• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2024 05:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

рефлекто

Започната от 77, 21.05.2004 00:55

« назад - напред »

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

mistar_ti

аз пак ви предлагам да вземете една пвц тръба за канализация да я срежете през средата монтирате нещата вътре и облепяте с фолио отстрани за да затворите тръбата можете да сложите или дърво или някой по здрав материал  :shock:
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

dido

Идеята ти е много добра. А дали има подобни тръби с диаметър 40-50 см?

abaro

PVC тръби българско производство има ф16, 20, 25, 32, 40, 50, 75, 110, 125, 160 мм и т.н.
Ако ще ползваш PVC мисля че по добрия вариант е PVC улук - той е с почти трапецовидно сечение което за рефлектор е по подходящо.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

patter

Тя е старичка темата, но тъкмо сега съм се замислил над този въпрос. Идеята е да ползвам PVC тръба, но се чудя как да избера диаметъра и - фокусно разстояние и т.н. Не си спомням нищо от физиката - как се изчисляваше :-(

Иначе за отражател взех алуминиево фолио, което се ползва при климатичните и отоплителни инсталации. На пръв поглед изглежа добре т.е. би трябжало да има голяма отражателна способност.

 Та да се върнем на тръбите - лампите са ми Т5 на Филипс (тънички), така че мога да ги събера  и в тесни тръби ...  

Има ли начин да изчисля оптималния диаметър на тръбата и растоянието на лампата до нея ? (Мисля да срежа тръбата точно по средата)

N.Nobs

Големината на рефлектора не би трябвало да е от значение.От значение е формата му.Виж колко лампи ще сложиш и избери така диаметъра на тръбата че да покриват почти цялата повърхност на аквариума за да не се получават тъмни зони.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

да не е много голяма гледай че са кютуци..
аз си слагах канализация в двора от 400 мм. тръби преди няколко дена и една тръба я разтоварваха по двама човека ,толкова тежеше.
а има и по големи.
най добре отиди краи някои магазин за мокети и балатуми и помоли да ти дадът пвц тръба от мокет- тя е пак 110 мм. но е много по тънкостенна и лека и се обработва много по лесно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

abaro

За patter:
Виж този линк   http://www.ukrop.info/html/aqua/lamps/reflect/reflect.htm
Там много хубаво е обяснено
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

patter

Много хубав линк :-)

Аз си мисля да направя на всяка лампа рефлектор:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fpatter.f2o.org%2FGraphic1.jpg&hash=08ba8fa74368ec0417ed200867fd959e51e7c250

В първия вариант ще има само две лампи, после ако се наложи ще сложа още две. Основната идея е да не правя цял капак ( и после да му мисля  охлаждане  :twisted: ) а да закрепя само тези "рефлектори" с няколко шини, като "запуша" краищата за да не светят от там.

abaro

Помисли по-добре и за охлаждането на лампите. Трябва да има някакви отвори на рефлекторите за циркулация на въздуха. Т5 работят и при по-висока температура но все пак. Аз съм с две лампи с общ трапецовиден рефлектор и понеже не съм предвидил охлаждане доста се загряват.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

miTko

Цитат на: "abaro"За patter:
Виж този линк   http://www.ukrop.info/html/aqua/lamps/reflect/reflect.htm
Там много хубаво е обяснено
Колонката "без рефлектор" означава, че тръбата е гола и не е заградена от никакви повърхности!!!Нещо като идеален случай. Ако има дори една плоска повърхност отгоре(най-често е с бял цвят), резултатът няма да е толкова нисък.
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Наистина много хубава руска статия!

Ето какъв самоделен капак сътворих аз преди няколко месеца:
Височината е само към 5 см.  Поради рефлекторите вътре в капака няма разсейване на светлина зад аквариума:
http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/3/6/full.jpg

Отвьтре има бяла боя, а напречните летвички служат за да придават здравина но също така отвътре в тях завинтих винтовете дето държат рефлекторите:
http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/3/6/above.jpg

Понеже рамките на тия аквариуми имат вътрешен ъгъл около 1 см от височината на капака "влиза" в аквариума и капака изглежда още по-нисък:
http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/3/6/lip.jpg

Отгоре капака е покрит с тънка мрежа за комари която е от фибростъкло и не гори.  Просто я изръзах много точно и я прилепих с много малки капки каноконлит на всеки 2-3 см:
http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/3/6/height.jpg

Рефлекторите, мреята, летвичките отблизо.  Когато аквариума се гледа отпред или отстрани не се вижда никаква светлина да излиза от него:
http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/3/6/lightseepage.jpg


Мрежата отблизо.  Има и алуминиева такава мрежа.
http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/3/6/mesh.jpg

Поглед отвътре. Рефлецторите са от ламарина използвана за олуци и не отразяват много но затова пък имам достатъчно лампи.
Лампите са закрепени към рефлекторите със тънка зелена тел която е прихваната към винтовете дето държат рефлецторите към летвичките.
http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/3/6/inside.jpg

Силикон вместо специални капачки.  Специалните капачки не са скъпи но са прекалено дълги, а така със силикона всичко е много компактно.  Просто увих жиците стабиолно около контактите на лампите, малко с клещи, а после омазах отвсякъде със силкона:
http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/3/6/silicone.jpg

Отвън боята е нанесена 3 пъти с парцалче - май се вика "байцване" - просто боята се размазва и избърсва с натискане.  Така се текстурата на дървото остава видима.

Баласта е извън капака, под аквариума.

--Николай

Violeta

Май мястото на тази тема е в "Направи си сам" :wink:
А иначе вместо да се мъчите да режете тръби мога да ви предложа да видите нашите рефлектори. Според мен е далеч по-лесно и евтино. Ако искате, де :D
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

NikolaV

Цитат на: "Violeta"Май мястото на тази тема е в "Направи си сам" :wink:
А иначе вместо да се мъчите да режете тръби мога да ви предложа да видите нашите рефлектори. Според мен е далеч по-лесно и евтино. Ако искате, де :D
Ми да видиме де! Дай някоя снимка! :-)

Violeta

Ето.
http://photo.domainbg.com/album_personal.php?user_id=14

Малко се срамувам от снимките, защото са направени със служебния фотоапарат и, естествено, са непрофесионални, но ще имате обща представа. Осветителното тяло не е за аквариум, а е бактерициден осветител за хранително-вкусовата промишленост, но рефлекторите за аквариуми ги правим от същия материал. Той е съвсем тъничък - 0.4 мм и лесно се огъва по формата на каквото и да е осветително тяло. Това е от мен :D
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

patter

@Violeta - права си, че вашите рефлектори изглеждат (а и сигурно "работят") по-добре, но има един малък проблем - живея във Варна. Ако си поръчам при вас рефлектори ще трябва по някакъв начин да си ги взема :-)

Малко трудно (според мен) ще се разберем и как да ги направите, т.е. размери, закрепване и т.н.

Ако имаш идея как може да се организира това и можеш да ми дадеш приблизителна ценова оферта с радост ще си поръчам :-) Не горя от желание да се правя на домашен майстор