• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 16:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

малък дискус - съвет

Започната от vvidev79, 18.02.2012 09:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vvidev79

Здравейте Колеги,
Имам 5 дискуса от около година. Аквариума ми е 200л. Единия от 3-те диска бяха малки но пораснаха и продължават да растат единия е по-голям от тях, но 5-тия остана малък. Като цяло се храна ама го гонят и е плашлив.
Моля за съвет как да процедирам с него. Това което мисля да направя е да надупча една бутилка от минерална вода 10литра и да я сложа в аквариума и да го отделя там така хем ще е сред рибите хем те няма да могат да го тормозят и ще стои при същите условия на водата. По този начина няма и да има стрес за него. Целта ми е така да го храня и да видя дали ще дръпне.
Другия вариант е да го отделям в отделен аквариум имам един 20литра. Ама не знам като е сам дали няма да се стресира и да вземе да спре да яде и да умре.
Моля за съвет.

bicho1976

Едва ли съм аз точният човек който може да ти даде най-правилният съвет.Напълно е нормално да имаш един подтиснат дискус.При мен се наблюдава точно същата агресия към един от дискусите.Пробвай да го отделиш за няколко седмици в друг аквариум евентуално да дръпне.Имах друг изостанал на 8 месеца но с обилна храна(жива,замразена и кайма)почна да догонва останалите.
Може да пробващ да го храниш в общият когато осветлението е приглушено или вече изгаснало,така забелязвам че агресията между рибите намалява.

valiovci

рибата няма да стане дискус.1 година го гледаш и прилича на това..Късно е.Обаче винаги има 1 дискус дето си го отнася и ако го махнеш ще почнат друг.които постепенно ще се сдуха, и така. Щом го гледаш година и не те дразни ,остави си го да обира агресията.

Mitko80

много жалко за маника *SORRY*аз също съм със 7 дискуса на 200л.аквариум,но при мен коѝ кого гони всеки път е различно......големите гонят наѝ малкия,а тоѝ гони по средните...

grigor nakov

този дискус директно го хващаш и го хвърляш,сигурен съм че нито се храни нито е добре,по принцип вражда винаги има м/у големи и малки важното е да са жизнени и да се хранят добре ;-)

teodorcho

Аз ако съм не бих го хвърлил както каза колегата, а бих го отделил в друг аквариум за 3/4 седмици и да го захранвам по стабилно. Пък то ще си покаже дали ще има резултат или не.

bicho1976

Цитат на: teodorcho - 18.02.2012 14:44
Аз ако съм не бих го хвърлил както каза колегата, а бих го отделил в друг аквариум за 3/4 седмици и да го захранвам по стабилно. Пък то ще си покаже дали ще има резултат или не.
Вдигни и температурата на водата до 34 градуса.

Boromir

Остави рибата така както си е няма какво да се направи . Както обичам да казвам трябва малко от малко и четене. Това което наблюдаваш в аквариума си е напълно нормално и сега ще обясня защо. В естествената си среда (р. Амазонка) дискусите се движат на стада  и като едно голямо стадо са уязвими от  по-големите хищниците които обитават същите води, за това стадото избира един индивид който нарочно се потиска и не му се дава да се храни на едно с останалите риби. С това си действие стадото цели при евентуално нападение от някой хищник тази риба(която вече е по-изнемощяла от останалите и по-бавна) да изостане от стадото и след като е по-ленива и да бъде изядена, така останалите риби да имат повече време да избягат.
Това е често срещано явление при акваристи с по-големи аквариуми и по-голям брой риби в тях, но няма как да се избегне защото им е генетично заложено (естествен инстинкт за самосъхранение). От опит ти казвам, не махай рибата защото има вероятност друга на нейно място да бъде потисната, което няма да е много приятно.
Надявам се да съм бил максимално полезен!
Shrimp Breeding Lover

valiovci

това което и аз ти казах ,ти казва и колегата.не само има вероятност но и така ще стане.винаги има един такъв дискус. ако го махнеш следващия може да е дори някой от най -добрите ти риби.остави си го докато е жив.

vvidev79

добре колеги, ще си оставя нещата така благодаря ви за съветите

Similar topics (5)

45673

Започната от gymel

Публикации: 12
Прегледи: 4910

39460

Публикации: 4
Прегледи: 3268

39967

Публикации: 13