• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Проблем с Бакопа и Лимонче

Започната от marto557, 06.04.2012 15:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

marto557

Здравейте, колеги!

Имам нужда от малко помощ. Преди около две седмици забелязах, че по листата на растенията ми се появиха признаци на множество липси - пожълтяване, изсъхване по ръбовете, младите листа оставаха малки и т.н. В резултат на това реших, че вече е време да започна да торя и си взех JBL Ferropol 24 и JBL Ferrotabs. След една седмица ми направи впечатление, че листата на Бакопата (Bacopa australis) и Лимончето (Hygrophila corymbosa) започват да загниват, по-точно станаха прозрачни и за около ден окапваха. Така и си заминаха повечто от тях за няма 4, 5 дена. Подозирам, че съм преторил ситуацията, защото слагах по 2 капки от  JBL Ferropol 24 всеки ден (в упътването пишеше по 1 на 50 литра или 2 в случай на повишена нужда)
Ето информация за аквариума:

85 литра (80 действително)
   осветление - 1x 18W Sylvania Aquastar + 1x 18W Sylvania GroLux - работят средно по 7 часа на ден
   филтрация - вътрешен филтър - 500 л/ч
   растения - валиснерия, Sagittaria platyphylla, няколко анубиаса, Bacopa caroliniana + посочените по-горе растения
   обитатели - 3 рамирези, 2 какадута, 6 разбори, 4 коридораса, 2 анциструса

След като видях изгнилите листа смених 1/3 от водата (миналата събота) и спрях торенето. После направих още една смяна в сряда. Дали наистина сам съм прецакал положението с преторяването? Да продължавам ли да торя, но този път с 1 капка JBL Ferropol 24 на ден?

Показатели на водата:
NO3 - 10
NO2 - 0
GH - 8-16
KH - 3
pH - 6,4-6,8
Cl2 - 0

Ето и малко снимки:

assenas

Лимончето иска много светлина (1w/l), а бакопата обратно. Затова едната страда на дъното, а другата близо до повърхността. Нека се изкажат и други де.

NO CARRIER

Растенията изпитват вопиюща нужда за калий.  *privet* Отиваш в някоя агроаптека и търсиш калиев нитрат или калиев сулфат. И да не забравиш да сменяш често водата.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

marto557

Благодаря за отговорите. За количеството на калиевия сулфат/нитрат ще се разровя из форума, а дали да продължавам да слагам от торовете (JBL Ferropol 24 и JBL Ferrotabs) заедно с него?

NO CARRIER

Лошото на фирмените торове е, че не винаги пише точното съдържание на елементите. По името феро* съдя, че наблягат основно на желязото, а калият май просто присъства.
http://www.theaquatools.com/fertilization-calculator Виж тук за дозировката на калий. Избери по-ниска доза, защото не подаваш CO2, а и светлото ти е слабо.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

marto557

Относно осветлението, от скоро се чудя дали да сложа още една Grolux 18W, ама засега се въздържам заради анубиасите.

Similar topics (5)

39429

Започната от Sandro

Отговори: 6
Прегледи: 10423

3510

Започната от Trobata

Отговори: 35
Прегледи: 20243

51037

Отговори: 12
Прегледи: 8826