• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 23:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на Чакъров

Започната от Чакъров, 04.02.2012 17:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Чакъров

Имам едно въпросче за Вас които имате опит със следното растение: Hemianthus callitrichoides ''Cuba'

Поради факта , че скоро ми предстои рестарт на другия аквариум - искам да попитам относно фракцията на грунда която мисля да използвам за въпросното растение.

-Вариант 1 - черен грунд ( примес от 3-5мм. и 1-2мм)
-Вариант 2 - основен грунд 3-5мм (на заден план) и грунд с фракция 1-2мм на преден - там където ще е разположено въпросното "килимче"
-Вариант 3 - кварцов пясък с фракция 0,8-1,2мм ( по цялата площ )

Искам да доуточня , че няма да е това основното растение което ще използвам - "Куба-та" ще само за преден план
Имам материали и съм склонен да предприема всеки един от вариантите които съм изброил - а решението кой вариант да използвам оставям на Вас.
Предварително Ви благодаря.

zariio

Смятам че до 2-3мм няма проблем но оттам нагоре ще му е трудно захващането понеже коренчетаат са му сато паяжина.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Чакъров

В следващата аранжировка за хардскейп мисля да комбинирам - корен и камъни. Корена е почти готов- прикрепям клони един за друг и крайният резултат  ще видим какъв ще излезе. Обаче имам затруднение с избора на камъни - обмислям няколко варианта и те са следните:

-Вариант 1

-Вариант 2

-Вариант 3

-Вариант 4

Корена мисля да е разположен централно в аквариума и с камъните да запълня пространствата между самия него и грунда.
Всички камъни са от р.Дунав, но сега като гледам снимките ми се струва ,че преди да ги кача трябваше да ги поизмия малко, но както и да е може да се добие все пак някаква представа.

Лично за мен вариант 2 - май ще отпадне , а най удачните са вариант 3 и 4. Но очаквам и други мнения по въпроса.
Ето и една обща снимка:

grigor nakov

колега според мен Вариант 3 е най-удачния,другите ми приличат на павета *ROFL*

van40

За това растение ще ти трябва силна светлина и грунд с по-голяма фракция защото обича повече кислород да навлиза в корените.Мисля,че без система за CO2 ще ти е трудно да го опазиш повече от месец.Поне при мен беше така.Кварцов пясък е крайно неподходящ.Вариант 2 според мен е правилното решение.

Чакъров

Ето и манджата с грозде - аквариума няколко дни преди рестарта. Всичко е така нахвърлено безразборно. Всичко има само ред няма- точно както в дамска чанта :D:D

Чакъров

Преди около 3/4 месеца след поръчката на новия съд ( 100/40/45-д/ш/в ) се заех с направата на шкаф и капак към него.
Крайният резултат изглеждаше така:

Аквариума беше стартиран безпроблемно и с течение на времето той изглеждаше така:

1ви месец:

2ри месец:

И така след това пак имаше промени

Общо взето идея нямах никаква и все нещо в аквариума се променяше. Гледах и се наслаждавах на чуждите аквариуми и си мечтаех и аз за нещо подобно. Та дойде ден в който реших , че трябва да направя рестарт - но за това имах нужда от ТОЧНА И ЯСНА представа как бих искал да изглежда аквариума след рестарта. Периода през който обмислях вариантите какво искам да сложа и как искам да бъде аранжиран аквариума ми отне може би повече от месец.

Решението вече беше взето. Дойде деня за рестарта

: 02.03.2012г 00:12ч
- първоначално реших да подобря осветлението на аквариума и то е 5x30W T8 - 2бр-aquastar+3бр-880-тки

-след това с помощта на 4/5 клона направих и корен който изглеждаше така:

-последвано от корена се сдобих с всички нужни материали за дъното и хардскейпа

А именно това бяха:
-грунд 20кг. черен - 3-5мм ( на заден план )+6/7кг 2мм.
-грунд 12кг. кварцов , черен - 1,5-2мм (на преден план)
-Complete Substrate - 2 кофи по 2,7кг.
-Fondo Vivo - 1 кофа - 2,5кг.
-камъни около 20кг.

АМАЗОН

Цитатгрунд 12кг. кварцов , черен - 1,5-2мм
Някой даде ли гаранция че не е боядисан и че не оцветява водата.
Ако не е тайна откъде го взе?

Чакъров

Грунда е изпробван в 2 аквариума преди да го купя. Не е от този боядисания който има форма на топченца - с най различни разцветки.
Натрошен е по по различен начин , закупен е от гр. Бургас от магазина срещу 1во РПУ

assenas

Цитат на: Чакъров - 17.02.2012 17:57
... но проблем имам и с глосото, не че не расте , но не расте както трябва -не разстила хоризонтално по дъното , а си расте нагоре  *dontknow*

Видях, че си с 2х8W. Би трябвало да е достатъчно, но това е признак на недостатъчна светлина.  :-|

Чакъров

Така стигнахме до най-сложната част за мен - хардскепа.
Честно казано процеса ми отне около 5 минути (въобще не очаквах да се справя толкова бързо) - нахвърлих камъните и сякаш ми хареса какво се получи от 1вия път, сложих и корена по средата както го бях планувал и така и не съм разбутвал нищо след това:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F1zz3mvs.jpg&hash=de5bf082f5e94e8e34281c773273291715ef27ff
Опс извинявам се - последния камък от дясната среда в момента е по назад-излъгах като казах , че не съм разбутвал нищо

nick666

Много хубаво е станало  :-) какви риби смяташ да гледаш  :-D

Чакъров

Цитат на: nick666 - 02.03.2012 21:31
Много хубаво е станало  :-) какви риби смяташ да гледаш  :-D
*thanks
Риби - не съм го решил още но най  вероятно ще има някой друг червен неон

nick666

Цитат на: Чакъров - 02.03.2012 21:38
*thanks
Риби - не съм го решил още но най  вероятно ще има някой друг червен неон
Да си направиш пасаж от червен неон и тетри каквито ти харесват според мен ще стане много добре  :popcorn:

Чакъров

Цитат на: nick666 - 02.03.2012 22:37
Да си направиш пасаж от червен неон и тетри каквито ти харесват според мен ще стане много добре  :popcorn:
За рибите не се напрягам въобще - имам няколко неона както бях споменал и това ще му е. Тръпката ми не е толкова за рибите от колкото за китките  :-D :-D .

: 03.03.2012г 00:12ч
Ето , че и хардскейпа е готов - и дойде време аквариума да  се напълни и да се засадят всички предвидени растения.
Аквариума събра 140 литра вода. Засаждането на китките не ме затрудни ни най малко - поради факта , че вариантите къде , какво и колко растения ще има беше обмислян дълго време и си имах точна и ясна представа за крайният резултат на вече стартирания аквариум. Редях всичко както го бях запланувал.

Това бяха растенията планувани за скейпа - разбира се останаха няколко вида които не ми влязоха в употреба и някои които ми дойдоха в повечко, но общо взето съм доволен от подготовката с растения която бях направил.
: 03.03.2012г 00:12ч
Цитат на: assenas - 02.03.2012 20:27
Видях, че си с 2х8W. Би трябвало да е достатъчно, но това е признак на недостатъчна светлина.  :-|

Поради неуспех наното вече не съществува

Similar topics (5)

43706

Публикации: 21
Прегледи: 6571

59275

Публикации: 23
Прегледи: 12889

8089

Започната от vafli4ka

Публикации: 13
Прегледи: 5515