• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.07.2025 23:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бети - общи въпроси

Започната от Nemo, 05.05.2005 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

m3n7alsnak3

Благодаря, а само да попитам, женската може ли в общия аквариум, с няколко хелера и няколко гупи, или по-добре да е отделна в буркан дето се вика. И още един въпрос, при повторното връщане, женската пак ли в "изолатора" или направо при мъжката, или зависи от това, дали мъжкия е направил гнездо. :)

stilista

Цитат на: m3n7alsnak3 - 04.09.2012 16:14
Благодаря, а само да попитам, женската може ли в общия аквариум, с няколко хелера и няколко гупи, или по-добре да е отделна в буркан дето се вика. И още един въпрос, при повторното връщане, женската пак ли в "изолатора" или направо при мъжката, или зависи от това, дали мъжкия е направил гнездо. :)
Може в общия акварим.След 2 седмици ги събери по схемата и дано стане.Женската се слага в буркана за да стимулира мъжкия да прави гнездо.
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Myxa TepopucT

Stilista аз нали казах, че нещо не мога(не ми зарежда) да увелича размера на снимките и не мога да ги видя добре.

m3n7alsnak3

хм.. доста интересно. днес през деня не съм пускал лампата, и мъжкия е започнал да прави гнездо около стиропора.... тоя май не е много в час :D цял ден не съм бил в стаята, и не съм пускал и лампата, и така. някакви идеи. иначе ако и сега не стане ще ги разделям.

stilista

Цитат на: Myxa TepopucT - 04.09.2012 18:31
Stilista аз нали казах, че нещо не мога(не ми зарежда) да увелича размера на снимките и не мога да ги видя добре.

Когато не си сигурен в нещо няма смисъл да отговаряш и да подвеждаш колега защото иначе си е чист спам.
Цитат на: m3n7alsnak3 - 04.09.2012 19:37
хм.. доста интересно. днес през деня не съм пускал лампата, и мъжкия е започнал да прави гнездо около стиропора.... тоя май не е много в час :D цял ден не съм бил в стаята, и не съм пускал и лампата, и така. някакви идеи. иначе ако и сега не стане ще ги разделям.
Еми трябва му спокойствие и уединение така да се каже.Може да му се пусне лампа но е добре да е слаба и осветлението да е приглушено.Когато е готов и пуснеш женската гледай да си наблизо че след като я "изтиска"може да прояви агресия и да изка да я убие.
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

ivomark

И сега за да не пускам нова тема ще пиша тук. Този мъжкар понесе сериозен бой от женската... след което беше отделен да се възстановява. В момента е на 100% обаче има нещо което ме притеснява. Сякаш го е налегнал мързела. Чуди се къде да се скрие така че да не плува много. Не плува особено много. Стои по дъното. Храни се както обикновено. Помислих си "хей, бетите не обичат силни течения" и викам ще му спра машинката. Спрях я, след това той започна да се прави на умрял - стои на 1 място около минута и нищо. Обикновено се крие зад филтъра или долу имам една декорация. Имам видео материал, само че е много голям за да го кача.

малко инфо за аквариума: 52 литра, има си вътрешен филтър, водата се сменя веднъж седмично по 10 литра, другарчетата му са 10 обикновени неона и 2 кардинала, само че те са си перфектно  :-) всички си хапват GranoMix на JBL. Водораслите са 5 стръкчета валиснерия (ще взема още като започна училище че базата на Владо в Бургас ми е до спирката на автобуса) Грунда е смесен - едър и ситен, купен е от зоомаркета в мола.

Преди рибоците бяха в 40л. аквариум, само че проблемите с мъжкаря дойдоха 2 седмици след като ги преместих в 52 литровия. В главата ми сякаш се върти сценария да остарява... но незнам.  Очаквам предложения и предположения  *privet*

bb7eam

Здравейте! Наскоро ми подариха мъжка бета и за сега съм я сложил в 20л аква, защото не знам дали няма да имам проблеми с другите риби.. а те са 3 коридораса, 5 черни и 5 сини неонки, златен анцитрус, една молинезия и един вишнев барбус (подарен) ;д Всичко това в 70 л вода и разнообразна растителност. Четох подобни теми, но реших да направя нова тема за моята ситуация, защото имаше разнородни мнения. За сега се чувства добре в малкия съд, но предпочитам да я гледам в общия акврарум, ако не е проблем. И последно да ми препоръчате храна за бети, защото сега я храня с тетрамин - чипс. Благодаря предварително :))) поздрави!

Nikiengi

Според мен не би трябвало да има проблем да живее в общия аквариум, но тя би се чувствала по-добре в малкия. За Бетите предимно жива или замразена храна (артемия, хирономус, някаква кайма), моите твърдо отказват суха храна.  :-)

bb7eam

Цитат на: Nikiengi - 13.09.2012 12:56
Според мен не би трябвало да има проблем да живее в общия аквариум, но тя би се чувствала по-добре в малкия. За Бетите предимно жива или замразена храна (артемия, хирономус, някаква кайма), моите твърдо отказват суха храна.  :-)
А тази кайма от какво се прави? чувал съм, че някой им дават сушени моркови и дафинови листа за аромат.

Nikiengi

Има доста рецепти тук във форума, предимно за Дискуси, аз моята я правя от филе от Хек, храна за рибки на люспи (аз предпочитам на Тропикал), скилидка чесън, попарен спанак и белени скариди. Мелиш, пасираш, добавяш едно пакетче желатин по рецепта и - в плика, изглаждаш на тънко и във фризера.

m3n7alsnak3

Такааа... продължава си борбата с тия бети :D От вчера сутринта ме нямаше, и днес имаше прилично гнездо. Женската беше в изолатора, цялата на бели ивици, и като я пуснах... тя се скри. мъжкия танцуваше под гнездото, гонеше я чат пат, но тя си се крие на едно място и излиза колкото да поеме въздух и пак там. Иначе се е понадула бая, абе общо взето всички белези си ги има... *HELP*

cwetalin

Мъничък е и не знае какво да прави. А и не е гледал филми в интернет да се научи :)
Явно не си постоянно при тях, което е добре. Остави си ги на спокойствие и ще стане работата.
За светлината - аз не пускам изрично лампа над развърните аквариуми. Не мисля че им трябва, в блатата едва ли им е много светло.
А храна за бебетата приготви ли си?

ivomark

Така. Няколко съвета:

1. Подготви храна за бебетата, ако не знаеш как, пиши и ще те светнем.

2. Сложи им някакво покривало, да не виждат какво става наоколо или ги сложи някъде насаме. Не ги оставяй на произвола на съдбата, но и не ги зяпай нон стоп. Искат си спокойствието. Просто от време на време им хвърляй по един поглед.

3. Не се отчайвай. Преди 2 месеца някъде и аз щях да ги размножавам, гнездо, танци, ала бала и накрая - нито 1 зрънце хайвер не беше пуснала свидливката   :karamse: . Проблема не е при теб - или в женската, че не си пуска хайвера, или че мъжа и е неопитен. Ако имаш търпение продължавай да опитваш и все ще стане  *THUMBS UP*

m3n7alsnak3

Последното, което ми казаха, е че женската е доста по-дребна от мъжкия (към 2 пъти) и за това така се крие

ivomark

Цитат на: m3n7alsnak3 - 09.10.2012 15:34
Последното, което ми казаха, е че женската е доста по-дребна от мъжкия (към 2 пъти) и за това така се крие

Оооо, голяма грешка. 1 че не е задължително да е по-малка от мъжкия, 2 че се крие, защото мъжкият ще я бие, но това е напълно нормално за бетите  :-)

Similar topics (5)

11614

Публикации: 13
Прегледи: 7565

54910

Публикации: 8
Прегледи: 3822

48052

Публикации: 0
Прегледи: 2901

43919

Публикации: 37