• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 01:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Съжителство на бети

Започната от Desidy, 25.03.2012 16:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desidy

Здравейте, никога не съм гледала бети и сега имам проблем. Преди седмица ми дадоха две - мъжка и женска, които се разбират чудесно, но ме посъветваха да взема още една женска. Вчера взех една хубава женска синя, като мъжкия и стана кошмар. Мъжкия й се перчи в началото, но после я подгони, после и старата женска започна да я тормози. Сега е отделена в една родилка, но незнам какво да я правя. Възможно ли е новата да е мъжка?
Новата:

Другите две:
12л Бета
30л Раци джуджета и ред чери

reaskol

Женска си е, а мъжкия я е харесал и затова я бие  :-D

Desidy

:-(, а сега аз какво да правя? Ако я пусна няма ли пак да я погнат?
12л Бета

reaskol

Сигурно, но като гледам и другата женска е хапана  :-)

Desidy

Ами тя така си дойде, но откакто е при мен не е гонена или хапана. Мъжкия стои до родилката и постоянно се ежи на новата женска, а другата сякаш се опитва да му привлече вниманието-постоянно се върти край него.
12л Бета

danielm

това са свалки ...
остави ги и скоро ще ги видиш да танцуват!
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

Desidy

Снощи пуснах новата женска от "затвора" /другите цял ден се ежиха пред родилката/ и нямаше проблем. От време на мреме настръхват, но до там, няма гонене. Сутринта като ги хранех плуваха заедно. Довечера ще видим какво е положението!
12л Бета

Desidy

Вчера след доста грубости новата женска хвърли хайвер, мъжкия беше направил микроскопично гнездо, но не тръгна да го събира.
Днес агресията е в пълна сила-гони я и я хапе и пак са разделени. Явно трябва да подаря женската, защото не ми е приятно постоянно да гледам бой в аквата, а нямам къде да я отделя!
12л Бета

бетичка

И при мен е така, но без 2 женски.Аз имам само една двойка, която не иска да се чивтосва.Аз сега съм ги сложила в отделни аквариуми, но  са един до друг.Когато пусна женската при мъвката те се сбиват и винаги женската е пострадала. Кажете ми мога ли да направя нещо и дали жеската е готова, защото мъжкият сам си прави гнезда. *HELP* *HELP* *HELP*

EKLIPSIS

Бетите са си трудни риби,но за мен избягването на прекомерна агресия от мъжкия може да стане само когато има повече женски бети,така агресията ще се преразпредели и всички женски ще ядат по малко бой ,но няма да е фатално за никоя,а ако в аквариума има само една или две женски и мъжкия постоянно ги бие има риск женските да умрат,макар че бетите имат уникална способност да им зарастват перките много бързо и естествено.

Dan4o70

Каква е целта ти? За да вземеш бети и от двата пола + още една женска ,сигурно би искала да отгледаш потомство.Аз лично те съветвам да отделиш двете женски заедно ,отделно от мъжкият(ако нямаш друг аквариум,може и в два буркана по отделно ).Слагаш прозрачен съд или родилка в аквариума при мъжкият и наблюдаваш женската,ако и се появят вертикални черти,значи е готова.Мъжкият прави гнездо,можеш да го улесниш,като сложиш плаващи растения(ричия) , за по добро захващане на мехурчетата.Температурата на водата от пускането на женската в родилното или прозрачно съдче да е 26-27 градуса.Дъното на аквариума да е чисто-без грунд,моге само един два камъка,където първоначално ще се крие женската,иначе ще бъде убита(това след като я пуснеш при мъжкият).Филтър помпа не е нужна,само аератор за въздух в противоположният ъгъл на гнездото и то да е съвсем слабо пускането на въздух.Първоначално храниш двамата със замразена храна  1 седмица -хирономус например.От пускането на женската в родилното(да може той да я вижда)спираш с храната,защото,ако работата стане и има хайвер боклуците по дъното ще пречат и убият малките впоследствие.Трябва да е чисто.Друго- височината на водата в аквариума да е не повече от 15-20 см. височина(дълбочина),под аквариумът трябва да сложиш черен фон-отгоре погледнато дъното да е черно-така улесняваш и помагаш на мъжкият за хайвера.Хубаво е да свети една слаба лампа колкото да мъждука над гнездото-до отделянето на мъжкият,хубаво е да вдигнеш с още 1-2 градуса температурата.Ако стане работата има един прекрасен танц м\у двете риби-хвърлянето на хайвера основно мъжкият го събира и поставя в гнездото,но може и тя да му помогне.След това нея я отделяш от аквариума и мъжкият остава да се грижи за малките-хубаво е един -два дена след излюпването да го махнеш и него.Тука идва трудната част-захранване с инфозория поне 3-4 дена и след това новоизлюпена артемия.И чистота до колкото е възможно.Успех!

shrimp-now

Важно е в аквариума да има и парче стиропор в единият ъгъл за стимулиране на мъжкият да изгради гнездо.

Desidy

Благодаря за отговорите на всички, но не съм искала да ги развъждам. Исках да разменя рамирези за мъжка бета, но ми дадоха мъжка и женска. Човекът , който ми ги даде обясни, че женските трябва да са повече за да няма агресия от страна на мъжкия. Купих втората мъжкият я тормози, хвърлиха хайвер, но той продължи да я преследва /а и другата женска я хапеше/ и аз я подарих. Сега са си само мъжкия и старата женска-не се гонят, хапят, изобщо не си обръщат внимание.
Цари спокойствие  :-)!
Да добавя, че откакто я няма втората женска мъжкият изобщо не се сеща да прави гнездо!
12л Бета