• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 23:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване при бетите.Нужна ми е помощ. :)

Започната от vanko563, 16.08.2012 16:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vanko563

Значи как да започна вчера взех бети и прочетох доста литература за тях и разбрах доста важни неща които по нататък ще ми послужат. Така започвам да разказвам: Бетите ми са "Бета спленденс" на латински "Betta splendens" те са две зрели рибки мъжка и женска в 30 лит. аквариум спазил съм тези изисквания (воден стълб - 15 см. температура 26,5 градуса по целзии). Така и днес (на втория ден) вече имат хайвер така изчаках мъжкия напълно да изчерпа женската тоест да вземе и оплоди всичкия хайвер, след това той започна  да  я  преследва извадих я и я преместих в друг аквариум. Дотук изчетох доста литература и сега ако може някой от вас да ми споделят някой друг съвет за тези риби на този етап. Благодаря предварително! ;)))

П.П. - Извинявам се ако някъде е задаван подобен въпрос и преди.

pl86

Сега чакаш, като видиш че малките вече плуват, вадиш таткото и започваш да ги храниш с микрочервей по 3-4 пъти на ден, малко като поотраснат, ще видиш - определено се вижда как растат, тогава може да им даваш новоизлюпена артемия, като отраснат още повече .. тогава вече като добавка, не основна храна - малко стрита суха храна като намаляш храненията на две на ден, и след това на нарязан замразен хирономус.

Аз така отгледах мойте бети. Само темперетурата е малко ниска, но не я пипай сега щом вече са хвърлили. При мен беше 29, колегите тук казват, че дори при 31-32 ги размножават. Иначе 26.5 е супер за възрастна бета.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

easternalien

Сега идва по-трудното да опазиш здрави рибоченца.
http://aquariumbg.com/forum/labirintovi/beta-procheti-predi-da-zadavash-vaprosi/
Като се излюпат, захрани с инфузория. някои казват, че може и направо с новоизлюпена артемия. При мен артемията им беше голяма и си трябваше инфозория. След 5-6 дни давай и артемия.
Успех :)

Penta

Надявам се да не се засегнете от малката ми забележка:
"Започваш да ги храниш с микрочервей" , "Захрани с инфузория" .. лично за мен същия ефект би имало и " Издой кравата"

Доста хора нямаме крава на двора, нито буркан с инфузории на балкона :(
Артемия - добре, в магазина има. Но микрочервей и инфузории не се намират току-така.

paolo6481

Мислех да го пиша и аз но не посмях.Преди много години бетите съм ги захранвал с жълтък от яйце.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

vanko563

Благодаря ви за изчерпателната информация сега като знам това ще ми е много по лесно и за напред ако имам някакви въпроси ще питам отново и пак благодаря *thanks  !!!  

П.П. - Утре или вдругиден ще ви напиша за малките и сигурно ще имам някои друг въпрос.
: 16.08.2012г 21:09ч
Хайверът понамаля, но рибки не се виждат. *dontknow* *dontknow*

rampage

мъжкия продължава ли да се грижи за гнездото след като се раздвижат малките той става много активен ходи тук там оправя гнездото малките се излюпват след 24-36 часа и трябва да ги забележиш почват да падат надолу той ходи и ги вдига пак нагоре

kamenov

При температура около 30 градуса се люпят до 24 часа, а са свободно плуващи на другия ден, тогава почваш да захранваш.

vanko563

Мерси за информацията той точно това прави падат малки бели нещица и той ги вдига пак горе но лошото е, че грундът е под тях и те падат върху него и ме е страх да не се заклещят долу.  *dontknow*
: 17.08.2012г 19:07ч
Искам да благодаря на всички вече открих и разпознах малките рибки.Сега последен въпрос какво да правя да преместя ли мъжкият или не   рибките вече се излюпиха днес  17.08.2012

rollon

Когато рибките почнат да плуват самостоятелно може да махнеш мъжкия макар че от личен опит знам,че и преди това да го махнеш не е проблем за тяхното оцеляване :)

vanko563

А приблизително за колко време израстват ?

rollon

Напиши в youtube Betta fish fry 2 weeks old например и ще видиш колко са големи на 2 седмици и т.н.Неравномерно израстват по принцип-някой от люпилото по-бързо растат,други по-бавно  :-)

vanko563

Проблем,  не се  виждат малки  а  вече е 3 ден. На 1-2 ги виждах но сега ги няма :?   *dontknow*

Similar topics (5)

30262

Започната от xD

Публикации: 9
Прегледи: 4031

10040

Публикации: 12
Прегледи: 5659

13351

Публикации: 6
Прегледи: 4244

53744