• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 09:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Глинени хралупи - въпрос

Започната от mkolev, 26.02.2012 11:28

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

mkolev

Здравейте,
Поиграх си малко с една глина която бях купил за нещо преди. Оказа се че глината съхне сама бе печене. Имате ли идея с какво да ги боядисам после и евентуално да видя дали ще станат за аквариума.

Поздрави.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F16kdrn6.jpg&hash=da6cbd45d481bf57c9d47acfff0e66c900d1f943

ico

Тя глината съхне както всяко нещо в което има влага, но ако в аквариума ти има вода, пак ще се намокри и ще се размие. И водата в съдати ще стане като латексна боя, ако има движение, разбира се.
За да ги ползваш по предназначение, трябва да се изпекат хубаво над 850 С или до 1200 беше. При по-ниска темпаратура май няма как да стане от глина в керамика.
ЦитатИзсушаване
С помощта на топъл въздух, регенериран в пещите за изпичане, оформените продукти се изсушават при максимална температура от 110ºС.

Изпичане
Глазираните продукти добиват своите специфични свойства (якост, плътност, непропускливост, твърдост, гладкост, корозионна устойчивост) през последната фаза в процеса на изпичане (1200ºС).
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

ivotri

Според мен ако изсъхне без печене глината, няма да се разтворят във водата след това. То по тая логика като изсъхне бетона и се намоки пак трябва се разтвори. Най-добре опитно да се установи и кажи резултатат. Най-добре е да се изпече де, но от къде пещ. *dontknow*

ico

Цитат на: ivotri - 26.02.2012 12:15
Според мен ако изсъхне без печене глината, няма да се разтворят във водата след това. То по тая логика като изсъхне бетона и се намоки пак трябва се разтвори. Най-добре опитно да се установи и кажи резултатат. Най-добре е да се изпече де, но от къде пещ. *dontknow*
Не виждам каква е логиката с бетона. По твоята логика няма да има лепила, а просто ще наплюваме счупеното и готово  *ROFL*
Имам глинени топчета, сухи са и даже са печени на около 300 градуса. Та ако искаш, пробвай, колко е логично твърдението ти. Ела, ще ти дам някое, сложи го във филтъра си. За да се види, ще има ли някаква видимост в аквариума ти след 5 минути.  ;-)

Despot

Съществуват различни видове глина:натурална,самосъхнеща,полимерна...
Предполагам,че си използвал самосъхнеща,до колкото знам тази глина омеква във вода.

mkolev

Цитат на: Despot - 26.02.2012 12:55
Предполагам,че си използвал самосъхнеща,до колкото знам тази глина омеква във вода.

Да такава съм позвал, дори и след като ч боядисам ли ще се размекне?

Асен Евгениев

Ето един бърз експеримент. Една съученичка на дъщеря ми, чийто дядо е грънчар, снабди целия клас с глина
за часа по трудово обучение. Същата, от която нейния дядо прави гювечета, стомни и др., след съответното изпичане,
разбира се. Взех една фигурка, правена преди 2-3 месеца /без изпичане/ и твърда като камък и я потопих във вода.
Това се случи на първата минута
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2Fqzoh6t.jpg&hash=9f1045f4d0500951367a3064fee9347bcafe0d27

а това на третата. Глината буквално се разпадна, а беше твърда като мрамор.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F2cgjuvc.jpg&hash=ecd9b3e9d83ca840a5e7657e3c4cc8a07f2a5090
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Despot

Цитат
Да такава съм позвал, дори и след като ч боядисам ли ще се размекне?
Това ,което знам е,че при боядисване тази глина "поема" много боя.Сигурно има някакъв вариянт да я запечаташ,ама не мога да ти кажа какъв *dontknow*.

Цитат на: akapulko - 26.02.2012 13:18
Същата, от която нейния дядо прави гювечета, стомни и др.
Това е натурална глина и е нормално да се размие,след като не е изпечена.

Асен Евгениев

Цитат на: Despot - 26.02.2012 14:02
Това е натурална глина и е нормално да се размие,след като не е изпечена.
Кажи някоя, която не се размива.

Despot

Цитат на: akapulko - 26.02.2012 14:05
Кажи някоя, която не се размива.
Ами поне си направи труда да прочетеш ,какво съм написал по-горе....

mkolev

Аз вече започнах да боядисвам с акрилна боя която пише че е водоустойчива след като изсъхне, ще покава какво се е получило после

ico

Цитат на: Despot - 26.02.2012 12:55

Това което си писал горе, не е много вярно. Споменатите неща не са видове глина, а са глина, разни боклуци наречени глина и глина с разни добавки. Пък добавянето в аквариума на неща с неясен химичен състав не е проява на здрав разум.
Та нека говорим за натурална глина, без добавени бози за бързо и бавно изсушаване, излъскване и други ненужни неща за гъдел.

Цитат на: mkolev - 26.02.2012 14:16
Аз вече започнах да боядисвам с акрилна боя която пише че е водоустойчива след като изсъхне, ще покава какво се е получило после

Водоустойчиво не значи безвредно за животните. Ако на продукта не е изрично споменато, че е безвреден за живите организми, пак не е много смислено използването му. На доста продукти пише: " Вреден за водни организми, може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водна среда."

Асен Евгениев

Цитат на: Despot - 26.02.2012 14:11
Ами поне си направи труда да прочетеш ,какво съм написал по-горе....
И кое те навява на мисълта, че не съм прочел горния ти пост? В него само изказваш предположение,
че самосъхнещата глина омеква във вода. Кажи коя неизпечена глина не се размива, ако знаеш,
не така с рогата.

Nikiengi

Ако можеше да става толкова лесно, едва ли тези неща за аквариуми по магазините щяха да струват толкова скъпо! При изпичане на висока температура, глината променя структурата си, което я прави такава, че да не се разпада. Може да потопиш нещата, които се изсушил, във вода и ще разбереш дали ще се разпаднат в аквариума, но с това боядисване и аз съм на мнение, че си ги развалил!  :-)

Despot

Цитат на: ico - 26.02.2012 14:25
Това което си писал горе, не е много вярно. Споменатите неща не са видове глина, а са глина, разни боклуци наречени глина и глина с разни добавки. Пък добавянето в аквариума на неща с неясен химичен състав не е проява на здрав разум.
Та нека говорим за натурална глина, без добавени бози за бързо и бавно изсушаване, излъскване и други ненужни неща за гъдел.
Напълно съм съгласен  *THUMBS UP*.Само,че защо да говорим за натурална глина,след като колегата е задал конкретен въпрос ?!?!? Аз просто предположих,че това е самосъхнеща глина и май се оказах прав.

Цитат на: akapulko - 26.02.2012 14:28
И кое те навява на мисълта, че не съм прочел горния ти пост? В него само изказваш предположение,
че самосъхнещата глина омеква във вода. Кажи коя неизпечена глина не се размива, ако знаеш,
не така с рогата.
Е не съм с рогата  :-),може би грешно съм се изразил.Под размиване имах предвид,разпадане каквото си показал на снимките....

Similar topics (5)

60102

Започната от Noev__

Публикации: 8
Прегледи: 2215

1805

Публикации: 13
Прегледи: 6169

32465

Публикации: 34
Прегледи: 15957

46675