• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

ЖАБУРНЯК

Започната от jovani, 16.12.2005 10:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Атанас Казаков

Raven

и какви проблеми предизвикват високите нитрати :?:

виждал съм аквариуми със нива около 150 ppm ,а проблеми нямаше ,даже растенията процъфтяват а рибите се чувстват добре- или поне не умират ,а водорасли нещеш ли няма никакви.
проблемите идват от нитрити ,амоняк ,фосфати и други вещества които говорят за небалансирана система и объркан азотен цикъл- тоест неефективна филтрация.аз още не съм успявал да си докарам нитратите над 10-20 ppm за повече от два-три  дни  - толкова им трябва обикновенно на растенията ми за да ги свалят до 0.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

аз съм замервал нива на нитрати около 80 ppm.
сетих се да ги премеря,след като забелязах разтворените и зачервени хриле на рибите.
нямах обаче рест за братчетата на нитратите,
затова не мога да твърдя със сигурност,че нитратите са понатровили рибите.
едно е сигурно.има ли високи нива на нитрати е много вероятно бактериите да не могат да се справят с азота  и нитритите. :cry:
Никой не се е родил научен.

dido

Това всъщност не е сигурно. Моите нитрати са над 200 мг/л, нитрити и амоняк - 0.

Атанас Казаков

Това до какъв извод води - че нитрат 200мг./л. е полезен ли?

Raven

не,просто не са вредни за рибите , или поне не толкова колкото останалите фактори.
в по горният случай хрилете на рибите най вероятно са били зачервени от нещо друго- нитрити или амоняк примерно.
високите нитрати не водят до появата на водорасли или други проблеми с рибите и растенията,тези проблеми се появяват когато се наруши азотният цикъл и скочи нивото на други вещества.
специално съм наблюдавал внимателно процъфтяващи аквариуми със много високи нива на нитрати ,мога да дам за пример поне три такива,и за това съм сигурен в твърдението си.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Цитат на: Атанас КазаковТова до какъв извод води - че нитрат 200мг./л. е полезен ли?

Това е в отговор на поста на Живко - че високите нитрати почти сигурно значат високи нитрити и амоняк.

Boby_

Естествено, че не могат да се сравняват нитартите по токсичност с нитрити или амоняк. Но това не означава, че не вредят. Аз пак ще си запея моята стара песен, но това е животът - нитратите причиняват стрес, а чрез него - косвено и отслабване на имунната система, а от там и болести.
Нива на нитрати над 40 мг/л вече са стресогенен фактор, а над 100 рибите не биха оцелели дълго време без последствия.