воален Анц. Албинос

ogogogo

Цитат на: HEPOH - 28.09.2012 00:07
Жена ми прочете заглавието на темата и отговори мнго точно. Защо да развъждаме рибки? - Ами защото си нямате друга работа  *JOKINGLY*
Баш си е права жена ти. *DRINK*
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Nikiengi

Аз лично за удоволствие и да видя кое как става, а и смятам, че доста често съм се справял чудесно, затова като отида в магазина не ме връщат, а и много съм подарявал. Това е неизменна част от ХОБИТО, на мен ми носи удовлетворение.  8-)

митко

Ами за развъждането е казано точно-Кеф, освен ако не е с комерсиална цел.А иначе многото аквариуми са стремеж да имаш всички риби на света.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

easternalien

Цитат на: HEPOH - 28.09.2012 00:07
Цитат на: ogogogo - 28.09.2012 00:09
Баш си е права жена ти. *DRINK*
*spam
Айде сега и жените ги намесихме у "Таа' работа  :-D
Аз колко безмислени занимания съм виждал у моята, ако кажа "ти нямаш ли друга работа", издира ми очите на момента  :-D :-D

ancitrusa

Цитат на: easternalien - 28.09.2012 00:00
Подаряваш! Какво лошо има в това?
Прочети и останалите мнения, явно не си го направил, ако наистина мислиш, че това може да е причина да не развъждаш в домашни условия!
Няма нищо лошо в това да подариш.Но лично аз няма на кого да подаря риби тук, повечето чехи гледат кучета и котки. Акваристите са по малко. А в зоомагазините не ги искат рибите.А иначе когато си бях в България, съм развъждал и подарявал, и продавал рибки.

ELMANTEC

Цитат на: ancitrusa - 27.09.2012 23:50
...аз съм си решил проблема относно популацията на рибите, по най лесния начин.
В всеки аквариум съм пуснал по 1-2 хищни риби които изтребват новородените.

в първия момент мислех да кажа: "тва си е чист геноцид :-D"

но после ми хрумна едно клише: "По силните изяждат по-слабите - естествен подбор." :)

П.П. кой каза наздраве  *DRINK* *DRINK* *DRINK* :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cheesebuerger.de%2Fimages%2Fmore%2Fbigs%2Fa025.gif&hash=757b638d0bb1b1a2e6593980baf3419c45e31f8f

Асен Евгениев

Развъждането е част от хобито. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

ELMANTEC

При хората, а и при животните е известно, че сношаването с близки роднини дава поколения с различни малформации, поради "изкривявания" в ДНК, бля бла бли и т.н.
  При рибките някой забелязал ли е подобно нещо? Има ли проблем ако се чифтосват по братски/сестрински?

А няколко пъти се спомена за некачествени риби - какво се има предвид? И защо тези в къщи да са по-некачествени от тези в реномирания развъдник?  *WASSUP* Кое им е некачествено?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cheesebuerger.de%2Fimages%2Fmore%2Fbigs%2Fa025.gif&hash=757b638d0bb1b1a2e6593980baf3419c45e31f8f

митко

Това често явление по нашите, а и не само по нашите географски ширини, се нарича инбридинг.При всички видове е различно.При африканските цихлиди е естествено, поради особеностите на езерата.При гупите е различно.При тях, както и при много други видове говорим за разпад на гени.От тук следва и слабата имунна система.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

Здравков

Въпрос към тези които мислят че няма смисъл да развъждаш риби в къщи.... как ще спрете живородките си във аквариума да се развъждат? не го решаваме ние това.  :-D А на въпроса на колегата защо ги развъждаме... ми много просто, защото са красиви :) защото чувството да очакваш и наблюдаваш поколението на определен вид е прекрасно, поне за мен. Друг е въпроса дали ще си избиеш част от разходите по хобито или ще зарадваш колега или приятел.

Niikii

Колеги аз отглеждам цихлиди Малави М'буна. Първата ми цел при развъждането е селекция. Може да влезете в един зоомагазин(повечето) и да видите какви рибки продават. Това по точно всеки го знае. Рибата се развива по много по различен начин, когато се гледа в подходящата за нея среда и се храни с качествена храна. След това ако има някой желаещ съм продавал по 10/15 бр. за 20/25 лв. и парите отиват по аквариума, я за храна, я за нова техника. 

Относно колегите то Чехия, Словакия и Германия едва ли ще можем да ги спрем. От тях може да си вземем рибета за да подсилим гена с някое дивоуловено рибе. Като цяло ние гледаме красотата на рибата и това е което най-красиво за нас това си взимаме нали ???

Similar topics (5)

55903

Публикации: 4
Прегледи: 3024

16751

Публикации: 0
Прегледи: 4310

42028

Публикации: 14
Прегледи: 7285

11341

Публикации: 69