• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 23:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Защо да развъждаме рибки?!?

Започната от ELMANTEC, 27.09.2012 16:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ELMANTEC

Предварително се извинявам ако някой се засегне от темата ми - трябва да знаете че не ми е това целта.  *DRINK*

Та това което искам да подложа на дискусия е свързано с размножаването на аквариумните рибки, било то солено- или сладководни. Чудех се просто какъв изобщо е смисълът от това упражнение. (Не казвам, че няма!)
  Както повечето сигурно знаете, а и то се вижда, нов съм в занаята, от около 45 дни имам аквариум и то за първи път.

Вчера, докато си пийвах биричка и разглеждах форума за да се образовам и аз малко по темата се замислих: Защо му е на човек да развъжда поколения риби, освен ако не ги продава? (Тази причина е очеизвадна. :)) Раждат се малките рибки - 20, 30, 40 или 52, в краен случай 109бр.  :-D изхранваме ги, докарваме ги до юношеска възраст и...КАКВО СЕ СЛУЧВА ТУК не ми е ясно. Какво се правят всички тези рибки?
  Предполага се, че акваристът вече си има спретнат, добре балансиран и уютен аквариум, за какво са му тея рибета, освен за гордост, щото видиш ли мога да накарам рибите да раждат -йййееа  *privet* ! :-D

Мисълта ми е какво правите с поотрасналите, вече готови за вадене от родилката рибки? :)

Не ми се иска темата да поражда лоши чувства у някого или да постъпват коментари тип: "Земи прочети малко бе келеш!!!!!". Просто бих искал да разбера от личният опит на някого, какво се прави в такава ситуация. И да си подискутираме малко. :)

Та в общи линии това си мислех. :) :)  *DRINK*

Edit: наложи се да наблегна на някои фрази, защото май останах неразбран :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cheesebuerger.de%2Fimages%2Fmore%2Fbigs%2Fa025.gif&hash=757b638d0bb1b1a2e6593980baf3419c45e31f8f

rollon

Така има голяма разлика в удовлетворението от това да развъдиш живораждаща риба или хайверна.Някой риби се размножават при строго определени условия и осъществяването на този процес е доказателство пред акваристa,че той е успял да създаде именно такива условия в аквариума.И последен,но не по-маловажен е фактът,че поведението на рибите,когато се грижат за потомство си(особено цихлидите) е доста интересно.

ELMANTEC

Това звучи интересно :)

А какво се прави 30-те малки молинезиики, които вече са готови да навлезнат в обществото - изобщо оцеляват ли толкова и какво ги правите ако аквариумът е вече достатъчно заселен?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cheesebuerger.de%2Fimages%2Fmore%2Fbigs%2Fa025.gif&hash=757b638d0bb1b1a2e6593980baf3419c45e31f8f

ogogogo

Тема която е много на място.
Аз съм на мнение че е пълна глупост да се развъждат риби в домашна обстановка
без да имаш конкретна цел.
Има и доста заблудени които,си мислят че ще забогатеят от продажбата на определен брой риби и
ги пускат на безумни цени.Когато обаче се сблъскат с реалността разочарованието е пълно.
Най са ми смешни тия с разни цихлиди които са непродаваеми.Идваха при мен със страшно самочувствие
и големи цени а,след като им откажех и минеха при двама-трима колеги започваха да се молят да им ги взема
без пари че нямали възможност да ги хранят.
Скоро един потребител в друг форум много ентусиазирано питаше дали неговите Крибензиси са половозрели че,
много искал да ги развъди.Крибензисите са едни от най-непродаваемите риби.Чудех се дали да не го попитам каква е целта на упражнението но се отказах.
Така че,моя съвет е:Не се занимавайте с безмислени неща.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

HEPOH

Според мен темата е напълно излишна. Няма да доведе до нищо. Спираме да развъждаме и ще гледаме това, което Чехите благоволят да ни изпратят  *dontknow*
Търся мъжки Воален Анц. Албинос

Bolta

Аз съм развъждал няколко вида риби. Ако броим и живородките значи те са: Гупи, Хелери, Молинезии... а от хайверните Скаларии, Данио, Крибензиси, Анциструси, Рамирези и вече няколко вида Африканци - Малави Мбуна.
Винаги съм го правил на първо място от любопитство, след това се кефя като ги наблюдавам, докато растат и последно, ако имам възможност да поддържам донякъде аквариумите си с някакви продажби. Разбирам, че това последното е малко безсмислено и остава само хамалогията, но въпреки това продължавам да го правя... може би защото надделява факта, че просто ми харесва да ги наблюдавам как се развиват. Естествено за целта трябват няколко аквариума. Хоби... кво да правиш... при някои хора им влиза повече под кожата, отколкото при други. ;-)

ogogogo

Цитат на: HEPOH - 27.09.2012 17:55
Според мен темата е напълно излишна. Няма да доведе до нищо. Спираме да развъждаме и ще гледаме това, което Чехите благоволят да ни изпратят  *dontknow*
Тук не става въпрос за развъдни ферми а,за развъждане в домашни условия.
Та точно как ще спрем Чехите?Като въдим некачествени риби вкъщи ли?
Или хибриди?Или изкривени от инбридинг живородки?
Ти ходил ли си във ферма в Чехия за да видиш как се прави в белите държави?

easternalien

Споделям мненията на колегите Bolta и rollon :)
За мен това си е част от хобито. Да развъдиш вид, да му подсигуриш необходимите условия и храна, да ги отгледаш до възрастен екземпляр, за мен си е истинско удолетворение и кеф, за това, което правя!  След това, отново с кеф ги раздавам и подарявам. Разбирам и хората, които развъждат с комерсиална цел, за да си възвърнат от разходите или вложат парите в нова техника или риби. Има и такива, които мислят, че ще правят пари....Общо взето, всеки си има собствено виждане, но се радвам на хората, които го правят само за удоволствие :)
Мир и бира  *DRINK*

buchkata

Домашния акварист развъжда рибите главно " ЗА СПОРТА " и когато се сблъска с проблема пласмент,тогава се разочарова.По упоритите продължават и се радват на тръпката с всеки нов вид,който развъждат.Чувството е невероятно и изумително.Вид преживяване,на което пожелавам всеки да може да се наслади и почувства.

Вени

Аз го правя за кеф и след като поотраснат ги подарявам на приятели за да не дават по 2лв за (гупа,хелер,молинеза,тернеция,кардинал и тн......) спорта е най важен! *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK*

meshov

Здравейте,
Развъждането и аз го правя за удоволствие и предизвикателство от нов вид. Това ми е хоби, а не професия, предполага се че ти носи радост.
Ако имам в повече рибки раздавам на приятели, един път съм ги дал на магазин, но не се пазарих за цена.
Също и при смяна на рибките когато настоящите остареят. За целта си вземам една рибка през 2-3 поколения която е обикновено внос за да нямам некачествени риби.
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.

elblanko

Не може да се отговори еднозначно на въпросите ти, ти сам трябва да решиш дали ще го правиш за удоволствие или не, ако искаш да забогатееш вече са ти казали че няма как да стане, но според мене поне можеш да си избиеш парите, но не и ако гледаш популярни за България видове като молинезии.
Цитат на: ogogogo - 27.09.2012 17:40
Тема която е много на място.
Аз съм на мнение че е пълна глупост да се развъждат риби в домашна обстановка
без да имаш конкретна цел.
Има и доста заблудени които,си мислят че ще забогатеят от продажбата на определен брой риби и
ги пускат на безумни цени.Когато обаче се сблъскат с реалността разочарованието е пълно.
Най са ми смешни тия с разни цихлиди които са непродаваеми.Идваха при мен със страшно самочувствие
и големи цени а,след като им откажех и минеха при двама-трима колеги започваха да се молят да им ги взема
без пари че нямали възможност да ги хранят.
Ми тези хора са имали конкретна цел, искали са да ти ги продадат.   :-D  :-D  :-D
Аз бих казал че преди да развъждате риби трябва първо да проверите пазара, има видове с които пазара е направо залят и няма кой да ви ги купи, ако имате обаче рядко срещана в България риба спокойно може да продадете малките и дори да си избиете рибите които сте купили.
Така че според конкретната риба и конкретен отговор, молинезиите може да ги развъждаш само за удоволствие.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

HEPOH

Напълно подкрепям постовете на колегите по-нагоре. За мен няма по-хубаво от това да видиш как рибките започват да порастват и да се оцветяват. Подарявам,разменям и продавам (парите пак отиват по акв. магазини).
ЦитатТук не става въпрос за развъдни ферми а,за развъждане в домашни условия.
Та точно как ще спрем Чехите?Като въдим некачествени риби вкъщи ли?
Или хибриди?Или изкривени от инбридинг живородки?
Ти ходил ли си във ферма в Чехия за да видиш как се прави в белите държави?
Нямах предвид да спрем Чехите;С некачествените има и мн качествени.Не съм ходил в Чехия,

А сега малко въпроси от мен:
1.Всички рибки,който продаваш ли са внос?
2.Вносните рибки избираш ли ги или каквото пратят?
3.Какъв инкубационен период преминават?

ogogogo

Цитат на: HEPOH - 27.09.2012 20:04
Напълно подкрепям постовете на колегите по-нагоре. За мен няма по-хубаво от това да видиш как рибките започват да порастват и да се оцветяват. Подарявам,разменям и продавам (парите пак отиват по акв. магазини). Нямах предвид да спрем Чехите;С некачествените има и мн качествени.Не съм ходил в Чехия,

А сега малко въпроси от мен:
1.Всички рибки,който продаваш ли са внос?
2.Вносните рибки избираш ли ги или каквото пратят?
3.Какъв инкубационен период преминават?
Разбира се че,не всички риби са внос,има много добри развъдчици в България които,вадят много качествена риба.
Вносните риби си ги избирам и то много внимателно.
Инкубационния период и адаптацията преминават в базата и варира от една седмица до 20 дни(зависи от дестинацията на вноса и вида на рибата).

Иначе се изместваш от темата да ти кажа.Прочети внимателно първия пост в темата.

HEPOH

Да, може би се отплеснах. Както и аз казах тази тема не води до нищо. Във всеки пазар има и хубава и лоша стока.Ай Наздраве

Similar topics (5)

56444

Публикации: 8
Прегледи: 5281

26051

Публикации: 21
Прегледи: 9296

3934

Публикации: 30
Прегледи: 12684

22388