• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 04:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Черна брада по растенията

Започната от teodorcho, 06.02.2012 00:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

teodorcho

Здравейте колеги, искам да ви попитам как мога да се отърва от черната брада, която хващат растенията. Пробвах с честа смяна на водата и не стана, след това взех 2бр. САЕ-та и 1бр. Гериниохелиос и пак не стана. Какво да правя?

M14iro

easternalien

При мен със смяна 20%  през ден, брадата не изчезна напълно, но намаля.

zariio

Може да пробваш с easy carbo или да увеличиш леко со2.При мен брада се появява когато разбутам дъното.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Чакъров

Приятелю от личен опит знаеш за случая с криптокорината - през периода в който тя беше в мен бях ти споменал че правех много чести смени на  вода по малко количество- реално на 140 литра вода сменях по 10 литра на ден или някой път през ден - и крайният резултат го знаеш. Може да пробваш така ( плюс това смяна на 10 литра вода ти отнема не повече от 5 минути)  *THUMBS UP*

teodorcho

Благодаря колега, ще пробвам както ми каза с по - честа смяна на вода. Примерно както ти каза по 10литра на ден.  :-)

Чакъров

Поне при мен това беше решението , не вярвам 2 САЕ-та да са свършили тази работа- сещаш се как беше криптокорината , а преди това и сагитарията

teodorcho

Ами ще пробвам както казвате г-н Чакъров, защото наистина саетата надали ще свършат тази работа.

terier4o

:-) И аз като има пържоли не ям спанак  :-D . САЕ -то трябва малко да остане гладно , че да прояде брада . Аз брадата я боря с кислородна вода 3% , смени на водата през ден и 2 бр САЕ  на диета .  *privet* . За да пребориш Черната брада трябва да премахнеш причинителя , най-често според мен  е частици органика , които попадат върху листата и ... после става белята . И тъй като си стартирал скоро , аквариума  покачвай продължителността на осветяване постепенно като започнеш от 5/6 часа примерно .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

multisam

брадата се появява когато в аквариума има прекалено много желязо.Сложи няколко дъбчета в аквата,те бързо растат и усвояват излишното желязо

Nikiengi

Аз мисля, че само със смяна на вода няма да се получи, трябва да се премахне причинителят - обикновено повишение на нитрати и фосфати водят до появата й, а те се получават от прехранване на рибките или голямото им количество! Отлични резултати в борбата с брадата дава Глутаралдехида в комбинация с внимателно торене (казвам го от личен опит), но дори и да се пребориш с нея, пак трябва да премахнеш причинителите или тя пак ще се появи!  :-)

Nikola 1

Цитат на: teodorcho - 06.02.2012 14:21
Ами ще пробвам както казвате г-н Чакъров, защото наистина саетата надали ще свършат тази работа.

*privet* Ще я свършат ако комбинираш терапията както са те посъветвали колегите , с честа смяна на вода. При мен брадата растеше даже и от грунда. Смяна на вода през ден, 2САЕ и над една година няма помен от брада. А аквариума е доста заселен.

teodorcho

Благодаря за съветите колеги.  :-) Ще пробвам пък да видим, какво ще стане.

niki

Някъде четох, че за да се отървем от брадата, трябва да намалим дебита на помпата на вътрешния филтър до около 350 литра на час. Подаване на въглероден двуокис и наторяване в норма, като нитратите трябва да са в норма.

teodorcho

Благодаря колега за информацията, но за сега мисля, че се справих с черната брада, а за напред дано не ми се налага да се боря с нея.  :-)

Similar topics (5)

55618

Публикации: 12
Прегледи: 4232

49569

Публикации: 2
Прегледи: 2784

39524

Публикации: 16
Прегледи: 9659

35089

Публикации: 6