• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.06.2025 20:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Безопасно ли е съжителство между малки и новородени гупи?

Започната от diso, 18.02.2012 08:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

diso

Здравейте!
В момента, гупата ми ражда в родилката. В аквариумчето живеят малките от предишното поколение - 35 дневни, 12-18 мм. Поради недостиг на съдове и оборудване, мисля да оставя мъниците в родилката за 2-3 дни и после да ги пусна при по-големите. Не вярвам да могат да ги ядат, но се притеснявам да не ги убият.

Безопасно ли е?

В съда има едно изкуствено растение и мисля да поставя още 2, за да имат някакви укрития. Има и един корен валсинерия в саксийка. Вече знам, че малките много обичат да "ловуват" по листата й.

ico

Колко е голям аквариума? Сложи и истински растения, за да има и друга полза от тях освен скривалища. В Пазарджик все ще се намери някой колега, да ти даде две шепи роголистник поне.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

beta61

Можеш да пуснеш и дъбчета в аквариума те са много добро скривалище за новородени живородки.

totishish

Не се притеснявай дори и да ги пуснеш още новородени няма да ми направят нищо

diso

Надявам се днес да се сдобия с някои растения, но май няма да има дъбче и роголистник. Иначе ми допада идеята.
Вече мъниците са към 20...

Mitko80

колега аз имам 4 аквариума пълни със гупи и растения коѝто се размножават успешно и никога не съм отделял във родилка,мойе би има жертви,но немисля че се усещат на фона на тези които оцеляват.......успех със мъниците *DRINK*

teodorcho

Безопасно е колега, няма какво да стане и да има загуби няма да са големи.  :-)

diso

Първата ми гупа роди в буркан (тогава нямах малкия аквариум). По съвет на познат си купих много разклонено изкуствено растение и ги пуснах в общия аквариум - 15 л вода. Единствените риби бяха: калихт (към 6 см) и едричко данио рерио (майката умря след раждането). За 2 денонощия мъниците изчезнаха, макар усърдно да се криеха в "храсталака". А той си е доста гъст.
Сега, като има и няколко хелера + скалар, не ми се рискъва.

Карган

Цитат на: diso - 18.02.2012 14:56
Първата ми гупа роди в буркан (тогава нямах малкия аквариум). По съвет на познат си купих много разклонено изкуствено растение и ги пуснах в общия аквариум - 15 л вода. Единствените риби бяха: калихт (към 6 см) и едричко данио рерио (майката умря след раждането). За 2 денонощия мъниците изчезнаха, макар усърдно да се криеха в "храсталака". А той си е доста гъст.
Сега, като има и няколко хелера + скалар, не ми се рискъва.

Гледаш калихт, хелери, скалария, данио и гупи в 15 литра  =-O?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

diso

Подготвям им 110 литра. Вече имам аквариума. А и калихта и скаларията са още малки... грешките на начинаещия акварист :duvar:
Въпреки по-големия аквариум, може и да поразчистя - защо ми са единични бройки?!
Калихтът е симпатяга, но предпочитам коридораси и анциструси. Даниото няма смисъл да седи само...

diso

Преди 2-3 часа пуснах малките при големите. Засега се държат, сякаш винаги са били заедно - малките не се крият в роголистника, а големите не ги и нападат.

Similar topics (5)

37521

Започната от terzosub

Публикации: 15
Прегледи: 6993

46388

Започната от kGitsov

Публикации: 8
Прегледи: 4384

26301

Публикации: 44
Прегледи: 18942